Startschot nieuwbouw Leonardo College na zestien jaar gegeven

Na een slepend traject van zestien jaar is deze week het officiële startschot gegeven voor de nieuwbouw van het Leonardo College in Leiden. Wethouder Paul Dirkse, Ronald Gase van het Leonardo College en Michiel Wijnen van Zenzo maatschappelijk vastgoed tekenden de benodigde contracten. Via een symbolische estafette werd de beschikbare zestien miljoen euro doorgegeven van gemeente, naar school, naar bouwer. Het is de bedoeling dat het Leonardo College het nieuwe gebouw aan de Telderskade vanaf 1 augustus 2021 in gebruik neemt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Impressie van de nieuwbouw aan de Telderskade.

Het traject voor de vervangende nieuwbouw werd al in 2004 in gang gezet. Wethouder Dirkse (Onderwijs) is erg blij dat de aanbesteding nu is gelukt en dat er een bouwcombinatie is gevonden die het gebouw binnen het beschikbare budget wil ontwikkelen. “Het heeft door allerlei redenen lang geduurd en we kwamen de afgelopen jaren ook in een periode waarin de markt aantrok. De kosten per vierkante meter zijn enorm gestegen. Het is goed om te zien dat de puzzel nu is gelegd. Dit gebouw wordt een fantastische aanwinst voor de wijk en zo’n duizend leerlingen uit de hele regio hebben straks een fonkelnieuw gebouw dat ook is ingericht op modern onderwijs.”


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de nieuwbouw van het Leonardo College.

Rector Wim van der Veer legt uit waarom het Leonardo College naar een nieuw gebouw verlangt. “Een goede school staat of valt niet met het gebouw. We zien wel dat ons huidige gebouw onderwijs de onderwijsontwikkeling in de weg komt te staan. We zijn heel blij met het nieuwe gebouw omdat het ons veel meer mogelijkheden geeft om ons onderwijs anders en beter vorm te geven. Om beter aan te sluiten bij wat leerlingen nodig hebben.”

Nieuwe onderwijsvormen
Van der Veer heeft het onder meer over andere onderwijsvormen. Op dit moment kent het Leonardo College een lesrooster van vijftig minuten, maar dat verandert in een rooster van dertig, zestig of negentig minuten. Dat wordt mogelijk door de diversiteit aan grote en kleine lokalen in de nieuwbouw. Ook worden er een collegezaal, een bètalab en een wereldoriëntatie projectruimte gebouwd. Op die manier worden leeractiviteiten gescheiden.


Rector Wim van der Veer van het Leonardo College over de nieuwbouw aan de Telderskade.

Wijkfunctie
Het nieuwe gebouw heeft ook de potentie om een wijkfunctie te gaan vervullen. Daarover is Van der Veer al met de buurt in gesprek. “Er wordt zestien miljoen gemeenschapsgeld in dit gebouw gestoken door de gemeente. Wij zijn 42 weken per jaar open van 7.30u tot 17.00 uur. De rest van de tijd staat het gebouw leeg. Ik wil heel graag kijken op welke manieren we van betekenis voor de omgeving kunnen zijn. Dan kun je denken aan een buurthuis, avondactiviteiten en cursussen.”

Niet groeien
Het Leonardo College telt op dit moment zo’n 830 leerlingen. In het nieuwe gebouw is ruimte voor lichte groei naar 860 leerlingen. Volgens de rector ligt de ambitie dan ook helemaal niet bij groei. “We willen bij uitstek niet groeien. Deze school kent zijn kracht in zijn kleinschaligheid. Iedereen kent elkaar en we willen ook klein blijven. We willen gewoon een mooi gebouw, goede docenten en voldoende leerlingen.”

Overzichtelijk gebouw
Het gebouw is verdeeld over vier lagen. Ook is er ruimte voor een speelterrein. Met trappartijen is er extra ruimte gecreëerd waar de leerlingen buiten kunnen verblijven. “Het heeft een paar kernkwaliteiten”, vertelt Michiel Wijnen van Zenzo maatschappelijk vastgoed. “Het heeft een heel groot centraal hart met de aula en een theaterruimte. Daar omheen zitten de onderwijsruimtes. Daardoor is het een heel overzichtelijk gebouw. Ook is het één van de eerste energieneutrale schoolgebouwen in Nederland.”


Directeur Michiel Wijnen van Zenzo maatschappelijk vastgoed vertelt over het nieuwe gebouw en het ontwikkelproces.

Markt uitgedaagd
Bouwers hebben de projecten tegenwoordig voor het uitkiezen. Volgens Wijnen is de nieuwbouw van het Leonardo College een bijzonder project dat goed bij Zenzo maatschappelijk vastgoed past. “Wij hebben onze focus honderd procent op maatschappelijk vastgoed. Dus we doen alleen maar onderwijs- en zorggebouwen. Wij vinden het heel leuk om een gebouw samen met een gebruiker te ontwerpen. Nou zijn er heel veel scholen die gebouwd moeten worden, maar het Leonardo College heeft de markt echt uitgedaagd met hoe je een school nog nog slimmer, efficiënter en beter kunt maken. Ook is de samenwerking top. We kenden elkaar nog helemaal niet en dan vind ik het heel knap hoe ze in staat waren ons vanaf dag één het vertrouwen te geven dat we met elkaar het gebouw op een goede manier gingen ontwerpen.”

Inmiddels is het ontwerpproces op grote lijnen afgerond en wordt er gewacht op de bouwvergunning. De laatste details zoals de invulling van het schoolplein worden samen met de leerlingen ontwikkeld.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline