Triagecentra COVID-19 patiënten in Leiderdorp

1

Afgelopen dagen kregen de huisartsen in Hollands Midden en Haaglanden te maken met een toename van het aantal patiënten dat mogelijk COVID-19 heeft opgelopen door het coronavirus. Om de zorg voor deze patiënten efficiënt te kunnen organiseren is in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) besloten om een aantal ‘triagecentra’ in de regio in te richten.

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke werkdag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

In deze centra werken huisartsen en doktersassistenten op één centrale locatie samen om alle patiënten met mogelijk COVID-19 te zien. Hierdoor kunnen beschermende middelen efficiënter worden ingezet. Het triagecentrum is ondergebracht in de Huisartsenpost Leiderdorp bij het gezondheidscentrum Rijnland. In het centrum worden patiënten bij binnenkomst meteen onderzocht op het virus. Het triagecentrum is daarvoor 24 uur per dag geopend voor patiënten die een verdenking op COVID-19 hebben.

Reanne van Kleef in gesprek met internist-viroloog Nathalie Delfos van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp over het coronavirus

Niet meer naar huisarts.
Patiënten die vermoeden dat ze COVID-19 hebben, moeten in eerste instantie naar hun eigen huisarts bellen. Die meldt de patiënt na een telefonische screening vervolgens aan bij het triagecentrum. Hierdoor ziet de eigen huisarts in principe geen patiënten meer met verdenking op COVID-19. Het triagecentrum rijdt ook visite voor patiënten die niet zelf kunnen komen.

Huisartsenposten
Gedurende de avond en nacht en in het weekend zijn alleen de huisartsenposten in Voorhout en Alphen aan de Rijn geopend voor patiënten die niet (mogelijk) besmet zijn. De huisartsenpost in het Leids Universitair Medisch Centrum is voorlopig gesloten. De huisartsenpost in Leiderdorp is voorlopig alleen bestemd voor patiënten met (mogelijk) COVID-19.

Delen

1 reactie

  1. Jaapdevries op

    Er zijn meerdere centra ingesteld, maar in Leiderdorp is er zo te lezen alleen spraken van een centrum in de huisartsenpost van gezondheidscentrum Rijnland. De kop klopt dus niet.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline