HVOL kan leven met terras zonder omloop bij Annie’s

27

De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) stuurt aan op een compromis rond het nieuwe terras van Annie’s. De plannen voor zo’n nieuwe vlonder op het oudste stukje Leiden ‘waar de Rijnen samenstromen’ dateren al van vele jaren geleden, maar groen licht is er nog steeds niet. De HVOL en het Waterambacht Leiden maakten eerder bezwaar tegen de vergunningverlening omdat ze vonden dat de aanblik van het historische centrum ontoelaatbaar wordt aangetast. Met name omdat de relatie met het water zou verdwijnen als de bestaande boten waarop het terras ligt worden vervangen door een gebouwde vlonder.

De gemeenteraad buigt zich dezer dagen over een aanpassing van het bestemmingsplan voor de Leidse binnenstad. Die herziening is nodig omdat eerder een fout werd gemaakt bij de besluitvorming waardoor bepaalde ontwikkelingen mogelijk worden die Leiden juist wilde voorkomen en andersom.

Chris de Waard in gesprek met vice-voorzitter Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden over een mogelijke oplossing voor het terras van Annie’s. 

HVOL kan leven met terras zonder omloop
Vice-voorzitter Gerard Kramen van de HVOL greep de bespreking van de herziening van het bestemmingsplan aan om zich te melden met een voorstel voor een kleiner terras. Als de raad en ook Annie’s bereid zijn om de omloop die nu om het terras is ingetekend te laten vervallen, gaat de vereniging met tegenzin akkoord met de vervanging van de huidige terrasboten die dienen als ondergrond voor het bestaande terras.

Zonder omloop van ongeveer 1.80 meter breed blijft er veel meer water zichtbaar, denkt de historische vereniging die na jaren procederen een einde wil maken aan de juridische strijd. “De route loopt om het hele terras dus dat zijn nogal wat vierkante meters. En voor Annie’s gaat het niet ten koste van de terrasfunctie”, denkt Kramer. “Daar staan immers geen tafeltjes. Althans, officieel niet, maar we kennen Annie’s niet als een bedrijf dat zich geweldig aan de horecaregels houdt, dus daar hebben we niet zoveel vertrouwen in. Dat is meteen nog een reden om het looppad weg te laten. Dan is er tenminste ook niet de verleiding om er tafeltjes en stoeltjes neer te zetten.”

Eigenaar Marc Huisman van Annie’s wil zelf niet op de kwestie reageren. Die strategie houdt hij overigens al jaren vol. “Alles wat ik erover zeg helpt de zaak niet”, is steevast zijn antwoord op vragen over het nieuwe terras.

Delen

27 reacties

 1. Henk van der Meer op

  Waarom zou je je verzetten tegen een mooi terras? De huidige situatie ziet er niet uit en er zijn plannen voor een prachtig terras. HVOL zou zich beter kunnen verzetten tegen al die onnodige bruggen en ander aanpassingen voor het zogenaamde singelpark. Daar wordt juist een hoop historisch zicht om zeep geholpen!

  • Wim de Leeuw op

   Welk ‘historisch zicht’ wordt er om zeep geholpen door het Singelpark? En waarom zou dat belangrijker zijn dan de plek die in het Leids volkslied beschreven staat als “Waar de Rijnen samen stromen, werd een trotse burcht gebouwd”? Hoeveel historischer wil je het in Leiden nog hebben?????

  • laten we het daar maar niet over hebben,want als ik jou plannen hoor,komt het helemaal niet goed met de stad.

  • En het dan na de verbouwing de ‘De Zuipschuit’ noemen. En waarom? Tijdens 3 oktober hebben we dat kunnen mee maken in de Nieuwe Rijn. Overal die dekschuiten die honderden Euro’s kosten, maar duizenden oplevert . Leiden verzuipt bij bij zulke kroegen en feestjes. Het Waaghoofd is genoeg en heeft de sfeer die het oude Leiden uitstraalt

 2. NIET verstandig van de HVOL om zich terug te trekken.

  Het oudste stukje van Leiden wordt verkracht.
  .
  Je moet dit zien als het aangekleed is met :::

  :stoelen- tafels- parasols- bedienings tafels -afvalbakken -heaters.

  . Op deze wijze zie je geen kelderraam of deur meer , waar ooit Leiden is ontstaan.

  Ik zeg mijn vertrouwen in de Historische vereniging oud leiden hier door OP

  • nou thea dan zou ik ook je woonadres opzeggen,want je ziet door alle fietsen geen 1 kelderraam,of deur meer,en dan heb ik het over de hele binnenstad,dan vind ik dit er nog netjes uitzien

 3. Het compromis van een kleiner vlonder lijkt de beste oplossing. Het zal meer zicht op het water en de doorvaarbaarheid ten goede komen. Zoals het nu is ontnemen de schuiten met het vlonder hoog op het water het zicht op de monumentale kelders. Het nieuwe vlonder lager boven het water zal dat veel minder doen. Niet dat de kelderwand met alle toeters en bellen in de vorm van leidingen, terrasverwarming, lampen e.a. nu een monumentale aanblik bieden, maar daar zal dan ook e.a. aan gedaan moeten worden.

 4. Huisman krijgt het weer voor elkaar. Woont waarschijnlijk zelf niet in centrum Leiden, dus de overlast van zijn oh zo fijne horeca hoeft hij niet te ervaren. Wel de geldstroom. Nou wees maar trots op het feit dat je de historische kern van de stad Leiden voorgoed naar de vaantjes helpt. Wordt zijn beslag op het water elders door meneer gecompenseerd? Nee, moet je als particulier eens proberen.

 5. De horecarisering en verrommeling van de binnenstad nemen steeds meer toe. Geen wonder in een stad waar ze bonkend lawaai, mateloos zuipen, straatkotsen en brievenpuspissen als kenmerken van een gezellige en bruisende binnenstad beschouwen.

 6. Huisman heeft weinig smaak ga er maar eens kijken wat een zooi hij er van maakt.

  • daarom wil hij er ook wat moois van maken…….
   cintroentje bij het ontbijt genuttigd Sjaak?

 7. Dick de Vos op

  Jammer dat de Historische Vereniging Oud Leiden haar bezwaar nu intrekt. Door het terras worden namelijk de historische kelders aan het zicht onttrokken, zeker met alle parasollen op. Dat de omloop verdwijnt, doet daar niets aan af. Het is openbaar water, dat nu geannexeerd wordt door een particuliere horeca-eigenaar. Onbegrijpelijk dat een meerderheid in de gemeenteraad hierin is meegegaan.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline