Elckerlyc scholen Leiderdorp week dicht vanwege geruchten coronabesmetting

De Elckerlyc Montessori en Internationale basisscholen in Leiderdorp zijn tot zeker eind volgende week gesloten. Dat heeft de school besloten in overleg met de GGD en het crisisteam van de gemeente. Directe aanleiding zijn de aanhoudende geruchten bij ouders over vermeende coronabesmettingen. Na de schoolvakantie werd één kleuter met besmettingsverschijnselen thuis in isolatie gehouden. Maar de kleuter is inmiddels hersteld en, zo benadrukt voorzitter Paul Mos (Montessori Zuid-Holland), niet op school geweest.

Geruchten onder internationale gemeenschap
Diverse gezinnen die gebruik maken van de Elckerlyc basisschool hebben ook kinderen op de internationale school voor voortgezet onderwijs, het Rijnlands Lyceum. Onder die ouders circuleerde het verhaal dat verschillende oudere kinderen besmet zouden zijn. “Om die reden zijn deze ouders door hun werkgever verordonneerd tot thuisquarantaine, en zo gaat het gerucht: ‘zij brachten wel hun kinderen naar de basisschool…’”, zegt Mos die merkte dat dit tot verwarring en ongerustheid bij andere ouders leidde. Het schoolbestuur besloot daarop de school donderdag en vrijdag te sluiten om onderzoek te doen naar de bron van de geruchten. Bestuursvoorzitter Arjan Kastelein (Rijnlands Lyceum) laat weten dat er geen sprake is van coronabesmettingen op zijn school.

Sluiting is een bijzondere situatie
Het sluiten van de school is volgens Mos aangemerkt als een bijzondere uitzondering op de leerplichtwet en het advies van het kabinet om scholen voorlopig nog open te houden. Bij de beslissing om de school tijdens het onderzoek ook volgende week nog dicht te houden waren ook burgemeester Laila Driessen en de directeur van de GGD Hollands Midden betrokken. “Het is een school met kinderen uit 43 verschillende landen waaronder ook risicolanden. Dat zorgde voor onrust”, zegt Sjaak de Gouw van GGD Holland Midden over sluiting.


(Sjaak de Gouw van GGD Holland Midden).

Ouders ervaren de hele situatie verschillend, vertelt Mos. “Enerzijds zijn er ouders die zich gehoord voelen en erin berusten, andere zijn geconfronteerd met een acuut opvangprobleem, want ook de buitenschoolse opvang is gesloten.” Het personeel van de school is wel aan het werk. Zij zorgen nu voor lesmateriaal waarmee de kinderen thuis aan de slag kunnen.

Eind volgende week neemt de school aan de hand van de resultaten van het geruchtenonderzoek en de actuele stand van zaken vanuit de overheid een nieuwe beslissing.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline