Hoog bezoek met bloemen voor vrijwilligers Voedselbank Leiden

Het gebeurt niet elke dag dat er twee bewindspersonen op de stoep staan van de Voedselbank Leiden. Donderdag 19 maart brachten minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een gezamenlijk bezoek aan de uitdeellocatie in de Zeeheldenbuurt. Om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken en bossen bloemen te overhandigen.

Die bloemen kwamen van een chrysantenkwekerij in Nootdorp waar minister Schouten eerder die ochtend was geweest en toen hij hoorde dat ze naar de voedselbank gingen, bood hij bossen bloemen aan om uit te delen. De minister prees de vrijwilligers van de Voedselbank om hun inzet en creativiteit waarmee ze het mogelijk maken de voorziening open te houden voor hun klanten. Ook zei de minister dat er op het ministerie al gekeken wordt naar hoe de voedselvoorziening op peil kan blijven. “We zien nu dat er nog voldoende voedsel aangevoerd wordt, ook dankzij de inzet van de Leidse horeca. Maar het is niet vanzelfsprekend dat dat zo blijft, dus we kijken naar andere mogelijkheden zodat dit waardevolle werk door kan gaan.”

Minister Schouten wilde niet vooruitlopen op eventuele nieuwe maatregelen die het helemaal onmogelijk zouden maken om voedselpakketten op te halen. “Het kabinet werkt met man en macht op alle plekken hoe we verder moeten. Er zijn natuurlijk al wat maatregelen afgekondigd zoals niet te grote groepen, houdt afstand en was je handen. Hoe het verder gaat daar wil ik niet op vooruit lopen, maar als het nodig is gaan we er allemaal achter staan om het voedsel bij de mensen te krijgen”, aldus Schouten.

Taxi bellen voor bezorging
Vrijwilligster Paula van Kesteren van de Voedselbank Leiden wist te vertellen dat taxibedrijf Eltax heeft aangeboden voedselpakketten thuis af te gaan leveren. “We hebben natuurlijk een eigen bezorgdienst, voor mensen die niet naar de Voedselbank kunnen komen, nu horen we ook van sommige mensen die niet durven komen omdat ze bang zijn voor besmetting. Dan kunnen wij Eltax bellen en die brengen het dan gratis rond.”

Staatssecretaris Tamara van Ark is onder de indruk van de locatie en de organisatie van de Leidse voedselbank. “Ik ben al bij heel wat voedselbanken geweest, maar ik ben onder de indruk hoe het hier gaat. En ook wel een beetje ontroerd dat mensen in deze moeilijke tijden voor elkaar willen zorgen. Veel vrijwilligers die bij de Voedselbank werken zijn wat ouder en lopen een risico. Wij willen vanuit de ministeries ook meekijken hoe we de hulp kunnen organiseren. We proberen op twee fronten te werken. Het kabinet neemt maatregelen om mensen een inkomensgarantie te geven en daarnaast proberen we de voedselvoorziening intact te houden. We blijven met elkaar van dag tot dag kijken, is het voldoen of is er meer nodig.”

Inzamelingsacties nodig
Karel van Schie benadrukt nogmaals dat de Voedselbank altijd langdurig houdbare producten kan gebruiken, zoals rijst, pasta, koffie en thee. Maar ook zaken als wc-papier, zeep en shampoo. “Wij zijn wat dat betreft meer dan een voedselbank. En we hebben nu nog wel een voorraad, maar die is over een paar weken op. We mogen nu geen grootschalige inzamelingsacties doen bij supermarkten maar we kijken nu naar meer kleinere acties waarbij studenten ons gaan helpen. Op zich hebben we nu voorlopig voldoende vrijwilligers die helpen bij het uitdelen op onze locatie. Omdat we zijn afgestapt van het winkelconcept, kunnen we ook met minder mensen toe. En sommige vrijwilligers die we afbelden waren zelfs een beetje teleurgesteld dat ze niet mochten komen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met minister Carola Schouten, staatssecretaris Tamara van Ark en Karel van Schie en Paula van Kesteren van de Voedselbank Leiden.

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke werkdag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline