Ons Doel bouwt tachtig tot honderd sociale huurwoningen aan Bizetpad

24

Een aantal leegstaande schoolgebouwtjes naast woonzorgcentrum de Parelvissers aan het Bizetpad in Leiden Zuidwest wordt gesloopt om plaats te maken voor een complex met tachtig tot honderd sociale huurwoningen. Een vijfde van de woningen wordt bestemd voor speciale doelgroepen. In dit geval gaat het om mensen met een verstandelijke beperking.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Spijker over de nieuwbouw aan het Bizetpad.

Scouting
Naast woningen wordt in het project ook de definitieve huisvesting geregeld voor twee scoutingverenigingen. De Waingunga Zeeverkenners krijgen er een nieuwe vaste plek, nadat ze eerder weg moesten van de locatie naast de Haagse Schouwbrug waar ook woningen worden gebouwd. Ook Jeugdvereniging de Marnix Groep krijgt er een nieuw onderkomen. Het gebouw voor de scoutinggroepen komt als een paviljoen tussen de nieuwbouw en de Parelvissers, in een pleinachtige ruimte.

Zijdekwartier Architecten
Het Leidse architectenbureau Zijdekwartier werkt samen met Ons Doel aan de plannen voor de woningen. Het moet een prettig, groen en inclusief woonbuurtje worden waar mensen elkaar op makkelijk kunnen ontmoeten. Om dat te bereiken komen de onderste woningen direct aan twee binnenhoven. Dus niet een paar meter boven het maaiveld zoals zo vaak bij de flatgebouwen in de omgeving. De woningen worden zo georiënteerd dat zoveel mogelijk bewoners vanuit hun huis zicht hebben richting de Vliet en het groene landschap aan de rand van de stad.

De twee woongebouwen krijgen verschillende woningtypes die worden verspreid over de gebouwen. Daardoor ontstaan op elke verdieping een mix aan woningen. De woningen voor bijzondere doelgroepen zijn ook verspreid gesitueerd tussen de overige woningen waardoor de cliënten een zo normaal mogelijk thuis krijgen.

Delen

24 reacties

 1. Cor Montage op

  Weer sociale huurwoningen… Wanneer bekommert Leiden zich nou eens om de veelverdieners?!?!

  • Dat linker stkukje ja, het gaat dan ook om het terrein in het midden van de foto, alleen het schoolgebouwtje zie je niet door het hoge onkruid.
   Foto had inderdaad iets duidelijker gekunt

 2. Had graag eens een interview met ‘Ons Doel’ gezien, de vise van hen op sociale woningen en waarom op deze plek en voor wie ze precies bouwen. Lijkt me wat spannender dan alweer een gesprek met de bekende gezichten. Goeie actie trouwens van Ons Doel, gefeliciteerd

  • Ingeborg is denk ik een medium, zij wist al vele maanden geleden dat haden schudden niet goed is….

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline