Leidenaar in quarantaine in Guatemala: “Er staan twee mannen met geweren voor de deur”

Leidenaar Jonas Farih zit momenteel voor twee weken in quarantaine. Niet in Leiden, niet in Nederland, maar pakweg 9000 kilometer verder weg. Hij zit vast in Guatemala, in Midden-Amerika.

De barman van de Leidse cafés De Uyl van Hoogland en Studio de Veste was begin maart vertrokken naar Guatemala voor een reis door Midden- en Zuid-Amerika en daar zit hij dus nog steeds. In een huis met acht lotgenoten. “We mogen er niet uit. We kunnen geen boodschappen doen, niks. Gelukkig wordt er wel eten voor ons geregeld.”

Jonas en zijn huisgenoten worden ervan verdacht in contact te hebben gestaan met coronapatiënten in een Guatemalaans hostel. Zelf voelt hij zich prima. “Ik heb niet in contact gestaan met die mensen, dus het voelt apart hier bij te moeten zitten. Maar het is even niet anders.”


Reanne van Kleef in gesprek met Leidenaar Jonas Farih die in quarantaine zit in Guatemala.

Bang om ziek te worden is hij niet. “Elke dag komt er een dokter langs om onze temperatuur te meten en een paar checks te doen. Zolang dat in orde is kunnen we over twee weken het huis uit, en anders ben ik heel benieuwd wat er gaat gebeuren.” Stel dat Jonas weg mag. Wat dan? “Alle steden hier zijn platgelegd. Alles is dicht. Ik ben afhankelijk van vluchten die doorgaan of niet en de grenzen, die voorlopig dicht zijn.“

Voorlopig probeert Jonas zich te vermaken met gamen en Spaans leren. Hoe het leven op straat zich afspeelt in Guatemala weet hij niet. “Ik kan de straat niet op en ik ga het er niet op riskeren naar buiten te gaan. Er staan twee politiemannen met geweren, dus ik geloof het wel.”

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke werkdag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline