Voedselbank Leiden mist normale toestroom supermarkten door hamsterwoede

3

De Voedselbank Leiden doet een oproep aan alle inwoners. De organisatie kan alle producten en hulp goed gebruiken. De charitatieve instelling aan de Willem Barentszstraat 37 ondervindt gevolgen van de hamsterwoede die ontstaan is door de uitbraak van het coronavirus. “We merken dat we minder levensmiddelen ontvangen van supermarkten die gewoonlijk voor onze normale toestroom zorgen”, aldus Paula van Kesteren van Voedselbank Leiden.


Gerry van Bakel in gesprek met Karel van Schie van Voedselbank Leiden.

Hoewel voorraden vanuit supermarkten teruglopen, krijgt Voedselbank Leiden wel hulp uit andere hoeken. “We worden veel gebeld door restaurants, café’s en scholen die hun voedsel willen doneren aan de Voedselbank. Daar zijn wij erg blij mee”, vertelt Van Kesteren. Door de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland, mogen horeca en scholen vandaag niet meer open.

Vrijwilligers
Door de maatregelen tegen het coronavirus heeft Voedselbank Leiden te maken met het uitvallen van vrijwilligers. “Veel van onze vrijwillige krachten zijn al op leeftijd, zij zijn dan ook voorzichtiger geworden met het oog op het coronavirus”, legt Van Kesteren uit. “We kunnen daarom nu moeilijk inschatten hoeveel vrijwilligers er morgen zijn.” De Voedselbank meldt daarom dat mensen die de handen uit de mouwen willen steken, welkom zijn om zich als reserve op te geven, dat kan via hun website.

De Voedselbank Leiden gaat morgen open om rechthebbende huishoudens van hun boodschappen te voorzien. De instantie heeft daarom zelf ook de nodige maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om de bezoekers zo veel mogelijk over de dag te verspreiden, heeft de instelling de rechthebbenden vorige week al opgeroepen om in verschillende tijdsvakken van een uur langs te komen. “Als alles volgens planning gaat, komen er per uur maximaal dertig mensen langs. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijkertijd bij elkaar zijn.”

De stichting vult vantevoren boodschappentassen met voedselwaren die vervolgens buiten aan de achterzijde van het pand aan de Willem Barentszstraat worden uitgedeeld. Op die manier hoeven mensen niet naar binnen, om zo ook de kans op besmetting te beperken. “We maken gewoonlijk gebruik van kratten, maar omdat die van hand tot hand gaan, lijkt het ons beter hier geen gebruik van te maken. We zitten dan ook te springen om boodschappentassen. Wie deze tassen wil doneren, is van harte welkom.”

Meer aanmeldingen
Door de maatregelen tegen verspreiding van het virus, komen mogelijk veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zonder inkomen te zitten. “We verwachten in de komende tijd dan ook meer aanmeldingen te krijgen”, laat Karel van Schie, voorzitter van de Voedselbank Leiden desgevraagd weten. “Wanneer zij in de problemen komen, zijn zij welkom om hulp aan te vragen. We gaan voorlopig ook nog niet streng screenen of zij aan de criteria voldoen, maar zullen eerst zorgen dat zij de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

 

Delen

3 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline