Overzicht gevolgen Leidse regio na landelijke coronamaatregelen

17

Tijdens een persconferentie zijn er donderdagmiddag landelijk vergaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Zo worden in heel Nederland bijeenkomsten vanaf honderd personen afgelast en worden mensen verzocht zoveel mogelijk thuis te werken. Het kabinet roept iedereen op met verkoudheid of andere luchtwegklachten thuis te blijven en contact met andere te mijden.

In onderstaand liveblog een overzicht van de gevolgen voor de Leidse regio, zoals die donderdag duidelijk zijn geworden. Kijk voor actuele updates op Sleutelstad.nl.

Vrijdag 13 maart

15.42 uur De GGD Hollands Midden meldt ook vanmiddag een nieuwe besmetting in Leiden. Het gaat om een 31-jarige man.

12.17 uur De Algemene Ledenvergadering van de Historisch Vereniging Oud Leiden van maandag 30 maart in het Academiegebouw wordt uitgesteld tot nader te bepalen datum. Ook twee andere HVOL-activiteiten worden als gevolg van het virus geschrapt. Dat geldt voor de lezing door Joke Kardux aansluitend op de ledenvergadering (‘De Amerikaanse Pilgrims in Leiden’), en voor de lezing door Dick de Boer (‘Hoe Leiden van het beleg profiteerde: Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog’) op woensdag 18 maart in de Lokhorstkerk.

12.07 uur De GGD Hollands Midden meldt vandaag twee nieuwe besmettingen in Leiden. Het gaat om een 30-jarige vrouw uit Leiden en een 63-jarige man uit Leiden. Ook in Alphen aan den Rijn is een nieuw geval bekend geworden. Daar gaat het om een 52-jarige man.

11.54 uur De Universiteit Leiden is op dit moment in crisisoverleg bijeen om te beslissen welke activiteiten en colleges na vandaag nog door kunnen gaan. Voor vandaag zijn alle colleges en tentamens geschrapt. Voor de komende periode is nog geen besluit genomen. Een woordvoerder van de universiteit laat weten vanmiddag met meer informatie daarover te komen. Leiden volgt daarmee nog niet het besluit van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Het kabinetsbesluit betekent dat al het (fysieke) wetenschappelijk onderwijs op de universiteiten in ieder geval tot en met 31 maart zal worden afgelast. Dit betreft ook tentamens. Het kabinet roept de instellingen op om met online alternatieven onderwijs te verzorgen. Universiteiten geven hier, waar mogelijk, uitvoering aan. “Met dit beleid wordt een forse gezamenlijke inzet gepleegd om de verdere verspreiding van het Coronavirus in te perken. De universiteiten blijven hierop samenwerken, onderling en met de Rijksoverheid, RIVM en lokale autoriteiten”, aldus de VSNU.

11.48 uur Radius Welzijn vraagt alle medewerkers om vandaag gewoon naar kantoor komen.”De directie wijkt hiermee af van het landelijk advies om thuis te werken”, schrijft directeur Frank de Rooij aan zijn personeelsleden. “We zijn een dienstverlenende organisatie voor kwetsbare ouderen en willen bereikbaar blijven voor de doelgroep.” De vrijwilligers van Radius worden wel verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven.

11.23 uur De organisatie van de Slag om Leiden laat weten dat ‘met een beetje pijn in het hart’ de Slag om Leiden op 31 maart definitief geen doorgang kan vinden. “Reagerend op de persconferentie van gisteren, waarin verordend wordt om evenementen van meer dan 100 mensen tot en met 31 maart af te zeggen, is de overweging niet meer aan ons om te maken”, aldus het bestuur die met de jaarlijkse pubquiz bij Minverva vele tienduizenden euro’s ophaalt voor Hospice Issoria. Er wordt gezocht naar een alternatieve datum. “We willen graag alles op alles zetten om dit jaar nog een Slag plaats te laten vinden. Met name omdat Hospice Issoria de jaarlijkse opbrengst van de Slag keihard nodig heeft om haar mooie werk voort te kunnen zetten. We kunnen eenvoudigweg niet meer zonder de geweldige bijdrage die we dankzij jullie jaarlijks bij elkaar weten te sprokkelen.”

Donderdag 12 maart

We willen dat alle medewerkers gewoon naar kantoor komen en de directie wijkt hiermee af van het landelijk advies om thuis te werken. Het gaat ons om de deelnemers die extra risico lopen. We zijn een dienstverlenende organisatie voor kwetsbare ouderen en willen bereikbaar blijven voor de doelgroep. Wat de vrijwilligers betreft, verwachten we dat ze zoveel mogelijk thuis blijven

21:00 uur Burgemeester Lenferink heeft zojuist de Leidse gemeenteraad geïnformeerd over de gevolgen van de afgekondigde kabinetsmaatregelen. Voor de Veiligheidsregio Hollands Midden waarvan hij voorzitter is (loopt van Hillegom en Lisse tot aan Gouda) heeft hij GRIP 4 afgekondigd. Veel is nog onduidelijk. Vooral nadere duiding van verbod op bijeenkomsten van meer dan honderd personen. Wat betekent dat voor de weekmarkt, grote winkels of restaurants? Wat als scholen op eigen houtje tegen het advies dicht gaan? Er zijn voorlopig meer vragen dan antwoorden. Leiden gaat geen verdergaande maatregelen nemen dan landelijk nu verordonneerd. Dat zou wel veiliger kunnen zijn, maar leidt tot onduidelijkheid in de communicatie als iedereen iets anders doen en dat is juist onveiliger.

Als bijeenkomsten worden verboden dan komt er een regionale noodverordening. Die overtreden is een misdrijf, zo meldde Lenferink zojuist.

20:57 uur Theater Ins Blau aan de Haagweg is ook dicht. Bezoekers met kaartjes worden geïnformeerd.

20:47 uur Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zijn tot en met 31 maart dicht. “We zijn nu druk bezig met klanten op de hoogte stellen. Morgen starten met overleg met de artiesten over mogelijkheden om voorstellingen later dit seizoen in te halen”, laat directeur Nanette Ris aan Sleutelstad weten.

20:37 uur Museum de Lakenhal is ook dicht. Het museum is een gemeentelijke instelling en volgt de richtlijnen die voor musea zijn afgekondigd.

20:27 uur Het bestuur van De Eendenkooi in Zoeterwoude Rijndijk heeft besloten dat de Pubquiz op 20 maart niet doorgaat. Voor de pubquiz hadden zich al veel meer dan 100 deelnemers aangemeld, aldus voorzitter Jaap van Meijgaarden. Er wordt een nieuwe datum gezocht later dit voorjaar.

20:21 uur Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest laat weten dat de burgemeesters uit de regio vanmiddag bij elkaar zijn gekomen en dat er vanaf morgen gekeken wordt welke evenementen er deze maand nog staan gepland. Als het om evenementen met meer dan honderd personen gaat, zal contact worden opgenomen met de organisatie. Tegelijkertijd wordt er gekeken welke evenementen er vanaf april staan gepland en welke maatregelen daarvoor eventueel genomen moeten worden. “De belangrijkste maatregel op dit moment is dat mensen met klachten thuisblijven”, besloot hij zijn mededeling in de raadscommissie Regio die vanavond plaatsvindt.

18.36 uur De vijf grote studentenverenigingen van Leiden (Minerva, Quintus, Augustinus, SSR en Catena) gaan tot het eind van de maand op slot. De deuren blijven gesloten voor borrels en ander activiteiten. Dat hebben de verenigingen in overleg met de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) besloten.

18.27 uur De Universiteit Leiden laat weten dat al het onderwijs en de tentamens morgen voor één dag niet doorgaan. Ook de Masterdag gaat niet door. Promoties gaan morgen wél door. Studenten mogen, tot nader order, niet meer naar het buitenland voor studiegerelateerde reizen  LUMC-onderwijsactiviteiten zijn in elk geval tot en met 27 maart geannuleerd. Overige besluiten moeten nog worden genomen en worden later gecommuniceerd. Volg hier de updates.


17.55 uur BplusC blijft open. Dat laat directeur Willem van Moort aan Sleutelstad weten. “De bibliotheken blijven open en de lessen gaan door. Vanaf 24.00 uur vanavond worden wel alle activiteiten geannuleerd. Daarnaast worden alle maatregelen, zoals aangeraden door het RIVM, in acht genomen.”

17.49 uur Bioscopen Leiden blijven voorlopig open. “Vooralsnog blijven Trianon, Lido en het Kijkhuis open. Wel wordt het aantal verkoopbare tickets sterk teruggedraaid, waardoor meer ruimte in de zalen ontstaat en besmettingsrisico verkleind wordt. Alle zalen zullen opereren op een capaciteit van 30 procent bezetting – met uitzondering van Trianon 1, waar het maximale aantal op 100 bezoekers (28 procent) staat. Ook worden alle films de komende tijd zonder pauze vertoond.”

17.48 uur Ook Rijksmuseum Boerhaave sluit voorlopig de deuren.

17.46 uur De opening van Technolab wordt uitgesteld.

17.34 uur Directeur Ruud Visser van Gebr. De Nobel live in de uitzending Nieuws071 van Sleutelstad FM over het tijdelijk sluiten van de concertzaal.

17.33 uur Het LUMC heeft vandaag een speciale poli ingericht voor patiënten van het LUMC die klachten hebben die bij het coronavirus horen. Ze worden via een speciale route naar de poli gebracht om besmetting van andere patiënten tegen te gaan. Meer informatie op de website.

17.28 uur Ook Het Rijksmuseum van Oudheden blijft tot en met 31 maart gesloten.

Deze diashow vereist JavaScript.

17.27 uur De weekmarkten gaan vooralsnog door. De gemeente houdt samen met de markten de situatie op dit moment tegen het licht.

17.25 uur Ook de Leidse studentenverenigingen nemen maatregelen. De Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) is op dit moment met de verenigingen in gesprek en meldt zich later vandaag bij Sleutelstad voor de gezamenlijke maatregelen die worden getroffen. Een feest bij Catena voor kleine verenigingen is inmiddels afgelast en ook Quintus gaat volgens een van de leden tot het einde van de maand dicht.

17.12 uur Naturalis tijdelijk gesloten. Op de website is te lezen: “Naturalis volgt het beleid van de Rijksoverheid wat betreft het coronavirus (COVID-19). Daarom is ons museum van vrijdag 13 maart tot en met dinsdag 31 maart gesloten. We hopen je snel daarna weer te kunnen ontvangen.”

16.57 uur Schaatshal Leiden heeft besloten om alle evenementen voor de rest van het schaatsseizoen te annuleren en tevens het publieksschaatsen/disco schaatsen op de zondagen niet te laten doorgaan. Op alle overige uren blijft de schaatshal wel geopend.

16.53 uur Gebr. de Nobel gaat per direct een maand dicht. Alle concerten zijn afgelast.

Deze diashow vereist JavaScript.

16.49 uur De Voorschotenloop gaat komende zondag niet door. De organisatie kan niet anders na het advies van de overheid om evenementen waar meer dan honderd mensen bij elkaar komen af te gelasten in verband met het coronavirus. De afgelasting is voor de organisatie extra vervelend, omdat de Voorschotenloop voor de 25ste keer op het programma stond. Hiervoor waren diverse feestelijkheden gepland. Ook valt de presentatie van de nieuwe clubkleding door de afgelasting in het water.

Deze diashow vereist JavaScript.

16.45 uur Woordvoerder Universiteit Leiden: “Wij willen gehoor geven aan de oproep van de minister. Op dit moment onderzoeken we wat dat voor ons betekent en bij welke colleges meer dan honderd personen bij elkaar komen. We kijken wat de mogelijkheden zijn om deze colleges online te geven. Zodra we dat weten gaan we dat communiceren. Het is voor ons overigens niet iets nieuws om colleges online te geven, de techniek is er.”

16.23 uur Arie Ravensbergen Bokaal op 14 maart afgelast.

16.21 uur Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude: “De dieren gaan gewoon door en veel is in de buitenlucht. Wij ziencdus geen reden om dicht te gaan of minder mensen toe te laten.”

16.15 uur De Masterdag van de Universiteit Leiden die morgen zou plaatsvinden, is afgelast.

16.08 uur Volgens premier Rutte kunnen kleinschalige sportactiviteiten doorgaan, maar ook bij clubs waar meer dan honderd mensen tegelijk bij elkaar komen, moeten de wedstrijden worden afgelast. Meerdere bonden, zoals de KNVB, besluiten om alle wedstrijden tot 1 april af te gelasten. De meldingen van verenigingen die ook de trainingen afgelasten, komen inmiddels binnen.

15.54 uur Op dit moment vindt er regionaal crisisoverleg plaats. Daarin wordt een strategie voor de regio bepaald. Burgemeester Lenferink van Leiden is daarom op dit moment niet beschikbaar voor een reactie. Later vandaag is de reactie van de burgemeester te vinden op Sleutelstad.

Delen

17 reacties

  1. Ilona Arts

    Wie verkouden is moet thuis blijven. Maar de mensen in de zorg die verkouden zijn moeten pas reageren als ze koorts krijgen. We hebben alle 17 miljoen mensen nodig dus Mark Rutte en Bruno Bruins trek dat pak uit, doe een zorg uniform aan en steek je handen uit de mouwen #lekkerdubbel

  2. Fouad Annouri

    Komen nog steeds vliegtuigen uit Milaan, 0% controle bij Schiphol.
    Lakse houding van de Nederlandse overheid, slap, probleem onderschat

  3. Voorspelling: feestje bij opening fietsgarage gaat door. Bekende reden. “Ben ik wel in beeld geweest deze week?”

  4. De arrogante neoliberaal Mark Rutte verkondigde in eerste instantie dat de vaderlandse economie wel een klapje kon hebben ondanks de uitdijende corona crisis.Want geld is belangrijker dan de gezondheid van je burgers. De rest van de wereld nam verregaande stappen om de verspreiding in te dammen. Niet NL onder leiding van Rutte’s neoliberale ordetroepen. De neoliberaal Rutte vond de economische schade ernstiger. In andere landen kwam de bedrijvigheid komt tot stilstand door het afsluiten van steden en regio’s, de doorgedraaide globalisering viel in duigen en de lucht liep uit de opgepompte aandelenbeurzen. De corrupte centrale banken verliezen steeds meer de controle over de economie. Maar nu zelfs de bejaarde vastgoedhandelaar Trump in paniek raakt (in zijn herverkiezingsjaar nota bene!) en het luchtverkeer vanuit Europa stillegt komt eindelijk ook NL met de nodige noodmaatregelen. Te laat. Een 100 nanometer groot virusdeeltje is aldus in staat de arrogante, natuurverziekende, klimaatveranderende en geldverslaafde mensheid een halt toe te roepen. Misschien een definitief keerpunt in de geschiedenis. Ook in Leiden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline