Brouwerij Pronck brengt survival box mét wcrol op de markt

7

De Leidse Brouwerij Pronck heeft vandaag de stay-at-home survival box op de markt gebracht. De box bevat twaalf Leidse Pronck biertjes, een stuk Leidse kaas, een notenmix, glazen én een ‘zeer exclusieve wcrol’. Het overlevingspakket met een kwinkslag is een creatieve manier van de Leidse ondernemers om de komende weken door te komen. Want net als veel andere ondernemers ziet ook Brouwerij Pronck met de sluiting van de horeca de inkomstenstroom zo goed als droogvallen.

“Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat het een verkeerde beslissing is om de horeca te sluiten, maar dat is het niet”, zegt Benjamin Wegman, een van de eigenaren van Brouwerij Pronck. “Het is denk ik de allerbeste beslissing die je kunt nemen op dit moment. En daar moeten we mee dealen.”


Chris de Waard in gesprek met Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck over de survivalbox en de coronacrisis. 

Afnemers dicht
Pronck is zelf geen horecagelegenheid waar mensen heen gaan om een drankje te drinken. Wel worden er normaal gesproken rondleidingen gegeven en de brouwerij is nu gesloten voor publiek. Behalve een aantal slijterijen, zijn de afnemers van Pronckbier allemaal dicht. Daardoor wordt er 90 tot 95 procent minder omzet gedraaid.

Volksgezondheid voorop
Wegman: “Het is allemaal heel spannend, ik hoop dat we over zes weken nog bestaan. Dat is geen doemdenken, maar de realiteit. Want ik heb er een hard hoofd in dat alles 6 april weer open gaat. Maar mocht het nodig zijn voor de volksgezondheid, dan hoop ik ook echt dat de horeca nog niet open gaat. Hoe hard dat ons dan ook raakt.”

Schip op koers houden
Voorlopig blijft Brouwerij Procnk doorgaan met bierbrouwen. Dat proces is ook niet zomaar te stoppen. “Bier is een soort schip. Je kunt het niet in een keer opstarten of stoppen. Het duurt vijf tot zes weken om bier te maken: we hebben bieren die in gistvaten zitten, bieren die gevuld moeten worden, gelabeld, koud gezet, minder koud gezet. Daar moet iets mee.”

Het productieteam is wel flink uitgedund. Met een kernteam van vier man wordt ‘het schip op koers’ gehouden. Dat is ook nodig voor als alles weer op gang komt. “Als de terrassen weer vol zitten en de evenementen weer doorgaan, dan moeten we kunnen verkopen. Anders houden we echt op te bestaan”, aldus Wegman.

Tot die tijd kunnen liefhebbers thuis genieten van de survivalbox. Die wordt op dit moment alleen nog aan huis bezorgd, maar is waarschijnlijk binnenkort ook bij slijterijen te vinden.

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

 

Delen

7 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline