Geen fysiek onderwijs Universiteit Leiden tot einde collegejaar

De Universiteit Leiden hervat aanstaande maandag zoveel mogelijk het onderwijs, maar op een ongebruikelijke manier. Alle colleges en tentamens vinden het hele academisch jaar uitsluitend nog plaats via internet. Dat maakte de universiteit donderdagochtend bekend.

Door de maatregelen van het kabinet in verband met de coronacrisis was al eerder besloten om voorlopig alleen op afstand college te geven. De universiteit geeft nu aan om hier tot aan het einde van het studiejaar mee door te gaan en tot september geen fysiek onderwijs meer te geven. Hoe het verder gaat met de practica van verschillende studies, zoals oefenen met patiënten bij Geneeskunde, is nog niet bekend. “We onderzoeken of onderwijs op afstand een haalbare vervanging is, of dat practica bijvoorbeeld later in het programma kunnen worden ingehaald.”

Het ingrijpende besluit wordt op de website van de universiteit toegelicht: “De huidige switch naar online onderwijs vraagt een enorme inspanning en aanpassing van iedereen. We willen studenten en medewerkers daarna niet nog meer belasten met op korte termijn weer opnieuw veranderingen. We hopen dat dit besluit rust geeft.” Toch houdt de universiteit het landelijke beleid goed in de gaten: “Mochten de coronamaatregelen van het kabinet versoepeld worden, dan sluiten we niet uit dat bepaalde fysieke vormen van onderwijs of toetsing weer ingevoerd kunnen worden. Maar in principe blijft onderwijs op afstand de leidraad voor alle studies en vakken voor de rest van dit collegejaar.”

Studenten positief maar nog onzeker
Studentenpartij LVS, vertegenwoordigd in de Universiteitsraad, vindt het een goed besluit. “Het laat voor iedereen ernst van de situatie zien en geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om blijvend in te zetten op ambitieus en digitaal onderwijs. Met alle onduidelijkheid en de zorgen van het moment, begrijpen we heel goed dat deze tijd voor de docenten en de hele organisatie een hectische en onoverzichtelijke situatie oplevert. We waarderen dan ook dat er voor en achter de schermen hard wordt gewerkt aan oplossingen en duidelijke communicatie.” Toch is er ook kritiek op de communicatie: “Er is nog veel onduidelijk over de toetsen die eind maart gepland waren, daar verwachten wij zeer binnenkort uitsluitsel over. Op het moment zitten veel studenten namelijk in onzekerheid over mogelijk naderende tentamens.”

Twintig minuten achter de computer
De medezeggenschapsverkiezingen, waarin studenten en medewerkers kunnen stemmen voor de Universiteitsraad en de faculteitsraden, zijn tot nader order uitgesteld. Alle promoties zijn inmiddels afgelast tot in elk geval 6 april en alle gebouwen van de universiteit zijn vooralsnog dicht. Alleen voor studenten die belangrijke bestanden op universiteitscomputers hebben staan, is er een regeling getroffen. Zij kunnen de universiteitsbibliotheek bellen om een afspraak te maken, waarna ze voor twintig minuten achter een computer worden toegelaten, om hun bestanden op te halen.

Hogeschool
De Hogeschool Leiden heeft vooralsnog veel minder rigoureuze maatregelen genomen. In elk geval tot en met 6 april is al het contactonderwijs vervangen door online onderwijs, maar over de periode daarna is nog geen besluit genomen. Het gebouw is en blijft vooralsnog open voor studenten die een locatie nodig hebben om te studeren en ook de cateringfaciliteiten zijn beperkt geopend.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline