Maanden vertraging in proces Witte Singel Doelencomplex

3

De onderhandelingen tussen de Universiteit Leiden en woningcorporatie De Sleutels over de verwerving van het Doelencomplex bij de Witte Singel vergen meer tijd dan op voorhand rekening mee was gehouden. De universiteit wil het in de jaren ’80 gebouwde complex kopen en het vervolgens slopen. Op de plek van de huizen en appartementen komt dan de nieuwbouw voor de faculteit Geesteswetenschappen die daar wordt ondergebracht in een nieuwe binnenstadscampus.

In de planning was rekening gehouden met het bereiken van financiële overeenstemming ergens halverwege december 2019, maar dat is niet gelukt. Overeenstemming over de bekostiging van de compensatiewoningen die op vier verschillende plekken in de stad beschikbaar moeten komen voor de huidige bewoners van het Doelencomplex kosten ook meer tijd dan gedacht en aan het Sociaal Plan voor de bewoners wordt nog gewerkt.

“Er wordt weliswaar voortgang geboekt, maar we zien echter een vertraging van naar we nu weten drie maanden ontstaan”, schrijft wethouder Paul Dirkse in een brief aan de raad. “Inmiddels heeft woningcorporatie De Sleutels richting bewoners aangekondigd om rond de zomer een draagvlakmeting over het Sociaal Plan en het compensatie-aanbod te willen houden. Dit betekent dat in september 2020 geconcludeerd kan worden of een minnelijke oplossing is bereikt. In de oorspronkelijke planning stond dit in april 2020 gepland.”

Op 17 oktober 2019 heeft de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor de ontwikkeling van de Humanities Campus door de Universiteit Leiden vastgesteld. De afgelopen maanden is een nieuw bestemmingsplan voor het plangebied Humanities Campus opgesteld. Waarschijnlijk zal eind van het jaar de bestuurlijke besluitvorming over het bestemmingsplan in de raad plaatsvinden.

Delen

3 reacties

  1. Wat een KOTS lelijke blokkendoos op deze foto. En dat binnen de singels van de Oude Leidse binnenstad? De Universiteit Leiden moet zich schamen! Het plan tot afbraak van de woningen is niets anders dan a-sociaal tegenover de bewoners daar. Deze woningen kunnen bovendien nog vele jaren mee. Laat de grootheidswaanzin vooral niet de overhand krijgen.

    • Jaapdevries op

      Smaken verschillen gelukkig. Al kan ik me niet goed voorstellen dat iemand de huidige situatie prefereert wanneer het ontwerp op deze afbeelding een lelijke blokkendoos wordt genoemd.Hoe zou u het met stalen roosters afgewerkte labyrint dat daar nu – net zo goed binnen de singels- de boel staat te ontsieren, willen omschrijven?

      • Ontworpen gebouwen meters hoger dan huidige bebouwing. Plaatje misleidend: mooi weer, witte gebouwen als omgeving (ga maar eens kijken daar, geen wit te bekennen), geen geparkeerde fietsen. Dit hele arrogante complex is ’s avonds doods, fantasieloze stapelbouw (vijf verdiepingen hoog). Maar de uni heeft al gewonnen. Volgende prooi: Van der Werff park.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline