Leidse organisatie BUUV begint lokaal matchingsplatform ‘Coronahulp’

5

De Leidse ‘buurtmarktplaats’ BUUV heeft het online matchingsplatform ‘Coronahulp’ opgericht om zich in te zetten voor eenzame en kwetsbare Leidenaren die behoefte hebben aan hulp in deze lastige tijd. Vrijwilligers kunnen zich hier aanbieden om bijvoorbeeld boodschappen voor mensen te doen die momenteel zelf de deur niet meer uit willen. Iedereen kan gratis gebruikmaken van het platform en BUUV hoopt op deze manier een positieve bijdrage te leveren aan het sociale karakter van de stad.

De maatregelen die getroffen zijn omtrent de strijd tegen het coronavirus brengt grote consequenties met zich mee, zo ook voor kwetsbare en eenzame Leidenaren. BUUV zet zich in voor deze risicogroep. Ook via sociale media wordt aandacht gevraagd voor het initiatief van BUUV door middel van #coronahulpleiden.

Veilig en eenvoudig
Via de website van BUUV kunnen vraag en aanbod makkelijk aan elkaar gekoppeld worden. Zowel mensen die hulp willen bieden als mensen die hulp willen ontvangen kunnen zich registreren. Op de website verschijnen advertenties van mensen die om hulp vragen. Geregistreerde vrijwilligers ontvangen via hun mailbox advertenties die wellicht passen bij hun aanbod. “BUUV gaat via een veilige manier te werk. Geplaatste vragen, aanbod en berichten worden dagelijks nauwkeurig gecontroleerd. Bovendien kunnen er zelf afspraken gemaakt worden tussen de vragers en de aanbieders. Sinds de organisatie er is, is het eigenlijk nog nooit misgegaan”, vertelt Erik Olijerhoek, projectleider van BUUV.

BUUV al jaren actief
Organisatie BUUV zet zich al meerdere jaren op allerlei terreinen in om Leidenaren te helpen. De organisatie wordt verzorgd door Libertas en JSO Leiden en inmiddels is er al een bestaand netwerk van ruim duizend mensen. Mensen kunnen niet alleen een oproep doen om boodschappen te laten doen, maar ook bijvoorbeeld voor het maken van een wandeling, het helpen bij klussen enzovoort. Geregistreerde vrijwilligers kunnen zelf bepalen op welke advertenties zij willen reageren. BUUV brengt mensen die matchen met elkaar in contact en houdt overzicht over de manier waarop te werk wordt gegaan.

Praktische informatie
Via de website van BUUV kunnen mensen zich aanmelden wanneer zij een vraag hebben of een aanbod willen doen. Voor mensen die liever niet via internet te werk gaan, is het ook mogelijk om te bellen. Dit kan dagelijks tussen 11.00 en 13.00 uur via 071-7074242. Buiten deze tijden is het ook mogelijk om te bellen, maar dan wordt men later pas teruggebeld.

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

5 reacties

  1. Pieter Hoeberichts

    Er wordt op facebook heel wat hulp aangeboden, maar weinig gevraagd, mogelijk omdat de doelgroep ervan weinig beschikt over facebook, en verder niet goed durft te vragen. Het woord “HELP” is soms het dapperste dat iemand kan zeggen.

    • Facebook is een datastofzuiger die persoonlijke gegevens voor allerlei commerciële doeleinden misbruikt. Dat is een heel goede reden om er niets mee te maken willen hebben. Klaarblijkelijk denken veel mensen uit de “doelgroep” beter na dan al die onnozele Facebookslaven.

  2. BUUV Leiden

    Als je zelf niet zo handig bent op internet kun je ook bellen. Tussen 11 en 13 helpen vrijwilligers je graag met het maken van een oproep: 071 7074242.

  3. Het is nu juist de bedoeling contact te vermijden wat niet nodig is. Dus niet wandelen of klusjes doen. Dat kan wachten. Boodschappen is wat anders.

  4. Prachtig nieuws en belangrijk dat er ook telefonische bereikbaarheid blijft bestaan bij Buuv. Ik lees ook dat “De organisatie wordt verzorgd door Libertas en JSO Leiden”??? Wat staat er toch haast consequent onvolledige en onjuiste informatie in de lokale media, als het over welzijn en sociaal domein gaat. Ik weet niet beter dan dat Buuv van iedereen is. Maar als er dan organisaties genoemd worden dan doen wij bij Radius toch nadrukkelijk ook mee. Net als bij Een goede buur. Net als bij de aanbestedingen van het welzijnswerk. Ik ken JSO, maar van JSO Leiden heb ik nog nooit gehoord (het kan natuurlijk zijn dat ík iets heb gemist). De sociale wijkteams, een goede buur, Libertas en Radius, daar zit op dit moment de inzet voor Buuv Leiden. In ieder geval tot 1 juli 2020.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline