Koningsdag, dodenherdenking, 75 jaar bevrijding… alles staat op de tocht

1

Waarschijnlijk wordt nog voor het weekeinde besloten om alle grote festiviteiten en herdenkingen die de komende tijd in Leiden zouden plaatsvinden, te annuleren of in elk geval een heel andere invulling te geven. Dat zeggen de voorzitters Trudy Kwik van de Oranjevereniging Leiden en Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden. Ook voorzitter Nelly Brands van de winkeliersvereniging Doezastraat gaat er vanuit dat binnen enkele dagen besloten zal moeten worden om de jaarlijkse 5 Mei Braderie in de Doezastraat en de Herenstraat te schrappen.

Koningsdag Leiden
“De Koningsspelen zijn al afgeblazen en ik weet eigenlijk wel zeker dat we op heel korte termijn zullen moeten besluiten om ook de feesten op Koningsdag niet door te laten gaan. Misschien kan er nog iets in de wijken, maar heel veel meer dan dat zit er vrijwel zeker niet in”, zegt Kwik. Ook Koen ten Haken van het Jus d’Orange Kingsday Festival Leiden knijpt hem. Juist dit jaar wilde hij groot uitpakken met de internationaal vermaarde dj Fedde Le Grand. “Het festival staat inderdaad op de tocht, maar we houden het kleine beetje hoop. Uiteraard volgen wij alles wat er gaande is, en volgen we alle richtlijnen RIVM. Mocht er gezegd worden het mag niet doorgaan, dan gaat het niet door. Maar hoop doet leven.”

Kwik Events
Trudy Kwik is niet alleen actief betrokken bij allerlei activiteiten in de stad, ze verdient er in het dagelijks leven ook de kost mee via haar bedrijf Kwik Events. In Leiden bekend van verschillende grote evenementen. Rrrollend Leiden bijvoorbeeld dat de afgelopen jaren de vleugels uitsloeg naar tal van andere steden. Komend weekeinde zou de eerste editie worden gehouden van het Gin & Rum Festival in Scheltema Leiden. Zou, want het is geannuleerd.

Chris de Waard sprak in de uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad met Trudy Kwik over het niet doorgaan van tal van festiviteiten en herdenkingen.

Naast de publieksevenementen die Kwik Events organiseert, is het bedrijf gespecialiseerd in het organiseren van allerlei feestelijkheden voor de zakelijke markt. Openingen, jubilea, personeelsfeesten, kortom, alles waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. En dat is nu juist wat de komende weken of maanden absoluut moet worden vermeden. “De ene na de andere annulering komt binnen”, vertelt een duidelijk aangeslagen Trudy. “Vandaag hebben we de deuren van het kantoor op slot gedraaid en werken we zoveel mogelijk nog door vanuit huis, maar veel is er niet te doen.”

Alternatieve dodenherdenking in Leiden
Ook Kohlbeck is somber gestemd: “Ik ga ervan uit dat we zowel voor de dodenherdenking bij de Haagse Schouw als voor de dienst in de Pieterskerk en Stille Tocht naar het oorlogsmonument alternatieven moeten bedenken. Vrijdag hebben we daar overleg over met het gemeentebestuur.” Ook het defilé en de twee minuten stilte kunnen niet op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. “Dat valt in hetzelfde risicoprofiel”, zegt Kohlbeck.

Of de kleinere herdenking bij monument de Naald in De Kooi doorgaat, wordt pas na 6 april besloten. Dat vertelde directeur Gerda van den Berg van woningcorporatie De Sleutels vanmiddag aan Sleutelstad.

75 jaar vrijheid
Naast Koningsdag en dodenherdenking staan de feestelijkheden en herdenkingen rond ’75 jaar vrijheid’ ook op de tocht. Trudy Kwik is voorzitter van de Stichting Bevrijding Leiden die speciaal in het leven is geroepen voor de uitgebreidere activiteiten die dit jaar zijn opgetuigd om stil te staan bij 75 jaar bevrijding.

Het programma van de viering begint al op 17 april met een tentoonstelling in het nieuwe Stadskantoor in Level Leiden. Twee dagen later staat in de Marekerk eigenlijk de herdenking van de Jodenvervolging in Leiden op de agenda. Op 2 mei was het de bedoeling om twee vertoningen van de film ‘Soldaat van Oranje’ te houden in de grote zaal van Minerva en ’s avonds een Bevrijdingsbal in de Pop Up Club in de voormalige discotheek In Casa. Allemaal evenementen die niet door kunnen gaan. Zelfs als de coronacrisis op 6 april zou zijn bezworen, iets waar maar weinig mensen in geloven, is het besluit om alles af te gelasten dan allang genomen.

Zomerfeesten
Ook de grote Leidse zomerfeesten kunnen nog geen zekerheid geven over het al dan niet doorgaan. Leiden Culinair bijvoorbeeld schuift het besluit vooruit tot na 6 april. “10 April nemen we een beslissing”, zegt organisator Thijs Hemmes. “Wellicht wordt het in 2021 op de Garenmarkt.”

Nilles Raken van stadsfestival de Lakenfeesten heeft een dubbel probleem. Naast corona zelf is het dit jaar ook heel ingewikkeld om geld binnen te krijgen. “We gaan nu geen bedrijven bellen of ze een sponsorpakket willen afnemen”. een belangrijke inkomstenbron voor de Lakenfeesten is de Paaskermis. Die staat voor de tweede week van april op de evenementenkalender en als die niet doorgaat, vallen ook die inkomsten weg. Het paradepaardje van de Lakenfeesten is de Peurbakkentocht. “We wilden eigenlijk eind maart de inschrijving officieel openstellen”, zegt Raken. “Maar daar wachten we nu maar even mee.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

1 reactie

  1. Nogmaals, Devilee (als bijschrift bij de foto, kan echt niet). En bedankt voor mijn opmerkzaamheid.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline