Virus treft ook rederijen: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”

Bijna elke branche wordt getroffen door de coronacrisis, zo ook de verschillende Leidse rondvaartrederijen. “We leven tussen hoop en vrees”, zegt Tinus Jacobs, eigenaar van Bootjes en Broodjes. “We zijn helemaal klaar voor de start van het seizoen, maar er is niemand in de stad te bekennen.”

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

“Noem het naïef, maar anderhalf week geleden dacht ik nog dat het coronavirus aan Nederland voorbij zou gaan”, zegt Daaf Sloos, mede-directeur van De Leidse Rederij, die gisteren besloot tot nader orde te stoppen met al haar activiteiten. “Maar toen vorige week de eerste maatregelen tegen verspreiding van het virus bekend werden gemaakt, realiseerde ik mij dat dit vergaande gevolgen heeft voor de rederij.”

Hoewel de rondvaartboten en het verhuur van sloepen niet onder de horeca vallen, betekent de sluiting van de horeca dat er geen klanten meer zijn. “Er is absoluut geen toerist meer te vinden in de stad. We zijn ook gelieerd aan de horeca. Zo zie je bijvoorbeeld dat klanten eerst een verjaardagsfeest hebben bij een restaurant, en vervolgens met één van onze boten de Leidse wateren op gaan. Daarnaast vind ik het niet sjiek om zelf lekker door te gaan, terwijl de horeca verplicht de deuren moet sluiten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Sloos ziet het niet zitten zijn vrijwillige schippers en de ZZP’ers, die veelal op leeftijd zijn, hutje mutje met klanten op een boot te laten varen, terwijl het coronavirus nog om zich heen grijpt. “Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van onze schippers toch wel tegen de 60 loopt. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat hen iets overkomt, of dat het virus zich door onze activiteiten versneld gaat verspreiden.”

Onzeker
Tinus Jacobs geeft aan dat rederij Bootjes en Broodjes in de startblokken stond om het vaarseizoen te beginnen. “Met het mooie weer van gisteren zouden we gewoonlijk veel varen. Maar het was uiteindelijk zó rustig, dat we besloten hebben helemaal niet te varen.” Zelf de knoop doorhakken en voorlopig helemaal niet meer te varen, vindt Jacobs nog geen optie. “Onze schippers zijn in dienst, zij kunnen niet opeens zonder werk komen te zitten.”

Jacobs denkt dat de gevolgen van de coronacrisis voor de toeristische sector in Leiden nog lang voelbaar zullen zijn. “Het zijn onzekere tijden, ik ben bang dat het virus behoorlijke sporen achter zal laten”, aldus een hoorbaar verontruste Jacobs. “Het gaat denk ik lang duren voordat wij weer op het niveau zitten dat we nu hebben in de stad. Als je ziet dat de KLM nu al mensen moet ontslaan, zegt dat wel wat. Voordat we weer de toeristenstroom kunnen ontvangen die we hadden, ben ik bang dat we wel wat verder zijn.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline