Thuiswerken met kinderen in Oegstgeest: “we hebben een rooster gemaakt”

Een flink deel van de Nederlandse bevolking werkt sinds afgelopen maandag vanuit huis. Ook de scholen zijn vanaf die dag gesloten, wat in veel gezinnen tot logistieke uitdagingen leidt. “De uren die ik kon werken, waren fijn”, reageert Willem Paul de Mooij vanuit Oegstgeest. Tegelijkertijd wordt er op bijvoorbeeld het Leonardo College in Leiden hard gewerkt aan onderwijs op afstand, zodat de lessen zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden.

Oegstgeestenaren Willem Paul de Mooij en zijn vrouw zetten afgelopen zondagavond alle zeilen bij toen ze hoorden dat ze als gevolg van de coronacrisis beiden thuis zouden gaan werken en tegelijkertijd ook hun twee jonge kinderen moesten opvangen. “Ik heb gelijk twee grote vellen papier aan elkaar geplakt om met onze kinderen een rooster in elkaar te timmeren”, vertelt De Mooij telefonisch. Afwisselend verzorgen hij en zijn vrouw de ‘lessen’, waarna er ook ruimte is voor pauze en buitenspelen. “En voor de time being zullen we dan ook in de avond wat extra uurtjes moeten maken voor het werk”, concludeert de hoofdredacteur van een vaktijdschrift.


Jaap van Sandijk in gesprek met Willem Paul de Mooij die vanuit werkt, net als zijn vrouw en kinderen. Dat leidt tot creatieve oplossingen.

Les vanuit een werkkamer
De kinderen van het Oegstgeester gezin zijn nog in de leeftijd van de basisschool, wat heel andere vragen met zich meebrengt dan in het voortgezet onderwijs. Het Leonardo College in Leiden verzorgt bijvoorbeeld al zoveel mogelijk les op afstand, vertelt docent Yoran Wanningen. “Het is heel vreemd om opeens vanuit je eigen werkkamertje de lessen te verzorgen”, vertelt de aardrijkskundedocent die opdrachten via Magister verstrekt en vervolgens online vragen beantwoordt. De tijd zal moeten leren of de nu gekozen vorm goed genoeg is om het een aantal weken vol te houden. “Dat zal met vallen en opstaan gaan”, weet ook Wanningen.


Gerry van Bakel in gesprek met aardrijkskundedocent Yoran Wanningen van het Leonardo College in Leiden

Eindexamens
De focus in het onderwijs ligt nu op de oudste kinderen van de basisschool en op de examenleerlingen in het middelbaar onderwijs. De Cito-toets is inmiddels afgesteld, maar het eindexamen in mei staat nog wel op het programma. “Gelukkig zijn er online veel oude examens te oefenen en zijn er veel docenten die al lessen op Youtube hebben gezet”, zegt Wanningen over de eindexamens in het middelbaar onderwijs. “Dat zou dus te doen moeten zijn.”

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline