Leiden opent informatiepunt voor ondernemers

Rustige winkelstraten, dichte rolluiken voor de horecagelegenheden, gecancelde hotelovernachtingen, uitgestorven bedrijventerreinen en gesloten musea. De 10.000 bedrijven, met meer dan 70.000 medewerkers in Leiden hebben of krijgen het wegens de coronacrisis zwaar te verduren. Toch gaat Leiden niet bij de pakken neer zitten. Ondernemend Leiden en de gemeente Leiden slaan de handen ineen en openen gezamenlijk een informatiepunt om ondernemers te ondersteunen in deze crisissituatie.

Vertegenwoordigers van de verschillende ondernemersverenigingen kwamen woensdag bijeen in een crisisoverleg met onder meer de wethouders Yvonne van Delft (Werk en Inkomen en Economie) en Paul Dirkse (Kenniseconomie en Financiën) om de problematiek in kaart te brengen. Samen trekken gemeente en ondernemersorganisaties nu op om snel heldere en eenduidige communicatie op gang te helpen. Daarbij is aandacht voor landelijke maatregelen, lokale maatregelen en de meest gestelde vragen.

Water tot boven de lippen
Roodhart sprak vanmiddag bij Sleutelstad in de uitzending van ‘een vreselijk nare ziekte waardoor ondernemers enorm worden geraakt’. “Ik werd benaderd door een horeca-ondernemer. Die heeft tachtig mensen in dienst, maar is toch heel blij met alle landelijke maatregelen. Maar dat neemt niet weg dat het op financieel vlak ontzettend veel pijn doet. Er is compensatie voor de personeelskosten, maar er zijn veel andere kosten die ook doorlopen gewoon door. De huur van het pand, onderhoudskosten, allerlei contracten… het water staat echt tot ver boven hun lippen. Nu al.”

Lokale lasten even niet innen
Ondernemend Leiden roept de gemeente Leiden op om lokale heffingen, zoals die voor afvalinzameling, reclamebelasting en precariorechten even niet te innen. Roodhart: “Dat geldt ook voor de Onroerend Zaakbelasting. Daar gaat de gemeente over. Zet ze even stop.” Ook doet Ondernemend Leiden een klemmend beroep op de gemeente om facturen van leveranciers per omgaande te betalen. Alle voorstellen die nu worden bekeken, gelden niet alleen voor winkeliers, maar net zo goed voor de meer onzichtbare ondernemers, waaronder heel veel zzp-ers.

Reanne van Kleef sprak met Erwin Roodhart van Ondernemend Leiden over de maatregelen die in samenwerking met de gemeente worden genomen en onderzocht.

Via leiden.nl/ondernemers-corona kunnen ondernemers antwoorden vinden op tal van vragen waarmee ze in verband met de coronacrisis zitten.

Ook steun na de crisis
Roodhart pleit ook voor steun in de periode na de coronacrisis. “Ik sprak een ondernemer die net al zijn geld had uitgegeven aan de voorjaarscollectie van zijn kledingwinkel. Als die zaak straks weer open gaat, is het zeer de vraag of je die kleding dan kunt verkopen voor dezelfde prijs als wanneer het nu in de winkel had gehangen. En zo’n bedrijf komt dan later misschien opnieuw of alsnog in de problemen bij de inkoop van de najaarscollectie. We moeten echt voorkomen dat ondernemers hierdoor omvallen.”

Zo nodig besluitvorming via Skype
Volgens Ondernemend Leiden heeft het Leidse college een ongelooflijk positieve grondhouding. “Maar we hebben nog geen toezeggingen. Dat kan ook niet altijd, want sommige besluiten moeten door de raad genomen worden. En die komt vanwege de coronacrisis de komende weken ook niet bijeen. Maar ik zie dat er veel veerkracht is. Niet alleen bij ondernemers, maar ook binnen de gemeente. Desnoods belegt de gemeenteraad via Skype een vergadering.”

Gratis parkeren en soepele vergunningverlening voor inhaalevenementen
Als de coronacrisis over enige tijd is bezworen, willen de ondernemers dat de gemeente het bedrijfsleven blijft steunen. Zo zou Leiden Marketing een extra inspanning kunnen doen, zou parkeren in de garages voorlopig gratis moeten zijn en kan met lagere tarieven ook het openbaar vervoer extra aantrekkelijk worden gemaakt. “We steken nu veel energie om mensen thuis te laten blijven, straks moeten we datzelfde doen om ze weer naar de stad te lokken.” Voor evenementen die nu massaal worden geannuleerd zou de gemeente een soepel traject voor de benodigde vergunningen moeten aanbieden zodat het makkelijker wordt om evenementen in te halen.”

Landelijke noodmaatregelen
Het kabinet heeft landelijk een aantal noodmaatregelen aangekondigd die ondernemers ondersteunen in deze moeilijke tijd. Ondernemers zitten echter nog met veel vragen. Waar kan ik terecht voor vragen over de landelijke noodmaatregelen bijvoorbeeld en hoe vraag ik deze aan? Het informatiepunt helpt ondernemers hierbij zoveel mogelijk op weg.

Lokale noodmaatregelen
Wat is er lokaal geregeld? Wat doet de gemeente Leiden? Ook voor deze vragen kunnen ondernemers terecht bij het informatiepunt. De gemeente Leiden heeft al een aantal lastenverlichtingen in gang gezet. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor uitstel van betaling voor gemeenteheffingen, samen met de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Toch is lokaal nog niet alles geregeld. Een crisisteam bestaande uit de gemeente Leiden en een vertegenwoordiging uit alle getroffen branches, onderzoekt de komende weken hoe ondernemers nog verder ondersteund kunnen worden vanuit lokale regelingen.

Onderzoek
Vanuit het crisisteam wordt ook een onderzoek gestart onder ondernemers. Waar ligt de pijn nu? Waar komt de pijn te liggen? Aan de hand hiervan willen de organisaties nog beter in kaart krijgen hoe ondernemers het beste gericht geholpen kunnen worden.

Oproep
Waar aan de ene kant veel gedupeerden thuiszitten, ontstaat aan de andere kant vraag naar aanleiding van een personeelstekort. Denk aan de levering van boodschappen. Waar kunnen ondernemers elkaar helpen? Ondernemend Leiden wil die partijen samenbrengen.

Stimuleringsmaatregelen
De ondernemersorganisaties willen met ondernemers de mogelijkheden bekijken om op een andere manier business te bedrijven. Bijvoorbeeld door het opzetten van een lokaal online platform voor ondernemers. En als de coronacrisis straks voorbij is, hoe komt de economie dan zo snel mogelijk weer op gang? Welke stimuleringsmaatregelen kunnen hiervoor getroffen worden? Welke campagnes moeten worden opgezet om weer mensen naar Leiden te trekken?

Alle informatie is te vinden en wordt de komende tijd verzameld op www.leiden.nl/ondernemers-corona.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline