Studentenhuis Hôpital Wallon helpt geïsoleerde ouderen tijdens coronacrisis

De bewoners van studentenhuis Hôpital Wallon helpen mensen die door de coronacrisis in thuisisolatie zitten. De 34 leden van LSV Minerva doen ondermeer boodschappen en laten honden uit voor hun geïsoleerde buurtbewoners. Ook houden ze een praatje met de oud-bewoners van het monumentale pand aan het Rapenburg 12 die inmiddels aardig op leeftijd zijn.

“We kwamen op het idee doordat wij met een buurvrouw van ons altijd al een goede verstandshouding hebben gehad en al vaker boodschappen haalden”, vertelt Wallon-bewoner en initiatiefnemer Sebastiaan Wuyts. Zijn huisgenoot Bob Barnhoorn voegt toe: “Toen vorige week duidelijk werd dat de universiteit zou sluiten, gingen we met de huisgenoten met een kop koffie bij elkaar zitten en ontstond al gauw het idee om iets te ondernemen.” Wuyts: “Het mooiste is dan om in de buurt een steentje bij te dragen. Daarom hebben we een brief rondgestuurd waarin we de vraag stellen: ‘Ben jij of ken jij iemand die hulp kan gebruiken? Neem dan contact met ons op.'”

Oud-leden
De jonge bewoners van het roemruchte studentenhuis knopen ook telefonisch gesprekken aan met oud-bewoners van het pand dat ooit als ziekenhuis diende. Ze richten zich op de oud-leden die nu bij de leeftijdscategorie behoren die verhoogd risico lopen ernstig ziek te worden van het virus.

“Dat contact met oud-bewoners is er altijd wel, maar met het wegvallen van de universiteit is meer gelegenheid om eens een praatje te maken”, aldus Barnhoorn. “We praten dan over hoe zij het nieuws van de afgelopen paar weken ervaren; Of over de herinneringen die zij aan hun studententijd hier hebben.” Op die manieren pogen de Leidse studenten eenzaamheid bij deze ouderen het hoofd te bieden.

Positief
Behalve reacties van hulpbehoevenden en buurtbewoners die hun ouders opgeven voor de aandacht van deze studenten, krijgen de mannen ook vaak een pluim voor het initiatief. “We krijgen veel positieve reacties”, vertelt Wuyts. Het is mooi om te zien hoe in deze tijd mensen zo naar elkaar toe trekken.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline