Leiden kiest voor ‘unieke samenwerking’ bij ontwikkeling Energiepark

1

De gemeente Leiden gaat onderzoeken of de plannen voor het Energiepark van bewonersgroep Buurtenergie en drie ontwikkelaars haalbaar zijn. Dat heeft wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) donderdagmiddag bekend gemaakt. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of deze ‘unieke samenwerking’ financieel haalbaar is en de partijen vertrouwen hebben in elkaar.

Na lang wikken en wegen heeft de gemeente gekozen voor de combinatie van Buurtenergie en ontwikkelaars BPD, MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) en Steenvlinder ‘vanwege het unieke karakter en het vertrouwen dat wij in deze partijen hebben’, aldus Spijker in een toelichting op het besluit over het Energiepark. Dat gebied, tussen de Langegracht en de Maresingel en herkenbaar aan de grote schoorsteen, wacht al jaren op herontwikkeling. Eerder was de buurt fel tegen plannen van de MBEG, maar dat protest is later omgebogen in een constructief plan waar de verschillende marktpartijen inmiddels ook wat in zien en bij zijn betrokken.


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het haalbaarheidsonderzoek

Nadat de gemeenteraad in april eerst nog wat over de voorgenomen samenwerking mag zeggen, start de gemeente met een haalbaarheidsonderzoek. Daaruit zal duidelijk moeten worden of de plannen die op tafel liggen financieel haalbaar zijn en op welke manier de samenwerking tussen ontwikkelaars, buurt en gemeente vorm zou kunnen krijgen. “Het Nieuw Leids Bolwerk (bewonersgroep, red.) krijgt in ieder geval een aparte status”, weet Spijker al te melden. Daarbij gaat het vooral om het financiële risico, dat bij de ontwikkelaars zal komen te liggen en niet bij omwonenden.

Gebiedsraad
Voor voorzitter Rutger Engelhard (Nieuw Leids Bolwerk) reageert enthousiast op het nieuws en vindt dat de gemeente lef toont door voor het buurtinitiatief te kiezen. Tegelijkertijd weet hij ook dat er de komende maanden veel zal moeten gebeuren om ook daadwerkelijk aan een ontwikkeling te kunnen beginnen. “We gaan transformeren naar een gebiedsraad waarin niet alleen bewoners zitten maar ook partners uit de stad.” Vanuit die gebiedsraad, die een soort controlerende taak moet krijgen, wil Engelhard de uitgangspunten van de buurt – de zogenoemde open normen – in de gaten gaan houden.


IJsbrand Terpstra in gesprek met voorzitter Rutger Engelhard van Nieuw Leids Bolwerk

Twee andere partijen die ook een plan hebben ingediend voor de herontwikkeling van het gebied vallen met dit besluit vooralsnog buiten de boot. Het gaat om architect Piet van Veen die plannen had met het Stadsbouwhuis en om een plan van ontwikkelaar ERA Contour. “Het plan dat we nu gekozen hebben is gewoon heel uniek”, is de verklaring van wethouder Spijker, die wel blij is dat er meerdere plannen zijn ingediend waaruit kon worden gekozen. “Het is mooi dat zij zich hebben ingezet om hun visie op dat gebied te geven.” Beide plannen waren echter minder compleet dan het idee dat de nu gekozen partners hebben ingediend.

Samenwerking
Aan het einde van dit jaar zal duidelijk moeten worden of de marktpartijen, de buurt en de gemeente met elkaar in zee willen gaan. Mocht een van de partijen daar twijfels bij hebben, aldus Engelhard, dan kan elk van hen zich nog uit de samenwerking terugtrekken.

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline