“Winnares Top 50 Leidse vrouwen krijgt ambassadeursrol”

De lijst is klaar en de winnares is in kleine kring al bekend; voor de initiatiefneemsters van de Leidse Vrouwen Top 50 Liang de Beer en Jenny Bruin kan Internationale Vrouwendag eigenlijk niet meer stuk. Zondag 8 maart presenteren zij hun lijst met vijftig topvrouwen die in Leiden het verschil maakten in 2019. “We willen nooit meer horen dat er geen goede vrouwen te vinden zijn.”

Er wordt vaak geklaagd over de onbekendheid van Leidse vrouwen die goed presteren in de wetenschap, topondernemer zijn, of zich buitengewoon inzetten voor de samenleving. Liang de Beer en Jenny Bruin pakten de handschoen op namens de Feminist Evolution Leiden (FEL). Zij namen zich voor op zoek te gaan naar vrouwen die er bovenuit steken en wat meer aandacht en erkenning mogen krijgen. Zo werd het idee voor een Top 50 geboren. Afgelopen januari kregen zij 280 nominaties aangereikt, verdeeld over tien categorieën en daar werd door een commissie van wijze vrouwen een keuze uit gemaakt. Zondag neemt wethouder Marleen Damen de lijst in ontvangst.

Er is ook een ‘winnares’ uitgekozen, maar Liang de Beer ziet die vrouw vooral als ambassadeur. “Het gaat bij deze lijst niet om een rangschikking, er zijn in elke categorie vijf vrouwen op de lijst gezet die allemaal even gaaf en top zijn. De nummer 1 zien wij meer als een ambassadeur. We willen graag met haar verder kijken wat we met deze lijst van vijftig topvrouwen nog meer kunnen doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Liang de Beer over de Leidse Vrouwen Top 50.

Een vervolg komt er zeker, aldus De Beer. “We gaan in april deze eerste Top 50-lijst evalueren en misschien komt er volgend jaar weer een nieuwe lijst of kiezen we ervoor om elke twee jaar een lijst samen te stellen, dat weten we nog niet. Als er mensen zijn die interesse hebben om met ons mee te denken, dan horen we het graag.” Aanmelden bij FEL kan via het contactformulier op de website.

De bekendmaking van de lijst is zondag 8 maart om 13.00 uur in het Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk aan het begin van de viering van Internationale Vrouwendag. Toegang is 3 euro. Meer informatie over deze viering is te vinden op de website van VrouwennetwerkLeiden.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline