Wethouder Lamers vertrok omdat ze brede steun miste, maar coalitie blijft overeind

GroenLinks wethouder Monique Lamers trad donderdagavond per direct terug omdat ze brede steun van de raad miste. Ze kon daarom steeds moeilijker haar beleid en het coalitieakkoord uitvoeren. Toch leidt het vertrek van de wethouder niet tot een val van de coalitie. “We steunen nog steeds het coalitieakkoord”, zegt fractievoorzitter van GroenLinks Albert Deuzeman. “Onze plannen zijn van een te groot belang voor Voorschoten. We hebben de tijd niet om deze periode uit te zitten en te wachten op nieuwe coalitieperiode.”

Ondanks dat de coalitie van GroenLinks, D66 en VVD met 12 zetels een ruime meerderheid heeft, probeerden ze voor de uitvoering van het coalitieakkoord brede steun te verkrijgen van de raad. “We wilden daarmee het oude patroon van coalitie-oppositie doorbreken”, zegt Deuzeman. Daarvoor werd er dus steun gezocht van de oppositiepartijen. Maar juist die brede steun brokkelde steeds meer af voor Lamers en deed haar de das om. “Er werd haar verweten een dubbele agenda te hebben. De chemie was gewoon weg”, aldus Deuzeman.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met fractievoorzitter van GroenLinks Albert Deuzeman

Coalitiepartij D66 zegt dat er nog steeds vertrouwen is tussen de coalitiepartijen. “De verhoudingen zijn goed. Ik ben blij dat we dat vanavond nog een keer hebben uitgesproken”, zegt Adriaan Andringa, fractievoorzitter van D66. Dat onderlinge vertrouwen beaamt Deuzeman. “Daar is geen barst ingekomen door het vertrek van Lamers. Wel blijft het een lastige puzzel om het coalitieakkoord uit te voeren”, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks die deze week die rol overnam van Johan van Rixtel.

Het CDA, de grootste oppositiepartij met drie zetels, neemt zichzelf niet kwalijk te hard oppositie te hebben gevoerd. “We zitten er niet om de boel te traineren. We voeren constructief oppositie”, zegt fractievoorzitter van het CDA Rene Zoetemelk. Het verwijt dat de oppositie te weinig steun verleende aan de wethouder doet hij dan ook stellig van de hand. “Onze rol is om de coalitie te controleren. We zeggen niet overal zomaar ‘ja’ tegen en voeren oppositie op de inhoud”, aldus Zoetemelk.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met fractievoorzitter van het CDA Rene Zoetemelk

Lovende woorden
Met het vertrek van Lamers verlaat een bekend Voorschotens politicus de gemeenteraad. Lamers zat sinds 2006 in de gemeenteraad en was sinds 2008 fractievoorzitter. Na de verkiezingen in 2018 werd ze wethouder. “Ze was erg toegewijd en we mochten haar graag”, zegt Andringa. Ook Zoetemelk van het CDA sprak lovende woorden. “Ze was zeer gedreven en ik heb zeer veel waardering voor haar”, zegt Zoetemelk. “Het is triest dat ze weg is, maar politiek is hard.”

De procedure om tot een opvolger te komen van Lamers is GroenLinks inmiddels gestart. Verwacht wordt dat het iemand zal worden buiten de huidige fractie van de partij. Zo is Johan van Rixtel geen kandidaat en ambieert Deuzeman de functie ‘op dit moment’ ook niet.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met Adriaan Andringa, fractievoorzitter van D66

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline