Eerste editie Leidse Harde Leerschool succesvol afgerond

Tien deelnemers aan het Leidse re-integratieproject ‘de Harde Leerschool’ beginnen binnenkort met een opleiding, baan of stage. Acht weken lang werden bedrijven bezocht, geoefend met solliciteren en was er een rugbytraining. In de afsluitende wedstrijd op DIOK-complex werd als kers op de taart van het programma gewonnen met 22-19 van Heren-3 van de landskampioen rugby. Zoals deelnemer Peter vooraf al zei: “We eten ze op.”

De Harde Leerschool is een re-integratieproject voor jonge mannen die om wat voor reden dan ook niet zo gemakkelijk een baan vinden of een opleiding die bij ze past. In januari ging in Leiden de eerste editie van start met veertien deelnemers, waarvan er twee zijn afgevallen. Acht deelnemers hebben een werkaanbieding en twee gaan beginnen aan een opleiding.

Moeilijk begin
“Het begon wat moeizaam in Leiden”, geeft Ron Aartsen van de Harde Leerschool eerlijk toe. “We hadden niet meteen heel veel aanmeldingen en zijn echt zelf de straat opgegaan om mensen hierheen te krijgen. Maar uiteindelijk hadden we daardoor een hele gemengde groep. De samenwerking met de verschillende organisaties is ook heel erg goed geweest. En rugbyclub DIOK was echt een warm bad. We mochten hun accommodatie gebruiken, het materiaal en werden uitstekend verzorgd in de kantine.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ron Aartsen van de Harde Leerschool, deelnemers Vincent en Peter en wethouder Yvonne van Delft.

Had langer mogen duren
Deelnemers Vincent en Peter zijn ook erg enthousiast en nemen met moeite afscheid. “Het had van mij nog wel wat langer mogen duren,” zegt Vincent. “Ik ben heel erg blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik ga stage lopen bij Riool.nl en een MBO-3-opleiding volgen. Uiteindelijk hoop ik mijn droom waar te maken en ambulancebestuurder te worden. Ik wil graag iets terug doen voor de maatschappij.” Peter gaat aan het werk in de horeca bij een van de partners van DIOK The Duke of Ozz. “Ik ga daar in de keuken werken, ik heb al ervaring als kok. Het rugby vind ik ook helemaal geweldig. Jammer dat ik die sport niet eerder heb ontdekt.”

Wethouder Yvonne van Delft mocht ’s middags de certificaten overhandigen. “Ze waren allemaal heel erg trots. Volgens mij is het een heel geslaagd project.” En als iedereen zo enthousiast is, komt er wellicht een tweede editie. De Harde Leerschool wil het graag, de wethouder staat er ook niet onwelwillend tegenover.

Overwinning
De wedstrijd tegen het derde herenteam van DIOK ging door, ondanks de venijnige wind – daar had vooral het publiek last van – en de dreiging van virussen. Het werd uiteindelijk een overwinning voor het team van de Harde Leerschool, aangevuld met spelers van de Hoekers uit Hoek van Holland en de Leidse Studenten Rugbyvereniging. Na een uur spelen stond de stand op 22-19. Een mooiere afsluiting was nauwelijks denkbaar. Misschien alleen overtroffen door het buffet dat in de kantine klaar stond.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline