Als vijftienjarige onder schooltijd zeilend de wereld over

4

Wekenlang tussen de golven, geen land in zicht. Voor de vijftienjarige scholier Finn van der Hout is het de ultieme droom die als alles goed gaat half april in vervulling gaat. Dan vliegt hij naar Cuba en komt samen met vijfentwintig andere meisjes en jongens zeilend terug naar Nederland. In de uitzending van Sport071 legt Finn uit dat het zeker geen vijf luie weken worden.

Het regime aan boord is redelijk strak. Om zeven uur aan het ontbijt, daarna tot de lunch zelfstudie en na de lunch is er het ‘happy hour’. Geen tijd voor een hapje en een drankje in een hangmat, maar met z’n allen het schip schoonmaken. Daarna is er tijd voor bijzondere lessen over navigatie, vissen en zeiltechniek. Ook de avonduren zijn vol. “We moeten ook wachtlopen.” Veel privacy is er niet aan boord. “We slapen in hangmatten, of een soort box waar net een bed in past.”

Helft zelf betalen
De reis is niet goedkoop en Finn heeft met zijn ouders afgesproken dat hij de helft in ieder geval zelf betaalt. Daarvoor heeft hij de afgelopen maanden tal van klussen gedaan om geld voor zijn zeiltocht te verdienen. “Ik houd van fotograferen, dus ik heb profielfoto’s gemaakt voor mensen, auto’s gewassen en allerlei klusjes bij mensen thuis.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Finn van der Hout over zijn zeiltocht met Masterskip.

Finn kan al zeilen, maar dat is niet noodzakelijk om mee te gaan op een reis met Masterskip. “Het is voor iedereen die in 4 havo, 4 vwo of 5 vwo zit, in ieder geval niet in een examenjaar. Je school moet er wel aan mee willen werken, want alle proefwerken moeten vooraf worden ingeleverd bij mijn mentor aan boord van het schip.”

Delen

4 reacties

    • Ja Ingeborg het is wat. Als je netjes een aanvraag doet, netjes na afloop van het toelichtende gesprek een handje geeft uit beleefdheid, dan mag dat bij uitzondering en onder voorwaarden wel.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline