Drukke zaterdagmarkt mogelijk door latere invoering noodverordening

11

Het was zaterdagmiddag druk op de Leidse markt, die ondanks landelijke maatregelen tegen het coronavirus nog niet werd afgelast. De noodverordening van de Veiligheidsregio wordt namelijk met opzet pas vanavond van kracht, zodat eerst de tijd kon worden genomen om de effecten ervan op bijvoorbeeld markten duidelijk te krijgen. Op de straten rond de Nieuwe Rijn gebeurde daardoor echter wel precies wat het verbod op grote evenementen moet voorkomen: nauw contact tussen groepen mensen.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de praktische consequenties die de noodverordening zal hebben voor onder meer markten, supermarkten en bouwmarkten, laat een woordvoerder van de gemeente Leiden aan Sleutelstad weten. Vanaf vanavond 20.00 uur is het niet langer toegestaan om in groepen van meer dan honderd mensen bij elkaar komen. Door de extra tijd die de Veiligheidsregio Hollands-Midden genomen heeft om die effecten uit te zoeken, kon de gemeente Leiden de zaterdagmarkt nog gewoon door laten gaan.

Lokale verschillen
Leiden is daarin zeker niet de enige. Ook op Urk ging de zaterdagmarkt gewoon door, maar daar riep de burgemeester volgens Het Urkerland nog wel op om verspreid over de dag naar de markt te komen, zodat er zich niet meer dan honderd mensen tegelijk op de markt zouden ophouden. Ook in Zutphen ging de markt vandaag gewoon door, terwijl in die regio zelfs al een noodverordening van kracht was. Een gemeentelijk woordvoerder zegt tegen LokaalGelderland dat de markt niet binnen die noodverordening valt omdat het niet om een evenement in een afgesloten ruimte gaat en dat er ook voldoende mogelijkheid is voor het houden van afstand.

Rechter
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rottedam heeft de markten in zijn stad wel allemaal afgelast. Dat deed hij donderdagavond al direct nadat het kabinet strenge maatregelen had aangekondigd. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) vindt echter dat voor markten hetzelfde beleid moet gelden als voor bijvoorbeeld supermarkten en stapt daarom begin volgende week naar de rechter, meldt RTV Oost. “Als winkels en winkelcentra open mogen blijven, kunnen de markten ook gewoon doorgaan”, schrijft de branchevereniging in een verklaring, waarin markkooplui wel worden oproepen om thuis te blijven als ze zich niet lekker voelen.

Onduidelijkheid
Voor de Leidse regio wordt na het weekend duidelijk welke gevolgen de noodverordening heeft voor markten in de open lucht en grotere winkels. Burgemeester Henri Lenferink gaf eerder al wel aan geen verdergaande maatregelen te willen nemen dan strikt noodzakelijk. Hoewel dat wel veiliger zou kunnen zijn, zouden lokale verschillen ook tot onduidelijkheid kunnen leiden. Voor de marktkooplui is van die onduidelijkheid inmiddels echter al wel sprake, aangezien weekmarkten in delen van het land zijn afgelast terwijl ze op andere plekken nog op een normale manier door kunnen gaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

11 reacties

  • nee, we hadden met zijn allen beter naar de supermarkt kunnen gaan…………… Lekker binnen, dicht op elkaar.

 1. Lenderink is echt niet gek. Al in 2014 bracht hij binnen een uur een noodverordening uit om de ijsbaan door te laten gaan die de rechter verboden had. Dat had hij nu ook kunnen doen.
  Hij wilde de mark gewoon nog door laten gaan. terwijl hij weet dat de mark goed bezocht word en je toch altijd in elkaars nek hijgt.
  Alleen word er dan naar winst gekeken en gaat het verbod pas om 8 uur in.

  • Sjaak van der Wal op

   en in de supermarkt heb je dat niet? Domme reactie van Sonja.
   En als je denkt dat een burgemeester dit soort zaken als een russische president in zijn eentje beslist, ben je nog dommer.

   • Zeker weten Rusland praktijken.
    Zo dom ben ik niet. Ik weet meer van wat er zich achter de schermen afspeelt dan jij.

 2. Sowieso is het wel eens verstandig om eens te bekijken of die markt niet een beetje uit de hand is gelopen. Er staan daar hele grote kramen met 10 a 15 man personeel een weekomzet van lokale winkeliers te draaien. Daarbij houden ze ook nog eens geen rekening met regelgeving (handhaving 0) en betalen ze een drol standgeld. Markt is heel goed voor de lokale ondernemers, maar er is wel een grens. De druk op de binnenstad is ook enorm. Opbouwen gebeurd al om 15:00 op vrijdagmiddag en idem betreffende de woensdagmarkt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline