Vrouwen de straat op voor ‘recht op demonstratie’ tijdens Internationale Vrouwendag

1

Internationale Vrouwendag vindt haar oorsprong in een demonstratie voor betere werkomstandigheden meer dan een eeuw geleden en aanstaande zondag gaan vrouwen weer de straat op om het recht op demonstratie veilig te stellen. Internationaal en ook in Nederland. Rosanne Schot, voorzitter van Feminist Evolution Leiden (FEL) ziet dat vrouwenrechten wereldwijd onder druk staan, “al zijn er ook overwinningen te vieren, laten we het allebei doen”.

Zondag staat er in Amsterdam een demonstratie gepland waaraan Schot meedoet, samen met een groep vrouwen van FEL. Demonstreren voor je eigen rechten en solidariteit tonen met vrouwen over de hele wereld zijn altijd al onderdeel van Internationale Vrouwendag. Schot: “Het is ook goed om na te blijven denken over wat onze keuzes betekenen voor andere vrouwen. Jouw goedkope kledingstuk wordt waarschijnlijk gemaakt door vrouwen in Bangladesh die onder zeer zware omstandigheden moeten werken.”

Goede intenties
Afgelopen dinsdag maakte WOMEN Inc. de uitkomsten bekend van een peiling van onderzoeksbureau Ipsos. Twee miljoen stemgerechtigde Nederlanders zeggen volgens deze peiling te overwegen op een andere politieke partij te stemmen als die partij een vrouw als lijsttrekker zou hebben. Het gaat om zestien procent van de potentiële kiezers. Critici wijzen erop dat het ook om sociaal wenselijke antwoorden kan gaan.

Ook Schot vindt dat Nederland het niet zo goed doet als Nederlanders wel eens denken. “Als we het van de goede intenties zouden moeten hebben, zou het allang helemaal goed zijn. Nederland is lange tijd een conservatief land geweest, dat is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw even doorbroken, maar je ziet nu weer een ‘backlash’. Als je er op gaat letten, valt het steeds meer op. Bijvoorbeeld vrouwen die lastig gevallen worden bij abortusklinieken. De zogenaamde gendergap in beloning. We zijn er nog lang niet.”


Actievoeren blijft dus noodzakelijk en dat gebeurt zondag in Amsterdam.  “Ik krijg zelf ook altijd meer heel veel positieve energie van zo’n demonstratie.”  De demonstratie begint om 12.30 uur op de Dam en heeft als eindstation het Museumplein. En dat kun je dan ook het beste doen met originele borden en spandoeken, aldus Rosanne Schot. Daarom organiseert FEL zaterdag 7 maart een bijeenkomst in het Lipsiusgebouw om samen borden en spandoeken te maken. “Er is materiaal aanwezig, maar dat moet wel gedeeld worden. Zelf karton, doek, stiften of verf meebrengen stellen we zeer op prijs.”

Annie Romein-Verschoorlezing
Rosanne Schot heeft ook nog een aanrader. Donderdagavond 5 maart is er in de aanloop naar Internationale Vrouwendag ook nog de Annie Romein-Verschoorlezing in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Journaliste Milou Deelen spreekt over Instagram als hedendaags spandoek en platform voor feminisme. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Spandoeken maken
Zaterdag 7 maart, 14.00 tot 16.00 in de kelder van het Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden. Voor meer informatie ga naar de evenementenpagina.

Delen

1 reactie

  1. O please Sleutelstad, geef dat gedesillusioneerde kind en haar clubje niet steeds de aandacht. Ze zitten vol met onzinnige doctrines en geconstrueerde leugens die ze voor waarheid aanneemt. Zij en haar clubje hebben werkelijk niks te maken met echt Feminisme en onderschatten gruwelijk de posities,invloed,waarde, het kunnen, etc. van vrouwen op allerlei vlakken (en dus niet alleen hun carrièregerichte/naamsbekendheids focus), zelfs de meest belangrijke en meest vanzelfsprekende invloeden van vrouwen zien zij niet en zorgen ervoor dat jonge vrouwen zichzelf in eerste plaats als slachtoffer moeten zien voordat ze naar de wereld kijken. Zo geef je juist mensen een excuus om naar andere te wijzen als het tegen zit terwijl mensen juist stagneren wanneer de dominante focus ligt op het wijzen naar oorzaken buiten jezelf. Iedereen kent zo`n type wel in zijn omgeving die maar niet ontwikkeld/groeit en weigert te leren te kijken naar wat iemand zelf kan doen om zijn positie/ omstandigheden te verbeteren/veranderen . Elke beetje volwassen stabiele vrouw ( of man) begrijpt dat dit zo werkt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline