Weidevogelconvenant Leiderdorp moet voor meer begrip zorgen

3

De gemeente Leiderdorp, de Groene Klaver, natuurvereniging VAN Ade en groenoverleg Leiderdorp hebben deze week het weidevogelconvenant ondertekend. Daarin spreken de partijen met elkaar af dat ze zich gezamenlijk inzetten voor de bescherming van weidevogels in de Boterhuispolder. Een belangrijk aspect in het convenant is de communicatie over weidevogelbeheer en het creëren van begrip en bewustzijn bij zowel gemeente als inwoners van Leiderdorp.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Daan Binnendijk, Theo van Leeuwen van Groene Klaver en Bert van Leeuwen van VAN Ade over weidevogelconvenant Leiderdorp.

De ondertekening vond plaats tijdens de week van de weidevogel, die nog tot en met zondag duurt. Afgelopen dagen vonden er al verschillende activiteiten plaats rondom het thema. Morgen organiseert het IVN een fietstocht door de Boterhuispolder om teruggekeerde weidevogels te spotten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ondertekening van het convenant in het gemeentehuis van Leiderdorp. 

Kinderactiviteit weidevogels
Het Milieu Educatiecentrum in Leiderdorp wil jong en oud kennis laten maken met alles wat groeit en bloeit dichtbij huis. Elke woensdagmiddag neemt Bart de Koning in het MEC kinderen op sleeptouw in de naastgelegen Heemtuin of vertelt verhalen over dieren met behulp van opgezette exemplaren in het eigen leslokaal van het MEC aan de Van Diepingenlaan in Leiderdorp.

Deze week schoven er zes kinderen aan in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar om te leren hoe weidevogels eruitzien en wat voor eieren ze leggen. Na een korte uitleg mochten de kinderen eerst eieren gaan kleuren die ze vervolgens buiten bij de juiste vogelplaatjes in een nestje neerlegden.

Volgens De Koning gaat het best goed met de weidevogel in Nederland. In bijvoorbeeld de Boterhuispolder is de nationale weidevogel de grutto goed te zien. En woensdagochtend had hijzelf voor het eerst dit jaar de tjiftjaf gehoord. Voor De Koning de ultieme voorjaarsbode, vergelijkbaar met het vinden van het eerste kievitsei.


Een reportage van Gerry van Bakel over de kinderactiviteit weidevogels.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

3 reacties

  1. Peterdehaas op

    Ondertussen wel de oude spoorbaan verbreden ten koste van de Boterhuispolder waardoor 29.000 m2 natuurgebied verloren gaat voor de Leidse ring noord. En dan ook nog de snelheid van 59 km/u naar 70 km/u willen verhogen

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline