Gemeenten Leidse regio stellen commissie- en raadsvergaderingen uit

De coronacrisis treft meer en meer ook de democratische besluitvorming in de regio. De meeste gemeenten en ook de provincie Zuid-Holland schrappen flink in de bijeenkomsten van de politici. Zo heeft Leiden besloten om alle vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeenteraad tot 6 april te laten vervallen. De raad bespreekt de onderwerpen die voor deze periode op de agenda stonden op een later moment. De komende weken onderzoekt de gemeenteraad hoe het raadswerk en de bestuurlijke besluitvorming na 6 april weer verder kunnen gaan.

Extra radio-uitzendingen Nieuws071 op Sleutelstad
Sleutelstad zendt iedere werkdag twee keer een nieuwsuitzending uit met actuele informatie over de coronacrisis en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. De uitzendingen zijn elke dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

“In de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus heeft het kabinet aanbevolen om sociaal contact te beperken, wanneer het niet noodzakelijk is om bij elkaar te komen. De onderwerpen die nu op de agenda’s staan, kunnen zonder grote gevolgen even uitgesteld worden. Dit samen leidt tot het besluit de commissievergaderingen van 19 en 26 maart en de gemeenteraadsvergadering van 2 april af te zeggen”, meldt de Leidse raadsgriffier Gerard van Leiden.

Leiderdorp
Ook in Leiderdorp wordt er deze maand niet meer vergaderd door de commissie- en raadsleden. Vanwege de coronacrisis hebben de fractievoorzitters en de burgemeester besloten om de vergaderingen van 23 maart (Politiek Forum) en 30 maart (Raad) te laten vervallen. Ook een geplande informatieavond op 6 april wordt afgelast. Het is nu de bedoeling dat de gemeenteraad op 20 april weer bijeen komt met de agenda van de afgelaste raad van 30 maart.

Oegstgeest
In Oegstgeest zijn nog niet alle bijeenkomsten voor raadsleden afgelast. De beeldvormende raadsbijeenkomst van donderdag 19 maart over de APV vervalt de besluitvormende raadsbijeenkomst van donderdag 26 maart gaat vooralsnog wel door, maar er wordt bij die vergadering geen publiek toegelaten. Iedereen kan de vergadering live online kijken via https://oegstgeest.raadsinformatie.nl/. De gezamenlijke commissie Ruimte en Burger van donderdag 2 april vervalt.

Voorschoten
In Voorschoten zijn in verband met de coronacrisis alle vergaderingen tot nader order vervallen. Ook zijn burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten in elk geval tot eind maart niet aanwezig bij openbare optredens.

Zoeterwoude
In Zoeterwoude is gisteravond besloten dat de voorrondes en de raadsvergadering van 26 maart vooralsnog gewoon doorgaan. Zoeterwoude is de kleinste gemeente van Zuid-Holland. Er zijn dertien raads- en drie collegeleden. Het aantal aanwezigen is daarom doorgaans beperkt. Zoeterwoude kent geen mogelijkheid om de vergaderingen online te volgen of terug te kijken.

Provincie Zuid-Holland
Het Provinciehuis in Den Haag is gisteren om 12.00 uur op slot gegaan. Sindsdien werkt iedereen vanuit huis. Alle vergaderingen van Provinciale Staten zijn uit voorzorg tot in elk geval 1 april geannuleerd. Het college van Gedeputeerde Staten vergadert wel maar komt niet fysiek bij elkaar. Er worden conference calls belegd.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline