Burgemeester verbiedt Leidse zaterdagmarkt: veiligheid niet gewaarborgd

De weekmarkt in het centrum van Leiden gaat komende zaterdag niet door. Dat heeft burgemeester Lenferink eind van de middag laten weten aan het bestuur van de Leidse afdeling van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. Dat is de branchevereniging van marktkooplui.

Afgelopen woensdag kon de markt met wat aanpassingen nog wel doorgaan. Zo werd al het non-foodaanbod geweerd en moest er vier meter ruimte tussen te kramen worden gecreëerd. Dat nu het besluit is gevallen om de zaterdagmarkt helemaal af te gelasten heeft burgemeester Lenferink genomen omdat hij de veiligheid van de marktbezoekers niet kan garanderen.


Reanne van Kleef in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de zaterdagmarkt

“Grote markten waren al verboden in hele regio. Woensdag ging het nog net. Maar ook toen was het heel druk en er zit gewoon weinig rek in. De ruimte tussen de marktkramen en de winkels op de Botermarkt en de Nieuwe Rijn is gewoon heel krap.”

Lenferink heeft zich als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden ook laten adviseren over het al dan niet door laten gaan van de markten. “We verwachten dat het zaterdag niet kan. Ik vind dat wel erg jammer, want ik probeer graag een alternatief voor de supermarkten te houden, anders wordt het daar ook weer drukker. Maar het moet wel veilig kunnen. Ik vond het gewoon niet verantwoord”, aldus de burgemeester zojuist op de radio bij Sleutelstad. “Het hele beleid is er op gericht om geen grote groepen bij elkaar te laten komen en ook geen mensen dicht bij elkaar. Dat zijn nu juist de kenmerken van de zaterdagmarkt. Het gaat nu gewoon niet.”

Voor de marktkooplui is het verbieden van de populaire zaterdagmarkt waar bezoekers uit de hele regio op af komen een grote tegenvaller. De kleinere markten in de wijken en de Leidse regiogemeenten kunnen vooralsnog wel doorgaan. Die zijn kleinschaliger waardoor het veiliger is voor bezoekers en marktlieden.

Brief van burgemeester Lenferink aan de stad

Beste Leidenaren,

Het coronavirus heeft ook ons in Leiden in zijn greep. Er zijn mensen ziek. En sommigen zelfs zeer ernstig. Misschien een familielid of dierbare van u. We hopen met u op hun herstel. We maken ons ook allemaal ernstige zorgen om de gevolgen van het virus, zeker als het gaat om onze ouderen en kwetsbare stadsgenoten.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken hebben effect op uw dagelijks leven. Scholen en horeca die sluiten. Optredens, wedstrijden, trainingen en evenementen die worden afgelast. Ik voel mee met alle mensen, bedrijven en instellingen die geraakt worden door het coronavirus en de gevolgen daarvan. Hoewel iedereen begrip zal hebben dat gezondheid en veiligheid op dit moment boven alles gaan, begrijp ik dat het ook heel lastig voor u kan zijn. Het is ontzettend moeilijk om ouders of grootouders niet te kunnen bezoeken. Ook al weet je dat het voor hen écht beter is dat je nu niet op bezoek komt.

De genomen maatregelen zijn niet makkelijk en vragen veel flexibiliteit en veerkracht van iedereen. Ik heb grote waardering voor de horecaondernemers van Leiden die zo snel hebben gereageerd op de oproep van de regering. Ik wil hier ook de mensen in de zorg bedanken voor het vele werk wat ze doen. En alle andere beroepssectoren die onze maatschappij draaiende houden, net zoals de docenten die binnen de mogelijkheden toch onderwijs willen geven of kinderen op willen vangen. Dank daarvoor! Werkzaamheden waarbij het risico op besmetting klein is, of door maatregelen kleiner gemaakt is, kunnen wel gewoon doorgaan. Kinderen kunnen ook buiten blijven spelen, maar blijf daarbij wel denken aan de adviezen van de deskundigen.

Wij zijn in ons land niet gewend dat we zulke regels krijgen opgelegd. We weten ook niet hoe lang het gaat duren. Maar het is nodig om de snelle verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Het vraagt veel van ons, maar samen kunnen we dit aan. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ik zie en hoor al veel initiatieven om elkaar en onze ouderen en kwetsbare stadsgenoten te helpen. Daar ben ik blij om. Leiden heeft in het verleden al vaak laten zien veel veerkracht te hebben en ik merk dat ook nu al aan dit soort initiatieven. Ik ben trots op Leiden en al die Leidenaren, die dit samen oppakken.

Tot slot wil ik iedereen dringend vragen de adviezen van de deskundigen van het RIVM en de GGD zo goed mogelijk op te volgen, zo helpen we de risico’s te beperken; voor onszelf en voor elkaar.

Henri Lenferink

burgemeester

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline