Tweede noodverordening van kracht in veiligheidsregio

8

De Leidse burgemeester Henri Lenferink heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden een tweede noodverordening getekend. Hierin zijn aanvullende voorschriften opgenomen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De VRHM sluit in de tweede verordening aan op de aanwijzingen van het kabinet van de afgelopen dagen en regelt onder meer de verplichte sluiting van eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, zwembaden, sportvelden en sporthallen en seksclubs.

Ook de uitzonderingen voor afhaalrestaurants en het afhalen van softdrugs bij coffeeshops wordt erin geregeld.

Doordat nu ook de nieuwe maatregelen zijn opgenomen in een verordening, is overtreding ervan strafbaar en kunnen gemeenten ook handhavend optreden.

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

8 reacties

 1. Nederland heeft Engeland gevolgd om de bevolking proberen immuun te krijgen tegen Corona. Ondanks dat de Wereldgezondheidsorganisatie dit een levensgevaarlijke strategie met mogelijk vreselijk veel doden heeft genoemd. Inmiddels heeft Engeland een U-turn gedaan! Modellen van Imperial College (belangrijke technische Engelse universiteit) lieten namelijk zien dat dit tot zo’n 260,000 doden kon leiden.

  Nu is Nederland dus nog het enige land die deze compleet roekeloze en onbewezen strategie volgt.
  https://www.theguardian.com/world/2020/mar/16/new-data-new-policy-why-uks-coronavirus-strategy-has-changed

  • Andries van Wijk op

   ja, ja en jij bent één van 17,5 miljoen virologen die Nederland rijk is.

  • Jan vd Sluis op

   Wát een ONZIN! Misschien eerst ’s leren lezen en luisteren. Niemand volgt UK, omdat virologen die aanpak zeer riskant vinden. Sowieso wordt het lastig volgen als je weet dat UK áchterloopt op NL en andere Europese landen.

  • In de uk zijn bijeenkomsten en sportwedstrijden nog niet verboden, dus wat luk je nou???

 2. Het is een logische keuze, geen roekeloze strategie. Uit de officiele teksten:

  Het scenario is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Zodat er steeds voldoende capaciteit is de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn.
  Een volledig verbod om de straat op te gaan, heeft geen meerwaarde. Weliswaar kan het nieuwe coronavirus zich dan nog minder gemakkelijk verspreiden, maar ook niemand bouwt dan immuniteit op tegen de ziekte. Aangezien de ziekte wereldwijd verspreid is, is de kans groot dat na het opheffen van een lock-down veel mensen alsnog tegelijk ziek in een korte periode worden en zo een piek veroorzaken. Met een lock-down stel je dus vooral het moment uit dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, en dat willen we niet.

  Ik zie op twitter en andere media veel van dit soort berichten rondgaan (vaak in dezelfde bewoordingen), veel ook afkomstig van trollen die blijkbaar onrust willen zaaien. Ik weet niet of Nanet dit uit onrust doorstuurt of bij de trollen hoort maar: stuur het niet en geloof het niet!

 3. Noodverordening is nergens te vinden, de link op de pagina van de veiligheidsregio werkt niet

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline