Leidse raad vrijwel unaniem positief over opvangen vluchtelingenkinderen: alleen VVD kritisch

81

Een rondje langs de verschillende politieke partijen in Leiden leert dat er veel instemming is voor het aanbod van het Leidse college om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen die nu onder zeer slechte omstandigheden verblijven in kampen op verschillende Griekse eilanden. Alleen woordvoerder Alyssa Voorwald van de VVD Leiden spreekt van een hoogst onverstandig besluit en gaat er komende dinsdag in de raadscommissie vragen over stellen aan wethouder Damen.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het Leidse aanbod om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen.

Voordat Leiden het aanbod aan Vluchtelingenwerk en Defence for Children deed is er een belrondje gemaakt langs de Leidse fractievoorzitters. Daarin is hen meegedeeld dat het Leidse college heeft besloten aan te sluiten bij de coalitie van gemeenten die bereid is kinderen op te vangen die nu in vluchtelingenkampen zitten in Griekenland. Een besluit dat bij alle partijen, behalve bij de VVD, goed valt.

VVD tegen
“Er is landelijk nog niks besloten en bovendien is er een groot tekort aan pleeggezinnen. Het is dus maar de vraag of de kinderen hier daadwerkelijk terecht kunnen”, zegt Voorwald die het ‘weinig vriendelijk’ noemt om bij kwetsbare kinderen verkeerde verwachtingen scheppen.

Andere partijen omarmen aanbod
CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie steekt zijn duim op voor het collegebesluit. “De situatie van de kinderen in de Griekse opvangkampen is schrijnend. Als het Kabinet er voor kiest om een aantal van deze kinderen naar Nederland te halen dan is het moedig en goed dat het college heeft aangegeven dat een deel van de kinderen welkom is in Leiden.” Bleijie wil nog wel van het college weten hoe een en ander in goede banen geleid gaat leiden, waar gaan we ze huisvesten, wie zorgt voor de verzorging van de kinderen en hoe bieden we deze kinderen ook een goede toekomst? Dat is voor later, voor nu een goed besluit van het college.”

Ook D66-fractievoorzitter Vahit Köroğlu noemt het positief dat het college van Leiden iets wil doen. “Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen. Kinderen verblijven daar al een hele tijd in onzekerheid en onder erbarmelijke omstandigheden. We moeten wel goed beseffen dat deze kinderen niet alleen een dak boven hun hoofd nodig hebben, maar ook hulp moeten krijgen om hun trauma’s te verwerken.” Gebke van Gaal van GroenLinks sluit zich daarbij aan: “Ik vind het heel goed dat we dit doen. We zijn hier heel blij mij’., hoe sneller hoe beter.” Ook zij pleit voor een intensief begeleidingstraject. “Want met deze kinderen gaat het niet goed.”

Defence for Children blij met Leids aanbod
Martin Vegter van het in Leiden gevestigde Defence for Children Nederland juicht de stap van Lenferink van harte toe: “Er zitten duizenden mensen vast in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Alleenstaande kinderen zijn de allerkwetsbaarste groep. Ze hebben vaak oorlogstrauma’s en lopen risico op uitbuiting en misbruik. Het kinderrechtenverdrag verplicht ons dan ook om ze te helpen.”

De adviseur Kinderrechten en Migratie van de kinderrechtenorganisatie betreurt het dat er nu een beroep moet worden gedaan op gemeentes: “De landelijke politiek zit muurvast op dit onderwerp. Door een beroep te doen op gemeentes, laten we zien dat er in de samenleving draagvlak is voor de opvang van de kinderen. Hopelijk brengt dat de landelijke politiek in beweging, want die moet uiteindelijk besluiten of het doorgaat.”

Mochten de kinderen echt naar Nederland komen, dan zullen ze worden behandeld zoals alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Nederland. “Als ze onder de vijftien zijn, komen ze in een pleeggezin, als ze ouder zijn komen in speciale opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.”

Cor van der Velden in gesprek met juridisch adviseur Kinderrechten en Migratie Martin Vegter van Defence for Children over het Leidse aanbod om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen.

Abdelhaq Jermoumi, fractievoorzitter van de PvdA Leiden noemt Leiden een ‘gidsstad’ als het aankomt op de opvang van vluchtelingen. “Ik ben erg blij en trots dat we dit als Leiden gaan doen. We dragen een belangrijke steen bij met het opvangen van alleenstaande kinderen. Leiden is de stad van vluchtelingen. We hebben met de opvang van statushouders gezien dat we dit goed kunnen doen. Leiden kan dit.” Ook SP-voorman Antoine Theeuwen is het van harte  eens met het Leidse aanbod om kinderen hier op te vangen: “Ook omdat we daarmee het goede voorbeeld geven.”

Pieter Krol van de ChristenUnie vindt het heel goed dat Leiden de verantwoordelijkheid neemt in het opvangen van kwetsbare kinderen. “Ik hou van bestuurders die dappere besluiten nemen. Dit is er daar een van. Het is wel van belang dat het college snel inzichtelijk maakt hoe het dat wil doen en wat de concrete gevolgen zijn.”

Martine van Schaik van de Partij voor de dieren Leiden spreekt niet alleen van een goed aanbod, maar vooral een heel menselijk aanbod. “Ik ben echt blij dat Leiden zijn sociale gezicht laat zien en aangeeft dat vluchtelingen hier welkom zijn.” Dat vindt ook Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad. Die benadrukt wel dat Leiden de eigen bevolking daarbij niet uit het oog moet verliezen. Ook wil hij weten wie er opdraait voor de kosten van de opvang. Zijn afgesplitste fractiegenoot Anandkoemar Jitan vindt ook dat de kinderen een veilige thuisbasis verdienen waar ze zonder zorgen kunnen opgroeien. “Ze hebben niet om hun problemen gevraagd. Dank aan de burgemeester dat hij de mogelijkheid biedt om deze kinderen op te vangen.”

 

Delen

81 reacties

 1. Peter Hockx

  Gaat weer een hoop geld wat ze ook ergens anders aan kunnen bsteden voor de Leidsche bevolking, met subsidies stoppen ze zoals TOS

  • Pieter van Es op

   “De burger” – heb jij daar het telefoonnummer van? Meningen verschillen! Je hebt bijvoorbeeld mensen die vooral denken aan eigenbelang en je hebt mensen die zich het vreselijke lot van kinderen op Lesbos aantrekken.

 2. Ingeborg Westerhoff

  Er moet drastisch een bezem door de hele politiek in Nederland. Begrijp mij niet verkeerd. Ik sta open voor oorlogsvluchtelingen maar niet voor die economische ellendelingen.

  • Weeskinderen zijn geen economische vlhchtelingen. En ze geven ook nog netjes een hand ook.

    • Moshe Cohen op

     Je gaat je gang maar LeidseHamburger. Van mij mag je ze 3 zoenen geven ook. Zeker met deze coronavirus. Ik vind met 2 woorden spreken respectvol genoeg.

     NB: ik weet niet waar mensen met hun handen hebben gezeten. Ik vind niet dat we iemand moeten dwingen een hand te geven. Ruimte voor vrijheid om dat zelf te kiezen vind ik veel belangrijker. Tenzij het Moslims zijn die moeten we wel dwingen kleineren en pesten. Toch? Dat deden de Europeanen ook met de Joden destijds en we weten allemaal waar dat is geeindigd.

   • @ Just: Het NOS Journaal is de bron. Het zijn voornamelijk jongens tussen 14 en 18 jaar oud uit landen als Afghanistan.

  • Als we in Afganistan Irak Syrie Libie en andere moslim landen met amerika =navo mee bombarderen dan moeten we ook een paar van die rakkers opvangen. Niet zeiken. Als je mensen wees dakloos toekomstloos hopeloos familielloos getraumatiseerd gewond en dood maakt. Krijg je t weer terug op je bordje. Karma is a bitch. Sorry als deze waarheid een beetje moeilijk te slikken is maar ik kan er niks anders van maken.

 3. Johan Volkers

  Het Westen heeft de morele plicht vluchtelingen te helpen. Probleem is wel dat:
  a. Nederland en zeker Leiden al erg vol is en nog voller wordt door expats en andere immigranten;
  b. veel mensen in Nederland ook hulpbehoevend zijn;
  c. toezicht/controle op wat je binnenhaalt (echt weeskinderen?, geen mensenhandel? andere normen en waarden) vaak tekortschiet…
  Mensen in eigen regio opvangen is altijd het beste. VN zouden zoiets i.s.m. Rode Kruis eens structureel voor gehele wereld moeten regelen.
  Heb bijvoorbeeld niet het gevoel dat Australië, China, Rusland, maar ook veel niet-dichtbevolkte Europese landen (Oostenrijk, Polen, Hongarije) erg toeschietelijk zijn.

  • Een Leids burger op

   ¨Het Westen heeft de morele plicht vluchtelingen te helpen.¨

   Maar heeft de echte erkende vluchteling ook niet de morele plicht om zich aan te passen?

   • @leidschburger. Wat is aanpassen precies in een open democratische vrij maatschappij zoals NL is? Het land bij uitstek waar je mag zijn/zeggen wat je wil.

    -niet de sharia willen invoeren
    -verpicht varkensvlees eten
    -verplicht iedereen een hand geven
    -supersnel nederlands leren liefst met een leids accent
    -een baan hebben terwijl de blanke Nl-ders niet eens n baan kunnen krijgen
    -verplicht pro zwarte piet zijn
    Pindakaas eten en baklava afzweren
    -op geert wilders Cq baudet stemmen
    -je mening aanpassen aan de blanke NL burgers
    -niet op vakantie naar je moederland turkije maar gewoon naar de camping of hooguit zuid spanje
    -veel kaas eten en meenemen naar spanje tijdens vakantie. Paella is vreemd dus vies
    -haren blond verfen
    -blauwe lenzen opdoen
    -hond nemen ( is niet vies laat geen haar en geur in je huis)

    • Een Leids burger op

     Veel van die zaken die jij noemt vallen niet onder dat aanpassen maar is een vrije keuze. En dat hoort OOk bij de Nederlandse normen en waarden.
     .

     Maar bijvoorbeeld in de openbare ruimte (op straat ) Nederlands spreken heeft WEL te maken met aanpassen….

  • Want? Ben jij zo’n simpele ziel die denkt dat Lenferink de beslissingen neemt?

 4. Hendrik Van der Steen

  PPpffff en maar korten en korten korten En maar werken om dit soort toestanden te onderhouden Zet ze maar in de lege kamers op het stadhuis en laat ze werken , Ziekenfonds Huur gas en licht moeten toch ook betaald worden , Dus werken geen uitkering En sommige van ons zitten al heel moeilijk ,maar daar word niet over gepraat, Word er misselijk van !!!!

  • Marijke boers op

   Deze 2 zaken hebben helemaal niets met elkaar te maken en het is niet de burgemeester die dit besloten heeft. Kortom: stompzinnige reactie van Frans

  • Jaapdevries op

   Leiden Helpt is er zelf mee gestopt, omdat ze het niet voor elkaar kregen de eigen broek op te houden. Dat en niks anders is de reden. Verder: appels peren.

  • Zuster Zeik op

   Oh ja, waarom dan? Kom eens met een inhoudelijke reactie. Dit soort teksten neerkwakken is te gemakkelijk en komt dom over.

 5. Ellen Sierat

  Ik werk in de ouderenzorg, daar zouden ze eens beelden van moeten laten zien, hoe de mensen soms moeten kijken of ze nog een broodje kunnen kopen UCB met hoge zorgkosten!

  • Het is ook maar de vraag of die kinderen niet van de ene benarde situatie in de andere komen want het medeleven van de partijen houdt waarschijnlijk op als ze binnen zijn. We verzuipen toch al in de problemen in de zorg, dan is het gewoon arrogant en naïef om te denken dat we die kinderen daadwerkelijk altijd zorgvuldig kunnen helpen. We kunnen toch niet spelen met hun leven alleen om een deugdelijk standpunt voor de bühne. Maar er zullen natuurlijk wel weer geldstromen worden omgeleid vanaf andere hulpbehoevenden. Je ziet toch een buiten proportionele verhouding aan berichten in het nieuws over de vluchtelingen maar nauwelijks over problemen bij ouderen, de jeugdzorg, e.d.Er zitten wel meer kinderen over de wereld in de problemen dan het aantal inwoners van Nederland, Voordat we echt iets kunnen bieden moeten we eerst zelf nationaal “herstellen” zodat we niet allerlei risico`s aangaan en steken laten vallen die negatieve gevolgen heeft op zo`n kinderleven.

 6. Bouke Visser

  Gaat weer ten koste van nederlanders op zoek naar een huis…. ik ben nu 11 jaar bezig en gaat nog zeker een jaar of 8 duren…. nu dus nog langer…bedankt regering en lenferink…

  • Zuster Zeik op

   En maar afgeven op anderen. Maak zelf eens wat van je leven in plaats van andere overal de schuld van te geven. Dat komt echt heel dom over.

  • Toen was het een andere raad, deze moet je weer opnieuw opgeven. Meld het dan wel even, want het is erg interessant.

 7. John De Vrind

  Wel frappant dat ze allemaal naar europa komen . Go waar zijn de arabische landen dan . Je hoort hier niets over . Wie en wat zit hier achter. De Russen vinden dit oke een verdeeld Europa . Ik ga hier steeds meer een rate smaak van krijgen . En ik als leidse hoef dit niet hier te hebben .

  • In Turkije zijn er 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen, in Libanon 2 miljoen en in Jordanie 600.000. En hier doen we moeilijk over 25 alleenstaande kinderen. Foei.

  • Kijk jij weleens een journaal? Turkije alleen heeft al meer vluchtelingen opgenomen dan de hele EU bij elkaar.

  • Vanessa, dit is symbool politiek. Omdat de PvdA, Groen ‘Links’ en D66 8 miljoen!!! op de sociale voorzieningen in Leiden aan het bezuinigen zijn moeten ze af en toe iets zeggen dat heel ‘sociaal’ klinkt maar waar ze van weten dat het geen enkele consequentie heeft. Immers, Rutte en co halen echt geen migrant meer binnen omdat Geert Baudet dan de volgende premier is.
   Het is heel wrang maar vooral heel manipulatief dat de 10 % Leidse kinderen onder de armoedegrens die door deze PvdA wethouder beroofd zijn van honderden netto euro’s, worden uitgespeeld tegen migranten kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen moeten leven.

  • Welke sunsidies zijn dan afgeschaft? Daar zal je weer gan antwoord op hebben natuurlijk…

 8. Een Leids burger op

  Met een overwegend Slinks college kun je natuurlijk ook niet anders verwachten.
  Natuurlijk willen veel partijen laten zien hoe begaan ze zouden zijn met die vluchtelingen.
  Maar er zijn meer vluchtelingenkampen in de wereld waar de situatie schrijnend is hoor.
  Daar hoor je ze natuurlijk niet over… TE ver van huis…
  .

  Alleen de VVD gaat kritische vragen stellen.

  .
  Roepen dat men vluchtelingen (kinderen) moet opvangen en solidair moet zijn is makkelijk als je zelf niet voor de gevolgen hoeft op te draaien. Typisch is de reactie van zo´n CDA-er:
  ¨waar gaan we ze huisvesten, wie zorgt voor de verzorging van de kinderen en hoe bieden we deze kinderen ook een goede toekomst?¨ Om vervolgens te besluiten met:
  ¨Dat is voor later…..¨ Eerst binnenpamperen dus en dan pas naar de gevolgen kijken…

  .
  Wie gaat ¨de prijs¨ betalen voor de opvang van deze vluchtelingen? Vast niet de tot op het bot toe reeds volgevreten PvdA-salonsocialist hoor, maar eerder de woningzoekende van een sociale huurwoning die nu NOG langer moet wachten omdat de vluchtelingen voorgaan.
  .

  Echte Vluchtelingen hebben niet alleen rechten (opvang) maar ook plichten (aanpassen) .
  Aan het voldoen aan dat laatste ontbreekt helaas nogal eens…
  Zeker als men bedenkt dat ze uit een cultuur komen die haaks staat op de onze, IS het niet?

 9. Cees Mentink op

  Ik lees zojuist op Teletekst dat er vooralsnog GEEN kinderen
  uit hun erbarmelijke omstandigheden worden bevrijd.
  ‘Niet aan de orde,’ aldus premier Rutte. ‘Nog niet.’

  Ben benieuwd wanneer Europa met een fatsoenlijke oplossing
  komt voor de groep vluchtelingen in Turkije en Griekenland.

  Wie tegen opvang in Nederland is, zou eens kennis kunnen nemen
  van de mensonterende situatie van vluchtelingen in deze landen.

  • Een Leids burger op

   Wie voor opvang in Nederland is, zou ook eens kennis kunnen nemen waarom er ook mensen tegen zijn.

   • Wie in een huis met verwarming zit, kan ook eens kijken naar mensen in tente . En zo zijn er nog wel 1000 zinnetjes te bedenken.

    • Een Leids burger op

     Ja, en dan.;.l
     Iedereen die in tenten woont dan ook maar in het verwarmde huis opnemen? Ga jij je gang maar hoor Trijn BER.

  • Cees, heb jij begrip voor die bijstandsmoeder die, naast de verhoging van de btw op de boodschappen, de extra milieu belasting op de energierekening , de onbetaalbare zorgkosten en nu die extra bezuiniging van 540 euro netto door dit college, dat die bijstandsmoeder… toch moeite heeft met dit voorstel?

   • Zuster Zeik op

    Desiree van Z. loopt al een lange tijd te piepen. Van jezelf vinden dat je niet kan werken is wat anders dan het daadwerkelijk niet kunnen. Het is een schande dat zij haar persoonlijke situatie probeert te spiegelen aan de kinderen in erbarmelijke vluchtelingenkampen.

 10. Een Leids burger op

  De gemeenteraad heeft voor haar beurt gesproken.
  Waarschijnlijk gaat het hele plan niet door.

  • Niks voor de beurt. Met het aanbod – meer is het niet – laat de gemeenteraad aan de landelijke politiek weten dat er bereidheid is. Als meer gemeentes dat doen zou dat de landelijke politiek kunnen helpen bij het besluit hierover.

   • Een Leids burger op

    Wel voor de beurt, aangezien het nog helemaal niet duidelijk was of Het RIJK hier toestemming aan zou geven.Dat er bij sommige gemeenten bereidheid was , naar aanleiding van de situatie op Lesbos, om vluchtelingen op te nemen was niets nieuws. Net zoals er ook mensen zijn die dat liever niet zouden doen. Met dat aanbod werden nu valse verwachtingen gewekt bij organisaties als defence for children e.d.

    • Zal wel meevallen met die valse verwachtingen. Of denk je dat de hulporganisaties zo dom zijn dat ze niet snappen dat het rijk eerst toestemming moet geven?

     • Een Leids burger op

      Het zal voor voor die toch hulporganisaties een tegenvaller zijn.
      Maar gelukkig is de landelijke regering verstandiger.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline