Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling BESMET! in Rijksmuseum Boerhaave

6

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘BESMET!’ op woensdagochtend 15 april in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

‘BESMET!’ toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en het randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Besmettelijke ziekten verbeeld
In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden.

Extra activiteiten
Gedurende de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er komt een podcastserie en er is een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn is er vanaf september een educatief programma. Tevens brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

De tentoonstelling is geopend van woensdagmiddag 15 april tot en met 14 maart 2021. Voor de tentoonstelling is inhoudelijk samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden. De tentoonstelling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het CHDR, Janssen Biologics en de Van der Mandele Stichting.

Delen

6 reacties

  1. Dit lijkt mij een uitgelezen kans voor burgemeester Lenferink, om Piet Pekelharing uit te nodigen deze sympathieke “monarch” hartelijk te verwelkomen in Boerhaave op 15 april…!

    • Piet Pekelharing op

      Fijn dat u aan mij denkt. Ik hoop wel dat de huidige pandemie tegen die tijd voorbij is. Het zou toch wel erg cynisch zijn als ik eens geheel onbedoeld onze majesteit en zijn eega zou besmetten met het veelbesproken en derhalve vermaarde coronavirus.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline