Klok Petruskerk is weer helemaal bij de tijd na stormschade

5

Wie langs de Petruskerk aan de Lammenschansweg komt, kijkt geheid even op een van de vier wijzerplaten van de klok op de kloeke toren. Om te kijken of je op tijd op school zult zijn, de trein haalt of wellicht dat het echt tijd is om je pillen in te nemen. Nadat storm Ciara op 9 februari over Leiden was geraasd, stonden de klokken stil. Maar sinds deze week kan iedereen er weer van op aan dat de klok de juiste tijd aangeeft.

Beheerder Wil Witte beklimt geregeld de steile houten trappen die leiden naar het mechaniek dat ervoor zorgt dat de klokken op tijd lopen. “Nou ja, min of meer. Zo´n klok loopt nooit lang helemaal precies op tijd”, geeft Witte toe in de ruimte waar het uurwerk staat dat via ijzeren stangen de vier wijzerplaten bij de tijd houdt. Nadat storm Ciara de wijzers eerst op hol had laten slaan en een soort noodstop de klok vervolgens stilzette, was Witte al eens naar boven geklommen met een van de andere vrijwilligers om de klok gelijk te zetten. “Altijd met zijn tweeën, je mag niet alleen hier naar boven. Als er iets gebeurt, weet niemand waar je bent.” En wie zich niet zo lekker voelt of hoogtevrees heeft, kan beter niet aan de klim beginnen. De trappen zijn behoorlijk steil.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met beheerder Wil Witte van de Petruskerk aan de Lammenschansweg.

Volgens Witte is het maar goed dat de klok stil komt te staan als de wind begint te spelen met de wijzers. Als de wijzers maar wild blijven doordraaien kunnen ze afbreken. “Dat hebben we lang geleden wel eens gehad.” Je wilt zo’n ding natuurlijk niet op je hoofd krijgen, maar Witte heeft ook een praktisch bezwaar. “Zie die wijzer er maar weer eens op te krijgen.”

Pillen innemen
Twee keer per jaar – als Nederland overstapt naar zomertijd of wintertijd – moet de klok worden verzet, maar ook als er om een andere reden iets met de klok is gebeurd, zoals bij de storm. Gelijkzetten was nu niet genoeg. Er bleek ook een probleem te zijn met de elektromotor die de gewichten weer ophijst. Die gewichten zorgen er weer voor dat de klok blijft lopen. Toen dat probleem verholpen was door een elektricien, kon Witte de klok weer op de juiste tijd zetten. “We krijgen altijd berichten als de klok niet goed loopt. Ook een keer van de Lorentzhof, een cliënt wilde zijn pillen niet innemen want het kon nog geen vier uur zijn als de Petruskerk dat niet aangaf.”

Leidse vlag
Vanaf de ingang van de toren naar de halfopen ruimte – waar de grote klokken hangen die de halve en hele uren slaan – is het 135 treden. Daar hoeft Witte niet zo vaak te zijn. Meestal blijft hij twee trappen lager waar het uurwerk staat en waar je van binnenuit de lampjes in de wijzerplaat kunt vervangen of de vlag uithangen. “We hebben een Nederlandse vlag, een pauselijke vlag en natuurlijk de Leidse vlag. De burgemeester woont tenslotte tegenover ons,” zegt Witte met een knipoog. “Als Leiden vlagt, vlagt de Petrus mee.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

5 reacties

  1. Dirk A. van Ulden op

    Dan te denken dat dit uurwerk al 85 jaar oud is. Als jongens hadden we een sleutel van de torendeur nagemaakt en gingen vaak ’s avonds naar boven. Zelfs de koster wist ervan maar die zei niks. Wil Witte is een broer van mijn jeugdvriend, Dolf Witte. We woonden op de Lorentzkade, hij op nummer 1 en wij naast de pastorie op nummer 16.
    De klok was inderdaad het belangrijkste voor ons omdat we bijv. nog net een minuut langer in bed konden blijven als we naar de toren keken vanuit onze achtertuin. Dank je wel Will, voor het onderhoud van het uurwerk. Dat je de stijle, krakende trappen nog steeds kan beklimmen is op jouw leeftijd een hele prestatie.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline