Regionale noodverordening coronavirus vanaf vanavond van kracht

13

Gisteren heeft de Leidse burgemeester Lenferink in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) de ‘Noodverordening COVID-19‘ getekend. De noodverordening treedt vanavond om 20.00 uur in werking en geldt tot en met dinsdag 31 maart 2020. Door de verordening zijn bijeenkomsten van meer dan honderd personen vanaf vanavond ook echt verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Wie de regels uit de verordening overtreedt begaat een misdrijf en riskeert een boete van maximaal 435 euro of een maand gevangenisstraf.

Noodverordening COVID-19
Deze verordening is gelet op de reële vrees voor de verspreiding van het virus met het oog op de bescherming van veiligheid en gezondheid noodzakelijk en geldt tot en met dinsdag 31 maart 2020.

GRIP 4
Het bestuur van de veiligheidsregio stelt de verordening in op aanwijzing van de ministers voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. In de veiligheidsregio heeft Lenferink GRIP 4 afgekondigd.GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Door die maatregel neemt hij ten behoeve van de crisisbeheersing alle relevante bevoegdheden over van de andere burgemeesters in het gebied van de VRHM dat bestaat uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lise, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas.

Donderdagavond kondigde burgemeester Lenferink de verordening al aan in de Leidse gemeenteraad.

Chris de Waard sprak na afloop van de raadsvergadering met de Leidse burgemeester Lenferink die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Holland-Midden.

 

 

 

Delen

13 reacties

 1. Lucia Delmiche

  Wat betekent dat concreet?
  Gaan de weekmarkten nog door?
  Moeten er mensen bij de supermarkt gaan tellen hoeveel klanten er naar binnen gaan?

  • Een leids burger op

   Je zal maar net de honderdste zijn die niet meer naar binnen mag… 🙂

  • Nou, als je het artikel goed leest staat er dan bijeenkomsten van meer dan 100 man verboden zijn. Daarom ook dat theters e.d. moeten sluiten. De markt en supermarkt zijn nou niet echt bijeenkomsten te noemen.
   Oftewel de markt gaat door tot nader order.
   Lijkt mij niet heel moeilijk te begrijpen.

  • Een Leids burger op

   Dat is zo Michael. maar op veel scholen geldt nog een leerplicht.
   De maatregelen moeten wel proportioneel zijn. Bij universiteiten worden colleges opgeschort en later digitaal gegeven.
   Zodra op basisscholen e.d. meer besmettingen zullen worden geconstateerd zal dat mogelijk ook tot een verbod leiden.

   • Dat is volgen in plaats van anticiperen. Scholen dienen gewoon gesloten te worden omwille van de volksgezondheid. Een totale lockdown is nodig om het virus nu het hoofd te bieden. Frits Rosendaal, hoogleraar en afdelingshoofd Klinische Epidemiologie in het LUMC is daar heel helder over. Ik vertrouw zijn informatie veel meer dan die va het RIVM.

    • Een Leids burger op

     De verwachting is dan ook dat ook de scholen gesloten zullen worden.

     • Eigenheimer op

      Dank je wel dan namens alle kwetsbare mensen in Nederland, voor je asociale instellingen.

     • Een Leids burger op

      Het sluiten van scholen i.v.m. het coronavirus is niet asociaal hoor Eigenheimer.

 2. Eigenheimer op

  Dank je wel, namens alle kwetsbare mensen in Nederland, voor je asociale instellingen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline