Burgemeester Lenferink langstzittende burgemeester van Nederland

40

De Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) is vanaf vandaag de langstzittende burgemeester van Nederland. Op die datum neemt Peter Tange na twintig jaar afscheid van Wormerland, waarna de Leidse burgemeester met bijna zeventien dienstjaren de volgende is op de lijst. Lenferink vindt het echter niets om trots op te zijn. Tegen Sleutelstad zei hij eerder het een ‘non-issue’ te vinden. “Dit is voor mij geen bijzondere situatie. Het is een leuk weetje en dat is het enige”, is alles wat Lenferink erover zegt.

Aangezien de burgemeester zelf weinig kwijt wil over ‘het leuke weetje’ vroegen we aan mensen die met hem samenwerken om terug te kijken op zeventien jaar Henri Lenferink.

Raadslid Walter van Peijpe (GL) kent Lenferink al lang omdat hij al tien jaar in de gemeenteraad zit. “Ik ken ‘m inmiddels goed”, zegt Van Peijpe. Hij heeft vooral bewondering voor zijn kennis over Leiden en de geschiedenis van de stad. “Ondanks dat het een Tukker is. Inmiddels is hij ook echt een Leienaar met hart voor de stad. Het is een wandelende encyclopedie en ik weet dat hij keihard werkt.”

Of de gewone Leidenaar ook zoveel waardering voor de burgemeester heeft weet Van Peijpe niet. “Hij is wat bescheiden, dus in die zin staat hij wel in de schaduw van Cees Goekoop. Maar dat hij op de fiets kwam praten met de buurt toen de zedendelinquent Benno L. in Leiden Zuid-West kwam wonen werd destijds wel erg gewaardeerd.”

Derde termijn
Henri Leferink is sinds 2003 burgemeester van Leiden en inmiddels bezig aan zijn derde termijn van zes jaar. Als die in 2021 ten einde loopt, is hij achttien jaar burgemeester van de stad. Daarmee is hij nog niet de langstzittende burgemeester in de recente geschiedenis van Leiden. Dat is Cees Goekoop, die van 1980 tot 1999 burgemeester was van de stad.

“Hij heeft een goed historisch besef en de stad ziet er steeds beter uit”, zegt ondernemer en organisator Peter Labrujère. “Maar er moet ook wel wat verdiend worden. De horeca loopt niet bepaald met hem weg.” Labrujère doelt daarmee op het terrasbeleid dat Lenferink moest handhaven. “Dat werd veel te streng gehandhaafd, je mocht helemaal niks meer met je terras.”

Burgemeester Lenferink wilde er met strenge regels voor zorgen dat het historische centrum van Leiden geen geweld aan gedaan zou worden met allerlei verschillende terrassen in de stad.

Op persoonlijk vlak heeft Labrujère niks op Lenferink aan te merken. Toch heeft hij warmere herinneringen aan die andere burgemeester die het zo lang volhield in Leiden: de VVD-er Cees Goekoop. “Die hield echt van de stad en was bereid om risico’s te nemen. Hij is destijds begonnen met de ontwikkeling van het Bio Science Park.” Toch vindt Labrujère dat Lenferink het al met al goed gedaan heeft. “Maar er mag nu wel eens een ander komen.”

Volgens Van Peijpe is Lenferink wel eens een gebrek aan flexibiliteit verweten. “Hij is principieel. Als hij ergens voor staat verdedigt hij zijn gelijk. Dat kun je ook positief zien.”

Bestuurder met lef
Voor een oordeel over het burgemeesterschap van Lenferink hangt het er dus vanaf wie je spreekt. Abdel Bouzzit heeft als bestuurder van de Imam Malik Moskee in Leiden alleen maar lovende woorden over Lenferink. “Ik ken Henri als een bestuurder met lef, inlevingsvermogen en een heel verbindend karakter”, zegt Bouzzit. Hij heeft met Lenferink te maken gehad toen de moskee beveiligd moest worden na de aanslagen op het vliegveld van Brussel in 2016. Er kwamen toen dreigbrieven binnen bij de moskee. “Zijn bestuursstijl is er een van inleven in de emoties van betrokkenen, een Tukkers sausje nuchterheid erin gooien en overgaan op een realistische aanpak.”

“Als mens heb ik hem leren kennen als iemand met veel humor. Hij is gek op de Marokkaanse keuken en hij heeft veel interesse in andere culturen en gebruiken. Hij is erg geliefd en men heeft het hier in Leiden wel altijd over ‘onze’ burgemeester. Van mij mag hij nog wel even door”, besluit Bouzzit.

Herbenoeming of schaken?
Later dit jaar zal de Leidse gemeenteraad zich buigen over een eventuele herbenoeming van Lenferink als burgemeester, die op dit moment nog vier jaar verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd. “Misschien kan ik dan nog eens met hem schaken”, lacht Van Peijpe. Tot zijn verbazing konden ze ooit op het terras van café Olivier een middagje schaken. “Meestal heeft hij hooguit een uurtje de tijd.” Lenferink is een goede schaker, weet van Peijpe. “Maar het eerste potje dat we speelden won ik. Dat vond hij niet zo leuk, maar hij kon zich bij het tweede potje revancheren.”

Delen

40 reacties

 1. Prima burgemeester. De lof voor Goekoop heb ik nooit begrepen. Die kwam in een heel andere tijd weg met laakbaar gedrag waarvoor een burgemeester nu zou moeten opstappen.

 2. Een Leids burger op

  Het pedopamperen en het ambtsketenverliezen (ook laakbaar gedrag) werd hem destijds niet door iedereen in dank afgenomen…
  Maar wat men ook van Lenferink mag vinden: het wordt nu wel weer eens tijd voor een nieuwe (gekozen) burgemeester. Verandering van spijs doet eten.

  • Nee, Leidse babbelkloot. Jij bent een ziekelijke xenofobe afkraker op een ieder die niet in jouw lijn meebabbelt. Natuurlijk heeft Henri Lenferink wel eens fouten gemaakt, maar de grote lijn is dat dit een goede bestuurder was. Wat je ook van zijn beslissingen vindt. Ga maar eens zolang op die plaats zitten als je durft. Zeer humanitair is de geste om 25 vluchtelingenkinderen hier een verblijf aan te bieden. Om maar een voorbeeld te geven. Een stuk menselijkheid die onder die neoliberale ordetroepen in 10 jaar weggezuiverd is in de huidige doorgedraaide macho maatschappij.
   Hopelijk overleeft jouw achterbakse woordenkakkerij en stalking van andere insprekers de huidige kroontjes crisis niet. Of laat je ertegen vaccineren.

   • Een Leids burger op

    Nee, volkomen idiote xenofiele Rijnlandroute nimby: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Theo is juist diegene die mensen die niet in zijn lijn meebabbelen afkraakt.
    Zo wordt een gedeputeerde van de provincie ZH herhaaldelijk door hem aangeduid met ¨roodharige yup¨ (of Floor aanvegen) en Rutte arrogant of erger genoemd om slechts maar een paar van de vele voorbeelden te noemen.
    .

    Het is overigens niet vanwege die pedoaffaire of die ambtsketenaffaire, maar vind het nu wel weer eens tijd voor een ander zoals alreeds aangegeven.
    zie verder:https://sleutelstad.nl/2020/03/13/liveblog-gevolgen-leidse-regio-na-landelijke-coronamaatregelen/#comment-319482

   • Theo, ‘geste’ betekent gebaar en dat was precies wat die uitnodiging van die migranten kinderen was want iedereen wist zeker dat Rutte dat toch nooit zou toelaten.
    Symbool politiek met een moralistisch sausje.
    Bovendien is de vraag of een dergelijk gebaar niet getuigd van bovenmatige naïviteit. Immers, een dergelijk bericht verspreid zich snel en is dus een aanmoediging om alleenstaande kinderen vooruit te sturen met alle gruwelijke gevaren van dien.
    Het zijn die neoliberale ordetroepen waar jij het over hebt, die 25 jaar geleden ingevoerd zijn in NL door de partij van Lenferink onder Wim Kok tijdens Paars.
    Het neoliberalisme vierde haar hoogtepunt – of dieptepunt – in ons land tijdens het vorige kabinet, weer met de partij van Lenferink. Het is zelfs de partijleider van Lenferink, Lodewijk Asscher, die nu opeens zijn spijt betuigd over de ontelbare neoliberale maatregelen die nog geen 4 jaar geleden door zijn partij genomen zijn. Maatschappij ontwrichtende maatregelen die zonder uitzondering de zwaksten het hardst hebben geraakt. Van het leenstelsel tot het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd met als toppunt de Participatiewet met haar decentralisaties naar gemeenten waardoor er een ravage is ontstaan in de Jeugdzorg en het zelfmoordcijfer onder probleemjongeren omhoog geschoten is.
    En terwijl Lodewijk Asscher zijn spijt uitspreekt kunnen zieken, bejaarden, gehandicapten en bijstandsgerechtigden geen droog brood meer eten want de partij van Lenferink voert onder leiding van wethouder Damen de grootste neoliberale bezuinigen sinds mensenheugenis uit in onze stad. Deze partijgenoot van onze burgemeester verkoopt bovendien ons Leidse welzijnswerk, jongerenwerk en wat al niet meer zij aan malafide schoonmaakbedrijven cq zorgcowboys die een spoor van vernieling en uitbuiting in andere steden achter zich hebben gelaten. Neoliberale ordetroepen, Theo? Je bedoeld de PvdA!
    Deze week kwam zelfs naar buiten dat dezelfde Lodewijk Asscher niet alleen wist van de toeslagenaffaire waarin ouders door belastingdienst het faillissement in zijn gedreven maar dat ook willens en wetens heeft gesteund als verantwoordelijk minister van sociale zaken.
    Kortom Theo, ik heb niets tegen Lenferink maar ik vind dat zijn partij, de PvdA, dit land en onze stad zoveel schade heeft toegebracht en nog dagelijks toebrengt dat iedereen die dergelijk beleid steunt – dus ook Lenferink – met pek en veren eruit gejaagd dient te worden!

    • Onbegrijpelijke reactie. “Ik heb niets tegen Lenferink ,maar omdat zijn partij ons schade toebrengt moet Lenferink met pek en veren verjaagd worden ”
     Je snapt dus niets wat de functie van een burgemeester inhoud.
     Ga je schamen !
     .

     • Zo is het, Otto, vermoedelijk een uit wrok en rancune voortgekomen reactie. Daarbij historisch-wetenschappelijk nogal slordig, om het maar terughoudend te omschrijven in deze barre tijden waarin steeds meer mensen redelijkheid en denkvermogen (tijdelijk?) lijken kwijt te raken.

     • Dus Otto, jij zou geen enkele moeite hebben met een burgemeester van de PVV of FvD? Als hij zijn werk maar goed doet…

     • Frits, ben je boos op mij? 🙂
      Jij loopt hier altijd te ageren tegen de neoliberalisering… dus staan we aan dezelfde kant… toch? Of heb je er nooit over nagedacht over wie dat beleid in NL heeft ingevoerd en al decennia lang verfijnd en steunt?
      Waarom ga je niet in op mijn ‘historisch wetenschappelijke’ (?) incorrecties? Misschien leer ik wat. In ieder geval krijgen we dan een discussie op niveau waar je met die beledigingen niet echt aan bijdraagt.
      Ik begrijp oprecht niet dat iemand zoals jij die grote moeite heeft met de marktwerking, voorstanders daarvan op leidinggevende maatschappelijke posities wil houden.
      Wil je de neoliberalisering uitroeien dan gaat dat zeker niet lukken op die manier.
      Ook al bemoeit een burgemeester zich niet met het beleid zijn politieke identiteit zegt veel over de invulling van zijn leiderschap en zijn betrokkenheid bij de bevolking.
      Want ik denk dat ook jij heel anders zou kraaien als we een PVV burgervader in Leiden zouden hebben…. toch Frits?
      En als die bezuinigingen van de PvdA zo doorgaan, hoeven we niet lang te wachten!

  • Jaapdevries op

   Iemand die vrijkomt na zijn straf te hebben uitgezeten in je stad huisvesten pedopamperen noemen… Dát is, naar mijn mening, laakbaar gedrag. Dat is tot twee keer toe een ambtsketen verliezen ook, maar uw gedrag valt wat mij betreft in de buitencategorie heer/mevrouw Leids Burger.

   • Een Leids burger op

    Ieder zijn mening De Vries. Maar het woord ¨pedopamperen¨ is niet zo vreemd hoor als men bedenkt dat juist andere gemeente die pedo, van de allerergste soort, nadat die zijn straf had uitgezeten helemaal niet wilden hebben in hun gemeente. Vandaar dat woord ¨pamperen¨.
    .
    Overigens heeft Lenferink dat huisvesten van die pedo in eerste instantie proberen te verzwijgen, maar toen dit toch uitlekte, moest hij natuurlijk wel tekst en uitleg komen geven…..De veiligheid van veel jonge burgers stond daarmee op het spel.
    .

    Dat er geen ongelukken zijn gebeurd was niet te danken aan Lenferink, maar vooral aan een groep mensen die die pedo continue in de gaten hield zodat hij niet in de gelegenheid kon komen opnieuw toe te slaan.
    .

    Maar de meningen over het opvangen van die pedo zijn en waren inderdaad verdeeld.
    Het is overigens niet vanwege die pedoaffaire of die ambtsketenaffaire, maar vind het nu wel weer eens tijd voor een ander zoals alreeds aangegeven.

    • Irene Poels op

     Oh, je bedoeld die agressieve tokkies die hier in de wijk 2 dagen hebben staan blèren tewijl ze niet eens hier wonen. Was best lachen trouwens, terwijl ze aan de voorkant van de flat stonden, liep Benno onder begeleiding de achterdeur uit voor wandelingetjes in het naastgelegen park.
     Het was van begin af aan duidelijk dat het tijdelijke huisbesting betrof en mijnheer Benno werd kurig in de gaten gehouden. Prima opgelost door Lenferink.
     Dat mensen 6 jaar na dato daar nog op terug komen om te zeggen dat het een slechte burgemeester is, is gwoon triest.
     Of juist niet, want de daaropvolgende 6 jaar was er blijkbaar niets over hem te zeuren 😉

     • Een Leids burger op

      Ik heb niet gezegd dat het een slechte burgemeester was? Nee dus.
      Dat Benno L keurig in de gaten werd gehouden kwam niet door Lenferink maar door vrijwilligers die Benno L. in de gaten hielden.

 3. Langstzittende burgemeester, feit. Grootste aantal zoekgemaakte ambtskettingen (gemeenschapsgelden), feit.

 4. Ik heb respect voor Henri Lenferink. Geen man van grote woorden of gebaren, maar wel integer en met het hart op de juiste plaats. Aardige man met veel gevoel voor humor. Dat ook.

 5. Als je als burgemeester oogkleppen op hebt en alleen ziet wat je wilt zien. Ja dan houdt je het wel vol, gesteund door linkse’ zgn sociale’ vrindjes. Feit is dat als je hem nodig hebt hij het volledig laat afweten. Ja vluchtelingen wil hij huisvesten, de eigen inwoners laat hij verkommeren. T is een waardeloze vent.

  • op welke manier dan Judith, geef nou eens voorbeelden bij die commentaren van je!

 6. Leuk hoor die allitererende scheldwoorden. Lang over nagedacht? Of borrelt zoiets snel en spontaan bij u op? Dat zegt dan veel over uw beschavingspeil.

 7. DeHeerGroen op

  Veel en veel te lang. Is niet goed voor de stad naar mijn mening. Maar sommigen zoals hij lijken verslaafd aan de magie van het pluche.

  • Joke Treins op

   Nou deheergroen, ik ben toch echt heel benieuwd naar de achtergronden van uw mening. Waar is deze menng op gebaseerd?

 8. Een Leids burger op

  Wat men ook van Lenferink mag vinden: het wordt nu wel weer eens tijd voor een nieuwe (gekozen) burgemeester. Verandering van spijs doet eten. Dat was ook mijn aanvankelijke boodschap. Eens met de heer Groen dus.
  Ik zou er wel voorstander van zijn dat als algemene regel de maximale ambtsduur van een burgemeester uit niet meer dan 3 ambttsermijnen (van 6 jaar) zou bestaatn

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline