Leidenaren hamsteren: “gewoon voor de zekerheid”

29

De aangekondigde maatregelen van het kabinet om het coronavirus te bestrijden, zorgt vrijdag voor extra drukte in de supermarkten. Mensen kopen vooral extra houdbare artikelen en reinigingsmiddelen. Volgens Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is dit nergens voor nodig, zegt hij tegen onze mediapartner Omroep West. “Er is meer dan voldoende voedsel voor handen, dus we hoeven echt niet extra in te slaan.”

Voor de supermarkten is het een drukke dag, vergelijkbaar met koopdagen voor feestdagen. Op sociale media gaan filmpjes rond van lege schappen in supermarkten. “Wij horen ook van supermarkten dat het druk is in de winkels en mensen extra inslaan”, zegt Jansen. “Soep in blik, pasta en groenteconserven zijn heel populair. En daarnaast kopen mensen vooral reinigingsproducten als zeeppompjes en wc-papier extra in”.


Sleutelstad/Omroep West-verslaggever Robbert van Cleef bij de Albert Heijn XL aan het Vijf Meiplein in Leiden.

Een woordvoerder van de Jumbo bevestigt dat er in winkels lege schappen zijn, maar klanten hoeven zich geen zorgen te maken. “We bereiden ons voor om problemen het hoofd te bieden. Het productvervoer gaat gewoon door zoals normaal. Alle leveringen vinden gewoon plaats.”

Rustig blijven
Ook Jansen benadrukt dat hamsteren niet nodig is. “Er is meer dan voldoende voedsel voorhanden en alle voorraden zijn ook volledig op peil. Er is dus geen noodzaak om extra in te slaan. Het is ook een vorm van elkaar helpen door niet teveel kopen en ook producten voor anderen over te laten.”

Volgens Jansen werken alle supermarkten extra hard om er voor te zorgen dat de winkels bevoorraad blijven. “Je merkt dat iedereen nog harder werkt. We draaien op volle toeren, zowel in de winkels als op de distributiecentra. Er worden meer vrachtwagens ingezet. Gelukkig zijn er ondanks de verscherpte maatregelen nog meer dan voldoende chauffeurs beschikbaar. Er zijn echt geen capaciteitsproblemen, dus het is belangrijk dat iedereen gewoon rustig blijft.”

Delen

29 reacties

 1. Hans Tegelaar

  sorry hoor dit slaat totaal nergens op, wat denken ze dan dat de oorlog is uitgebroken of zo, ik vind dat je echt niet goed bij je hoofd bent als je dit doet ik zal wel hier commentaar op krijgen goed vooral doen maar dit is mijn mening.

 2. Rinus Boon

  Lekker je kaste vol met lang houdbare producten, eetsmakelijk en dat het maar lang aanwezig mag zijn in je huis 👌🏼 de hard werkende mensen hebben savonds niks om te kopen.

 3. Ida Maria Christen

  Ja hamsteren in deze drukke wel besmette dagen, karen vasthouden, artikelen vastpakken, pinnen met vingers aan de apparaten, in drukte lopen, post/ pakketen thuis krijgen, hond uitlaten, raken deze mensen dan niets meer aan wat een ander vast had, mensen doe normaal en leef gewoon zoals altijd, en denk ook aan andere mensen die willen eten, en wat moet je dan met 20 pakken wc papier, ben je aan de race dan hahahah, zijn zielige doorgeslagen mensen, die misschien al opgelopen hebben en van de week doodziek liggen, zorg gewoon dat je handschoenen aanhoud buiten. Als je ziek bent al heb je in noord-oost-zuid-west of in china of in Italie dan alle mensen een hand gegeven hahahah, Normaal als je de griep heb hou je ook rekening even gewoon uitzieken, en dan lopen mensen ook gewoon buiten te hoesten/niesen ed. Deze mensen laten zich ziek maken door de media/politiek/tv programma’s en van de gewone griep gaan ook honderden dood eraan met zwakke immuum.

   • Wim van der Valk op

    Dat er nu vanuit de winkelbranch niemand op het idee komt,om een limiet in te stellen!
    Als er normaal aanbiedingen zijn,wordt er ook een maximaal aantal ingesteld?

  • week geld?? Wat is dat voor geld? Heeft dat te lang in de wasmachine gezeten ofzo??

 4. waarom wcpapier hamsteren. Door het virus loop je leeg via je neus en niet via de onderkant

 5. Nicolien Broas op

  Geweldig die volle supermarkten, kon ik lekker rustig mijn goedkope boodschapjes doen op de markt. Alles in overvloed aanwezig.
  Dank u gekke mensjes!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline