Burgemeester Lenferink: “Leidse woensdagmarkt kan doorgaan met aanpassingen”

38

Burgemeester Lenferink denkt dat de Leidse woensdagmarkt deze week door kan gaan. Er moet dan wel voor worden gezorgd dat er geen grote groepen mensen bij elkaar komen. Op dit moment wordt er nagedacht over welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Verder zegt de burgemeester in de dagelijkse extra nieuws-uitzending van Sleutelstad dat het vuilnis gewoon wordt opgehaald en dat hij trots is op alle initiatieven die nu ontstaan.

“Ik denk dat we dit goed met elkaar kunnen regelen”, zegt de burgemeester over de woensdagmarkt. Ook zijn collega wethouder Yvonne van Delft (Economie) is op dit moment met anderen aan het nadenken over hoe het aantal mensen op de markt gereguleerd kan worden. Hij vervolgt: “Ik zie niet goed in waarom we de markt moeten verbieden. Wat dat betreft is het toch een grote openlucht supermarkt.”


Gerry van Bakel in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de situatie in Leiden rondom de coronamaatregelen.

Dienstverlening gaat door
Op het Stadskantoor in Leiden zijn de meeste plekken leeg, want ook veel medewerkers van de gemeente Leiden werken thuis. Toch gaat een groot deel van de directe dienstverlening door. Zo kunnen paspoort en rijbewijs nog worden opgehaald. Ook wordt vuilnis, glas en papier gewoon opgehaald. Lenferink: “Het is belangrijk om dat door te laten gaan. We moeten geen Italiaanse toestanden krijgen waar het vuil ophoopt op straat. Dat kunnen we nu nog goed organiseren en dat willen we zo lang mogelijk volhouden.”

Handhaving
Lenferink is deze dagen zelf ook veel in de crisisruimtes van de Veiligheidsregio Hollands Midden te vinden. Daar worden de maatregelen die zijn aangekondigd in formele regels omgezet. Waarschijnlijk komt er vanavond een nieuwe regionale noodverordening waarin onder andere officieel wordt vastgelegd dat de horeca gesloten moet blijven. “De sluiting van de horeca was tot nu toe formeel nog een oproep van het kabinet. We hebben onze handhavers en de politie gisteren gevraagd om in de gaten te houden hoe dat ging. Over het algemeen werd er heel goed gehoor aan gegeven en houdt bijna iedereen zich eraan.”

Denk aan mensen die het zwaar hebben
Aan voorspellingen over extra maatregelen wil de burgemeester zich niet wagen. Wel zegt hij dat er moet worden nagedacht over wat de maatregelen voor mensen in de stad betekenen. “We moeten niet voorbij gaan aan de mensen die het zwaar hebben. De mensen zie bijvoorbeeld zelf ziek zijn. Dat is ernstig, ook voor hun familieleden. Daarnaast zijn er ondernemers die te maken krijgen met een enorme terugloop of zelfs stop van hun inkomsten, terwijl de lasten doorgaan. Ook ouderen en alleenstaanden hebben het moeilijk omdat de sociale contacten opdrogen.”

Trots
Inmiddels ontstaan er ook allerlei initiatieven in de stad om mensen te helpen. “Ik zie hele mooie dingen in de stad gebeuren en daar ben ik trots op.  Allerlei mooie initiatieven van mensen die hulp willen bieden. Dat is een ontzettend mooi gebaar en dat past bij Leiden als sociale stad. Ik ben ook hartstikke trots op alle mensen die in deze situatie gewoon doorwerken. Misschien zijn deze mensen wel een beetje bang zelfs. Anderen mogen niet in groepen zijn en zij worden er toch mee geconfronteerd. Daar moeten we bij stilstaan en daar heb ik grote waardering voor.”

Let op elkaar
Lenferink is ervan overtuigd dat Leiden de situatie aankan. “Ik zou het fijn vinden als iedereen zich realiseert dat dit buitengewone omstandigheden zijn. We moeten er met elkaar uitkomen. Dus let ook een beetje op elkaar. Laten we ervan overtuigd zijn dat we dit met elkaar aan kunnen. Want dat kunnen we ook.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

 

Delen

38 reacties

  • Diede veldt op

   Vind ik ook, die mensen die naar de markt gaan kunnen beter dicht op elkaar in de supermarkt zijn……

  • Wahahaha, alsof Lenferink de sluiting heeft afgeroepen! Wat een stupide opmerking!!

  • Helemaal gelijk, de marktbezoekers kunnen beter in een drukke supermarkt gaan hamsteren…..

  • Je hebt gelijk, hij zou de supermarkten ook moeten sluiten!
   Overigens is het niet verplicht om naar de markt te gaan hoor.

 1. Jamie Lubberts

  De verzorging(verpleeghuizen) laten bewoners op hun kamers 3 weken zitten en mogen niet de gezamenlijke ruimte eten zou ook kunnen verspreiden maar met zijn allen naar de markt Ikea Primark kan wel vindt ik bijzonder

 2. Béné Itl

  Hoe kan de anderhalf meter afstand respecteren in zo een kleine plek ?? Onzin ! heel erg gevaarlijk!
  Denk niet aan de portemonnee maar aan de medewerkers van de ziekenhuizen en onze veiligheid in het algemeen!
  Met zo een gedrag gaan we direct naar de insluiting!

 3. Nicoline Diouf

  Als ze dezelfde regels/adviezen volgen als in de Supermarkt… oh wacht… daar loopt ook iedereen als een kip zonder kop rond 🤦‍♀️

 4. Lizzy Pikaar

  Waauw wat een… Je kan drager zijn zonder het te weten laten we met z’n allen op de markt gaan lopen spullen aanraken even knuffelen misschien? Laten we gewoon de raad van Mark opvolgen en grote bijeenkomsten vermijden…. Echt onverantwoordelijk dit omg

  • Je hoeft niet te gaan hoor….. ga jij och lekker nar de supermarkt waar je door de smalle paden geen afstand kan houden en iedereen de karretjes/mandjes vast houd…….

 5. Annemarie Hoorn

  Waarom geen marktkramen in lege winkels ? Groente kaas en dat soort dingen, en gewoon de hele week, wordt het ook niet zo druk in 1 keer en hebben die mensen inkomsten en wij kunnen gewoon verse goede spullen kopen

  • Natalie Greven op

   Waarom niet? Mits het lukt om de klantenstroom zo te regelen dat men niet heel nauw contact heeft is er maar weinig verschil met de supermarkt – en ook nog eens in de open lucht.

 6. Charles Verwer

  Onbegrijpelijk, hoe kan iemand zo’n desastreuze beslissingen nemen!!! .. iedereen ziet hoe snel het virus om zich heen slaat in het buitenland..

 7. Paul Gaston

  Het virus is een mooie gelegenheid om van die zogenaamde burgervader af te komen! misselijk makend achterbaks mannetje echt een heel eng mannetje bahbah🤢

  • Zo, jij hebt het moeilijk met jezelf zeg…….
   Jammer dat jouw inkomsten niet afhankelijk zijn van de markt.

 8. De markt gaat door en hasjtenten gaan weer open? Op grond van welke wetenschappelijke inzichten zijn die raadselachtige besluiten genomen?

 9. Een Leids burger op

  De woensdagmarkt is over het algemeen minder druk dan die op zaterdag.
  Belangrijk is wel om voldoende afstand te houden t.o.v. elkaar. Ben wel benieuwd hoe men denkt dat te gaan regelen.

 10. Afstand houden op een buiten-markt die wellicht niet heel druk zal zijn is makkelijker dan in de supermarkt heb ik gemerkt.
  Zet bij de kraam desnoods een nummertjes-apparaat neer, zodat mensen makkelijker op afstand op hun beurt kunnen wachten. En dan op afroep geholpen worden.

 11. Ik ga er geen ja/nee mening geven want dan springt of de ene 50%. of de andere 50% van de mensen op mijn nek en dat is het laatste waar ik nu zin in heb. …
  Maar ik heb misschien wel een idee, niet eens zo lastig uit te voeren.

  Zet de kramen meer terug naar de waterkant.
  Want waarom staan de kramen tegenwoordig zo belachelijk ver naar voren? Dat veroorzaakt enorme verstoppingen, kijk maar eens naar de Nieuwe Rijn op zaterdag. (bij de viskramen)

  Onze familie (Verbiest van de Rijn & Schiekade met tuinplanten) stond op 3 jaar na, bijna 100 jaar op de Leidse markt, zowat met onze kont in de gracht met een flinke ruimte tussen de voorkant van de kramen en de gevels van de Nieuwe Rijn. Je kreeg direct een reprimande van de marktmeester als je ook maar 20 cm meer naar voren schoof.

  Ja, met auto’s en verkoopwagens heb je tegenwoordig wél meer ruimte nodig voor het wenden en indraaien maar dan nog…destijds stond onze bestelbus ook achter in de kraam. De kramen kunnen echt een flink stuk meer naar de waterkant zodat er voor mensen ook mogelijkheid is om meer afstand van elkaar te houden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline