Corona-update: minder operaties in Alrijne, McDonald’s schermt terras af

8

Steeds meer bedrijven in de Leidse regio nemen maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus. Ook ziekenhuizen zetten alle zeilen bij. GGD Hollands-Midden meldt twee nieuwe besmettingen in Leiden, waarmee het totale aantal in de stad op zes komt.

Met ingang van aanstaande maandag kan een aantal niet-spoedeisende operaties niet doorgaan, schrijft Alrijne Ziekenhuis: ‘We snappen dat dit heel vervelend is voor deze patiënten! Maar we doen dit om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren. Door het afzeggen van deze operaties is er meer ruimte en personeel voor patiënten die direct zorg nodig hebben, bijvoorbeeld coronapatiënten. Spoedeisende operaties gaan gewoon door. Als een operatie niet door kan gaan, wordt de patiënt hierover gebeld.’

Om alle verpleging en artsen van het LUMC aan het werk te houden is het ziekenhuis bezig met het opzetten van een informele kinderopvang. Het gaat hierbij in eerste instantie om kinderen van 4 jaar en ouder. Een oproep of Facebook kreeg veel gehoor, waardoor nu gestart kan worden met het opzetten van de opvang.

Afzetlint
Bij de McDonald’s aan de Donkersteeg is een groot deel van het terras met afzetlint afgeschermd. ‘Beste gast, vanwege de gezondheid van onze gasten en medewerkers hebben we het aantal beschikbare zitplaatsen beperkt. Daarom is deze tafel niet beschikbaar’, staat er op een briefje die aan het afzetlint bevestigd is.

McDonald’s franchisenemer Walther Jacobs legt uit dat de maatregelen genomen worden om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen. “Door bepaalde delen af te zetten, kunnen we ervoor zorgen dat er minder dan honderd gasten in de restaurants (ook op de Beestenmarkt) gelijktijdig zijn.” De richtlijnen zijn landelijk bepaald door McDonald’s Nederland, zegt Jacobs. In de restaurants zijn ook aanpassingen gedaan om een meter afstand te kunnen bewaren. “Als er een rij van drie tafels is, dan hebben we de middelste tafel ‘gesloten’ om de gasten zo op meer dan een meter afstand van elkaar te kunnen laten eten. Zo doen we er alles aan om de hygiëne te waarborgen.”

De gevolgen van de strikte corona-maatregelen zijn nog beperkt voor de locaties van McDonald’s Beestenmarkt en Donkersteeg, zegt Jacobs. “We hebben nog behoorlijk veel gasten, alleen in de avonduren is de toestroom iets minder omdat er minder uitgaanspubliek is.”

Ook Café l’Espérance neemt maatregelen. Op Instagram laten de eigenaren weten in verband met het corona-virus tot nader order de deuren te sluiten. Voor het café wegen financiële overwegingen om open te blijven nu niet mee. Gezondheid van de gasten staat voorop, zo staat in het bericht. Ook restaurant Dende sloot in de loop van de middag al de deuren. Wegens gebrek aan klandizie.

Twee nieuwe besmettingen
GGD Hollands-Midden meldt vandaag dat er twee nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in Leiden sinds gisteren. Het gaat om een 73-jarige man en een 70-jarige vrouw uit de stad. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Leiden staat nu op zes. In Oegstgeest zijn vier gevallen bekend.

 

Delen

8 reacties

  1. Volgens mij is dat terras van mcdonald’s grond van de gemeente waar mcdonalds gebruik van mag maken. Afzetten is dus geen optie. Het meubilair weghalen wel. Gek wel dat die meubels vastzitten aan de straat…

    • Wat een rare opmerking Sander. Als jij dus iets huurt van de gemeente, dan mag iedereen er zomaar gebruik van maken? En je kunt toch zelf ook wel bedenken waarom het meubelair vast zit?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline