Leiden in finale ‘Beste Binnenstad 2020’

20

Leiden maakt een grote kans om uitgeroepen te worden tot ‘Beste Binnenstad 2020’. In de categorie grote binnensteden neemt de Sleutelstad het op tegen Tilburg. De winnaars worden op 18 mei bekend gemaakt. De winnaar mag zich maar liefst drie jaar lang ‘Beste Binnenstad’ noemen.

De jury roemt de binnenstad van Leiden voor de inzet op het gebied van profilering en marketing, terwijl de binnenstad van Tilburg volgens de jury hoge ogen gooit met de fysieke investeringen in de binnenstad en de heldere visie voor de binnenstad. In de categorie middelgrote binnensteden maken Ede en Woerden kans om er met de prijs vandoor te gaan.

Vervolg Verkiezing Beste Binnenstad

De finalisten worden eind april bezocht door de jury en beoordeeld op zes thema’s: economie, veerkracht, inclusiviteit, identiteit, governance en levendigheid. Tijdens dit bezoek hebben de binnensteden de kans om de jury te overtuigen waarom zij de titel ‘Beste Binnenstad 2020’ verdienen. Op maandag 18 mei wordt in Breda (de huidige ‘Beste Binnenstad’) uiteindelijk duidelijk welke binnensteden de titel ‘Beste Binnenstad 2020’ de komende drie jaar mogen dragen. Felix Wigman, juryvoorzitter en voorzitter van het Platform Binnenstadsmanagement: “De uiteindelijke titeldrager wordt bekroond voor de ontwikkeling die de binnenstad de afgelopen drie jaar heeft doorgemaakt.”

De gemeente Leiden en centrummanager Gijs Holla reageren verheugd op het nieuws:

Delen

20 reacties

 1. killRdevil op

  Wordt er gejureerd met de ogen dicht ofzo? Binnenstad van Leiden verpaupert met de dag steeds meer… Winkels vertrekken, worden niet meer zo makkelijk opnieuw verhuurd en dus ben ik van mening, dat Leiden deze titel zeker NIET verdient…

  • Renee Dens op

   Het gaat niet alleen om de (leegstand van) winkels. Beetje bekrompen opvatting.

   • Bekrompen opvatting van jou ja… Hoe verklaar jij de BESTE BINNENSTAD VAN NEDERLAND anders? Dat krijg je echt niet met zulke hoge huren en dus gigantische leegstand hoor…

 2. Leiden neemt het op tegen Tilburg? Dan zouden zelfs Zoetermeer en Almere een kans maken. Hoe heeft Holla dat voor elkaar gekregen? Steekpenningen uit een geheim budget misschien 🙂

 3. Als je maar lang genoeg wacht en telkens meedoet kom je vanzelf een keer aan de beurt. Want het is nogal een eer hoor, door zo’n commercieel, ondoorzichtig bureautje uit Brabant te worden uitgekozen. Die zullen dan wel vervolgopdrachten willen hebben. Trouwens, bezoek uit Coronabrabant, willen we dat wel in Leiden?

 4. Als je eens om een cliché verlegen zit moet je op de website van het organiserende Platform Binnenstadsmanagement kijken, uit de Missie: ‘Binnensteden en centrumgebieden vormen de huiskamer van iedere gemeente. Het is de plek om te winkelen, verblijven, ontmoeten, werken en wonen. Om de kracht van onze binnensteden te behouden, is het van belang dat de binnenstad in staat is om mee te bewegen met de huidige en toekomstige ontwikkelingen.’
  En dergelijke prietpraat dan een hele website lang.

  • Een Leids burger op

   En dan met dit soort prietpraat ook nog de beste binnenstad van Nederland hopen te worden…… 🙂

  • Yvonne Delft op

   Hoezo XXL ? Een ongefundeerde aanname Job. De nieuwe Action is niet XXL

   • XXL of niet, het is een vreselijke winkel vol milieuvervuilende plastic prullen en andere goedkope rotzooi uit China. Veel rommel voor weinig geld. Dat past wel een beetje bij het niveau van Leiden, helaas.

 5. Het plebs in Leiden neemt hand over hand toe. Dat is ook hier in de comments duidelijk. Alleen maar zeiken op wat in hun ogen allemaal mis is met Leiden. De burgemeester moet het ontzien, de raadsleden. Lekker afgezeken worden voor mensen die de handen niet uit de mouwen steken voor ons mooie Leiden.
  Als Leiden deze mooie prestigieuze titel wint is dat toch prima? Dat er altijd wat te verbeteren valt of dat keuzes soms slimmer gemaakt moeten worden doet daar niets aan af. Zet hem op Leiden!

 6. Gerard van Hees op

  Leidenaar, helaas zitten er nogal wat zeikerds op dit forum, mensen die wel reageren maar niet willen of kunnen argumenteren en denken dat ze een inhoudelijke bijdrage leveren met gescheld. Aan jou heb ik wel een vraag, hoezo prestigieuze prijs? Een prijs is pas prestigieus als dit alom wordt erkend als een belangrijke prijs. Ik merk dat er inmiddels heel veel prijzen zijn waarvan de organisatoren niet de winnaars centraal stellen, maar de bijdrage die de deelnemers moeten betalen. Een verdienmodel dus. Zo goed als Harrie Mens met zijn ”journalistieke” programma mensen interviewt die daarvoor betalen. Zo goed als het boekje destijds van ”de 50 beste ondernemingen”’ de 50 meest betalende bedrijven waren. Benchmark-fetisjisme noem ik dat. Niet serieus te nemen. Voor een anoniem Leidenaar als jij en een niet anonieme als ik is het al lang bekend dat we een hele mooie binnenstad hebben.

 7. @Gerard van Hees:

  Allereerst neem ik 100% afstand van uw zin: mensen die wel reageren maar niet willen of kunnen argumenteren en denken dat ze een inhoudelijke bijdrage leveren met gescheld.

  Ik heb in mijn reactie nergens lopen schelden, maar ben terecht negatief over deze gebeuren…

  Ten 2e: Ook ik ben van mening dat Leiden zeker een karakteristieke binnenstad heeft, maar door de leegstand van velen winkels en dus verpaupering, haalt dat de binnenstad niet positief op…
  Ook de exorbitante huurprijzen zullen er geen zaorg voor dragen dat deze leegstand snel opgeheven zal worden, dus daar dient men ook naar te kijken…
  Al met al vind ik dus, dat Leiden deze prijs (voor zover t nog een prijs te noemen is) niet verdient…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline