Gevolgen sluiting hoger onderwijs voor studenten nog onduidelijk

4

De Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden hebben alle colleges en tentamens voor de maand maart geschrapt. Er wordt nagedacht over het volgen van video-colleges, maar welke gevolgen dat heeft voor de studenten en hun studie wordt pas in de loop van volgende week duidelijk. “Studenten mogen hier niet de dupe van worden”, zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in een reactie.

De Universiteit geeft tot en met 20 maart helemaal geen onderwijs, maar verwacht dat er vanaf maandag 23 maart wel online colleges gegeven worden. Ook zijn alle universiteitsgebouwen en -faciliteiten dicht voor studenten, alleen medewerkers hebben nog toegang. Toch worden ook zij aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te werken. Studenten worden aangemoedigd om thuis te studeren, meer informatie daarover volgt komende week. Ook alle oraties en voorlichtingsactiviteiten zijn afgelast. Promoties gaan vooralsnog wel door, maar met een maximum van vijfentwintig bezoekers. In een reactie laat de universiteit weten dat het een enorme operatie is, en over de precieze invulling van allerlei details is nog geen besluit genomen.

Hogeschool
Ook Hogeschool Leiden heeft al het onderwijs en toetsing in maart geschrapt. Voorzitter Sander van den Eijnden geeft aan dat studenten worden opgeroepen om thuis door te studeren. De komende week zullen opgenomen colleges online verschijnen. Eventueel worden colleges of tentamens vervangen door een opdracht die studenten vanuit huis via internet kunnen doen. Of stages doorgaan, hangt af van het bedrijf dat de stage aanbiedt. Bij colleges waar fysiek geoefend moet worden, zoals bij fysiotherapie of verpleegkunde, is digitaal college geen optie, dus dat praktijkonderwijs ligt de hele maand stil.


Voorzitter Sander van den Eijnden in gesprek met Cor van der Velden

In tegenstelling tot de universiteit blijft de hogeschool wel open voor studenten. Van den Eijnden legt uit: “Niet alle studenten hebben thuis een fijne werkplek. Zij kunnen nog steeds op de Hogeschool terecht. We nemen wel de algemene maatregelen in acht: handen wassen, geen handen geven, niezen in de elleboog en afstand houden.” Bang dat het virus zich op de Hogeschool zal verspreiden is hij niet: “We zitten eigenlijk nooit met meer dan honderd studenten. Het aantal zalen waar meer dan honderd mensen in passen kunnen we met twee sleutels sluiten.”

Reactie studentenvakbond
De Landelijke Studentenvakbond LSVb is blij met de maatregelen. “Veel studenten maakten zich zorgen over het virus. Het is fijn dat er nu maatregelen genomen worden.” De bond benadrukt dat studenten niet de dupe mogen worden van de maatregelen: “Studievertraging oplopen is heel erg duur en doorkruist mogelijke plannen voor een tussenjaar of een carrière. Dat mag dus niet aan de orde zijn. Ook de vakanties, weekenden en feestdagen moeten zoveel mogelijk gerespecteerd worden.” De bond wacht eerst de maatregelen van de onderwijsinstellingen af: “Het studieaanbod in Nederland is heel divers. In deze situatie is maatwerk nodig voor elke studie, ieder jaar, ieder vak.”

Delen

4 reacties

  1. Allert Goossens

    Voor de studenten zelf is het grote nadeel dat de kroegen en verenigingen ook sluiten … dus wat moeten ze met hun vrije tijd …? Studeren …?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline