Ouderen eenzaam door coronamaatregelen: Voorschotense thuisservice zet bellijn op

Ouderen uit de regio die zich eenzaam voelen door het wegblijven van bezoek in verband met de coronacrisis, kunnen sinds vandaag bellen met een speciale belservice. “Cliënten maken zich zorgen over het feit dat zij nog maar weinig bezoek krijgen”, aldus initiatiefneemster Elske Fekkes van Mettu Thuisservice uit Voorschoten.


Chris de Waard in gesprek met Elske Fekkes van Mettu over de bellijn voor eenzame ouderen in Voorschoten.

Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan contact opnemen met het speciale nummer 0717630770 dat in samenwerking met het bedrijf Compleet IT in het leven is geroepen. “Je hoeft geen cliënt te zijn, en bellen is gratis. We beloven met iedereen in gesprek te gaan die een belletje pleegt. Het kan dan over alles gaan.”

Mettu Thuisservice biedt aanvullende service aan huis voor ouderen die al thuis- of mantelzorg krijgen. Ze focussen zich daarbij op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor deze mensen. “Dat komt in de praktijk neer op rustig een bakje koffie drinken, praten over het leven en over het nieuws. Het gaat om die échte, persoonlijke aandacht. Sommige cliënten gaan ook graag samen met ons de boodschappen doen.” Maar dat werk kan de organisatie met het oog op het gevaar op besmetting met het coronavirus, niet meer goed uitvoeren. Daarvoor is de doelgroep te vatbaar voor het virus.

Boodschappen
Zelf heb ik bijvoorbeeld een cliënt naar wie ik twee keer per week ga en voor wie ik de boodschappen doe. Deze moet ik nu voor de deur klaarzetten”, vertelt Elske Fekkes. “Ik kan nog even op een paar meter afstand toeroepen dat de bananen er weer netjes bij zitten en even een paar woorden wisselen. Maar veel verder dan dat gaat het niet.”

Fekkes stelt dat het belangrijk is dat familie en naasten ondanks de coronamaatregelen wel telefonisch contact blijven houden met deze ouderen. “We gaan er deels van uit dat mensen dat uit zichzelf doen, maar het kan geen kwaad om eens een reminder te geven. Even een telefonisch praatje of een berichtje via WhatsApp doet deze mensen erg goed. Dat kan al een wereld van verschil maken.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!

Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met
actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb
je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het
antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar
corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen
als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag
te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4
op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline