Moslimgemeenschap emotioneel maar begripvol na sluiting moskeeën

3

Het gebed gaat nog wel door in de Leidse Imam Malik moskee, maar voorlopig zonder gelovigen. Het coronavirus dwingt moskeebesturen in het hele land om verregaande, pijnlijke maatregelen te nemen zoals het sluiten van de moskeeën. “Er is emotioneel op gereageerd, maar ook erg begripvol”, zegt woordvoerder Abdel Bouzzit.

Verslaggever Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West ging langs bij Islamitisch Centrum Imam Malik en sprak daar met woordvoerder Abdel Bouzzit over de gevolgen van de maatregelen rond corona voor de moslimgemeenschap.

Twaalf uur heeft het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) over het besluit vergaderd. “De religieuze aanbidding is erg belangrijk in het leven van veel moslims”, legt Bouzzit uit. “Dus dat is niet iets wat je snel beslist. Bovendien speelt de moskee ook een belangrijke sociale rol in het leven van mensen. Dus de plek waar mensen elkaar ontmoeten en hun zorgen delen komt te vervallen. En dat terwijl de zorgen alleen maar toenemen.”

Volgens Bouzzit maken veel moslims zich ook zorgen over waar ze hun dierbaren kunnen begraven. Moslims van Marokkaanse afkomst kunnen bijvoorbeeld niet meer in hun geboorteland begraven worden omdat er geen vliegverkeer meer mogelijk is tussen Nederland en Marokko. “Dat lossen we nu op door de overledenen in Nederland te begraven op Islamitische begraafplaatsen”, zegt Bouzzit.

Gestrand in Marokko
Het ontbreken van vliegverkeer tussen Nederland en Marokko zorgt er ook voor dat er nogal wat mensen gestrand zijn in Marokko, iets waar Bouzzit zelf ook mee te maken heeft. “Een ziek familielid moet dringend hier behandeld worden, maar het is heel moeilijk hem hierheen te krijgen.”

Een ander gevolg van het Coronavirus is dat de rituele wassingen in de moskee moeten worden aangepast als iemand overlijdt aan het virus. Dat gebeurt dan niet meer in de moskee maar in het mortuarium. Degene die de wassing doet, moet dan extra beschermd zijn en er mag geen direct contact met het lichaam zijn. “Er is veel onduidelijkheid bij het RIVM en de GGD over de besmettelijkheid van het virus als iemand overleden is”, weet Bouzzit. “Dus daarom nemen we verregaande voorzorgsmaatregelen voor degene die de wassing doet.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

3 reacties

  1. Maar liefst 12 uur over vergaderd?!?!? Deze mensen staat echt buiten de maatschappij…

    • Heel erg voor deze mensen maar het beg er op is er Allah is en blijft in ons hart waar we ook maar bidden.
      Het bidden voor goede afloop het bidden voor onze mensen die nog werken de zorg ect ect.
      Allah is groot Allah de allerheiligen help ons in deze weg

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline