Radius aast op restant welzijnswerk Libertas

Het overgrote deel van het welzijnswerk dat Libertas in Leiden aanbiedt, stopt per 1 juli. De organisatie zal zich vanaf dat moment vooral bezighouden met het bieden van (thuis)zorg. De koerswijziging volgt uit de aanbesteding van het welzijnswerk door de gemeente Leiden. Libertas verloor haar welzijnswerk aan nieuwkomers op de Leidse markt: SOL en Incluzio. Radius Welzijn onderzoekt nu of het de ‘laatste snippertjes’ van Libertas kan over nemen.

De aanbesteding omvatte niet het volledige welzijnspakket van Libertas. Voor een deel van de initiatieven die Libertas de afgelopen jaren opzette is in de aanbesteding geen geld gereserveerd. Wat dit betekent voor activiteiten als de buurtbemiddeling is nog onduidelijk. “Veel van die initiatieven zijn te mooi om niet door te laten gaan, maar wie gaat het oppakken?”, vraagt sectormanager Sjors Gerritsen van Libertas Leiden zich desgevraagd af. “Wij krijgen geen subsidie meer dus we stoppen ermee. Dergelijke kleine snippertjes kan Libertas niet blijven aanbieden”, stelt Gerritsen.


Robbert Beurse in gesprek met Libertas sectormanager Sjors Gerritsen over de toekomst van het welzijnswerk in Leiden.

Radius Welzijn
Welzijnsorganisatie Radius, eveneens al jaren actief in Leiden, onderzoekt de mogelijkheid om dit deel van het welzijnswerk over te nemen van Libertas. “We zijn nog aan het brainstormen, maar het is een van de scenario’s om het over te nemen”, zegt Radius directeur Frank van Rooij. “We denken dan bijvoorbeeld aan de buurtbemiddeling of de sportcoaches. Het wordt momenteel uitgewerkt”.

Voor het deel van het welzijnswerk dat per 1 juli wordt aangeboden door SOL en Incluzio hoopt Gerritsen dat zij dit zoveel mogelijk op dezelfde wijze doen, op dezelfde plek en met dezelfde mensen. “We zijn met de nieuwe partijen in gesprek om aan te geven hoe belangrijk de plekken en de mensen die er werken voor de buurt zijn”. Bezoekers van enkele buurtontmoetingsplekken (BOP’s) maken zich, ondanks de belofte van Incluzio dat de plekken voorlopig blijven bestaan, zorgen over de toekomst en zijn een petitie gestart voor het behoud van hun plek.

Welzijnsmedewerkers
Voor de 72 welzijnsmedewerkers van Libertas breken onzekere tijden aan. De nieuwe welzijnsaanbieders nodigen weliswaar iedereen uit om te solliciteren, maar er is geen baangarantie. Gerritsen had liever gezien dat de huidige medewerkers ‘mee zouden verhuizen’ naar de nieuwe aanbieder. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Huizen van de Buurt; mensen weten dat Ton, Trudy of Valentijn er is. Die herkenbaarheid is belangrijk”, verduidelijkt Gerritsen. Ook van Rooij denkt aan de deelnemers. “Mag ik volgend jaar nog wel doen wat ik nu doe?”, hoort van Rooij geregeld, “Op welke locatie, welke groep en welke vrijwilligers aan de slag gaan is aan SOL en Incluzio. Zij bepalen straks hoe het welzijnswerk wordt ingericht. Wij kunnen ze alleen maar adviseren.”


Robbert Beurse in gesprek met Radius directeur Frank van Rooij over de mogelijke overname van welzijnswerk van Libertas.

BuZz Leiden
Bij een klein deel van het welzijnswerk in Leiden blijft Libertas wel betrokken. Samen met welzijnsorganisatie Radius richtte zij BuZz Leiden op en wonnen daarmee een deel van de aanbesteding: ‘Basiskracht’. Basiskracht richt zich op de basisvaardigheden van mensen in de stad.

BuZz Leiden is een nieuwe organisatie die na de oprichting los van Libertas en Radius aan de slag gaat. “Leren om mee te doen, scholing geven over bijvoorbeeld omgaan met geld of leren omgaan met de computer. Daar willen we een steentje aan bij blijven dragen”, aldus Gerritsen. “Na de oprichting bemoeien wij ons er niet meer mee. Er zijn mensen aangetrokken om leiding te geven, zij stellen vacatures beschikbaar en bepalen wie ze aannemen”, voegt van Rooij toe. BuZz is overigens geen afkorting. “BuZz komt voort uit het gevoel dat je het met z’n allen moet doen in de wijk. Dat je allemaal een bijdrage moet leveren. Net als een bijenvolk: in een zwerm gaan ze een bepaalde richting op om een resultaat te halen”.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline