De smaak en kleur van Goeie Mie-gin geeft Leidse Bal karakter

15

Leiden heeft een eigen stadsbonbon gekregen. Carl Schipper heeft samen met zijn team een bonbon gemaakt met echte Goeie Mie-gin en deze ook dezelfde kleur blauw meegegeven. Dat blauwe is iets om even over na te denken voordat je de bonbon in je mond stopt. “Maar dan blijkt de Leidse Bal vooral heel erg lekker”, zegt Schipper. Van een gevaarlijk Goeie Mie-ingrediënt is in dit geval geen sprake.

Goeie Mie is berucht en beroemd in Leiden om haar reputatie als gifmengster. Een paar jaar geleden gebruikte ondernemer Josine van Heijnen dat al voor een Leidse ginsmaak en nu is die gin dus weer de smaakmaker in de nieuwe stadsbonbon. Al eerder kwam er op die manier een Haagse bal met de smaak van hopjeslikeur. Omdat de Goeie Mie-gin ook blauw van kleur is heeft de Leidse Bal een blauw jasje gekregen. “Maar de stadskleuren rood en wit komen wel terug in de verpakking.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Carl Schipper over de Leidse Bal.

Schipper hoopt dat de Leidse Bal net zo’n begrip gaat worden als de Bossche bollen of de Arnhemse meisjes. “Wij vinden het leuk om zoiets te maken en het blijkt in de hele Leidse regio in de smaak te vallen. Ondernemers willen het graag opnemen in hun assortiment.”

 

Delen

15 reacties

 1. De “Leids Bal” een bonbon? “Leidse Bal” roept bij veel mensen waarschijnlijk heel andere associaties op, en bepaald geen positieve.

  • Marco Steer op

   Echt wel, slagerij De Roode verkocht Leidse Ballen (gehakt), die waren superlekker!

  • U kunt beter toeristen helpen, dan dit forum te gebruiken voor commerciële uitingen.

    • Dit soort fora horen ze niet in diensttijd te bezoeken. Daar worden ze niet voor betaald. Leuk joh, die azijnopmerking, ook zo origineel.

     • Jaapdevries op

      En daar zijn de aannames weer. Wie zegt dat het hier geen enthousiasme medewerker bestaat buiten diensttijd. En al zou zij/hij dit in diensttijd gepost hebben… Een groot deel van de inkomsten van VVV’s bestaat ook uit de verkoop van allerhande producten en prullaria.Dan hoort reclame er ook gewoon bij. En ik geloof niet dat u het type bent dat staat te springen als de subsidies van de gemeente omhoog gaan. (overigens geen idee hoeveel wij als gemeenschap bijdragen aan de VVV)

     • Gepost om 16.58 (dan is het kantoor nog open), op naam en in naam van vvv-leiden. Dat geeft geen pas. Mag ik nu ook gratis reclame maken voor een café, disco, hotel, restaurant. Oh nee, dat is een aanname, net zoals je zou schrijven dat ik geen type bent dat staat te juichen….eh…ja..eh….

 2. Leuk verhaal, mooi concept en ongetwijfeld een lekkere bal.
  Een leuke variant op de chocolade truffel.
  Maar…
  De terechte vraag is “Hoe Leids is het eigenlijk?”
  Hij is verzonnen door een Hilversummer., in Hilversum.
  Hij wordt gemaakt in …Hilversum.
  En er zit een typisch ingredient in dat in de streek of de stad veel gegeten of gebruikt wordt…?

  Tja…men kaapt een Leids verhaal, en plakt er een paar sleutels op et voila.

  Ok, dus ik maak in Leiden een pittige vegetarische lekkernij,ik verwerk er in Leiden een vleugje of snufje van een streekproduct uit Bonaire (Nederlandse Antillen) in zoals ‘zout’ dat daar in de zoutbekkens al eeuwen gewonnen wordt , hang er een leuk antilliaans verhaal aan op uit het slavernijverleden …en heb dan een leuk Antilliaans streekproduct waar de Antillianen trots op kunnen zijn…..?
  Dat dus.

  Ik denk dat ze me op de Antillen uitlachen en roepen dat er geen bal van klopt.

  Deze blauwe bal ga ik zeker proeven, maar ik kan hem niet als Leids verkopen.
  Misschien over 25 jaar, als hij een beetje is ingeburgerd.

 3. Michiel Hoogland

  Leuk verhaal, mooi concept en ongetwijfeld een lekkere bal.
  Een leuke variant op de chocolade truffel.
  Maar…
  De terechte vraag is “Hoe Leids is het eigenlijk?”
  Hij is verzonnen door een Hilversummer., in Hilversum.
  Hij wordt gemaakt in …Hilversum.
  En er zit een typisch ingredient in dat in de streek of de stad veel gegeten of gebruikt wordt…?

  Tja…men kaapt een Leids verhaal, en plakt er een paar sleutels op et voila.

  Ok, dus ik maak in Leiden een pittige vegetarische lekkernij,ik verwerk er in Leiden een vleugje of snufje van een streekproduct uit Bonaire (Nederlandse Antillen) in zoals ‘zout’ dat daar in de zoutbekkens al eeuwen gewonnen wordt , hang er een leuk antilliaans verhaal aan op uit het slavernijverleden …en heb dan een leuk Antilliaans streekproduct waar de Antillianen trots op kunnen zijn…..?
  Dat dus.

  Ik denk dat ze me op de Antillen uitlachen en roepen dat er geen bal van klopt.

  Deze blauwe bal ga ik zeker proeven, maar ik kan hem niet als Leids verkopen.
  Misschien over 25 jaar, als hij een beetje is ingeburgerd.

 4. Ik ben nog niet wezen kijken om te kopen. Maar is de prijs dusdanig dat ook de gemiddelde Leidenaar die kan kopen?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline