Verplaatsing tijdelijke woonunits naar Verdamstraat maanden uitgesteld

12

De verplaatsing van zestien tijdelijke woonunits van de Sumatrastraat naar de Verdamstraat in Leiden wordt uitgesteld tot in ieder geval juli 2020. Dat laat de gemeente Leiden weten. De woningen zouden eind deze maand verplaatst worden om ruimte te maken voor nieuwbouw, maar de planning is in onderling overleg woonstichting Ons Doel aangepast. De gemeenteraad wordt hierover donderdagavond geïnformeerd.

De verplaatsing van de woonunits ligt gevoelig in zowel de Burgemeester- en Professorenwijk als bij de Leidse gemeenteraad. In december werd bekend dat een grasveldje aan de Verdamstraat voor in ieder geval tien jaar is gekozen voor de plaatsing van de woonunits. De buurt voelde zich door die mededeling echter overvallen en trok tijdens een wijkbijeenkomst de figuurlijke rode kaart. Dat was begin dit jaar aanleiding voor VVD-raadslid Maarten de Crom om verantwoordelijk wethouder Marleen Damen schriftelijk ter verantwoording te roepen.


IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Maarten de Crom die onder meer reageert op het uitstel van de planning

Uit een uitgebreide beantwoording van zijn vragen door Damen wordt duidelijk dat de gemeente te laat is begonnen met de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de woningen. “Het onderzoek naar een geschikte plek heeft langer geduurd dan wij hadden voorzien”, schrijft de wethouder, die de woningen in eerste instantie binnen De Kooi wilde verhuizen. Dat bleek om diverse praktische redenen niet mogelijk, waarna de zoektocht verder is gegaan. Daarna viel ook de Valeriusstraat nog af als mogelijke locatie, waarna de zoektocht helemaal opnieuw begon. Die leidde naar de Verdamstraat in de Burgemeester- en Professorenwijk.

Financiële gevolgen
In de tussentijd bleef de deadline van 30 maart 2020 in beeld, zodat in mei begonnen kon worden met de bouw van een nieuw appartementencomplex aan de Sumatrastraat. De gemeente doet echter nog onderzoek naar 21 alternatieve locaties die door bewoners rond de Verdamstraat zijn aangedragen en wil daarom nog geen vergunning afgeven voor de verplaatsing. Dat heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente, laat een woordvoerder weten. Eerder werd er vanuit gegaan dat de woningen tijdelijk zouden moeten opgeslagen tegen hoge kosten, maar omdat de nieuwbouwplannen van woningstichting Ons Doel ook vertraging hebben opgelopen en de grond daardoor nog even beschikbaar blijft, kunnen de woonunits langer blijven staan aan de Sumatrastraat.

Win-winsituatie
De gemeente verwacht binnen een maand te weten of er een geschikte locatie is gevonden in de 21 alternatieven van bewoners. Daarna wordt wordt het vergunningentraject in gang gezet, dat de verplaatsing van de woonunits in juli mogelijk moet maken. De gemeente houdt er echter rekening mee dat het vergunningentraject uitloopt en de verplaatsing in augustus plaatsvindt. “Als nu toch blijkt dat de locatie bij de Verdamstraat niet geschikt is of er andere alternatieven zijn, dan zou dit een mooie win-winsituatie kunnen zijn”, aldus VVD-raadslid Maarten de Crom over de opgelopen vertraging.

Delen

12 reacties

  • Rabanepaco op

   Ik vraag mij af of de meerderheid in de Prof Burg wijk wel tegen drie tijdelijke woningen is. Ik kijk er niet op uit, maar won wel om de hoek een kom er regelmatig langs. Van mij mogen ze komen!

 1. Zolang iedere wijk de rode kaart trekt komen deze kwetsbare mensen nergens te wonen. Wat hebben we toch een slap bestuur hier in Leiden.

 2. Sonja Prins-Gerichhausen

  Ja Mandy Blok dat gaat niet. Er moeten nieuwe woningen bijkomen.
  Ze hebben nu lang genoeg in de Kooi gestaan.
  Van de week een buurt onderzoek van de gemeente en de Uni hier in de Kooi met allerlei vragen over de binnenvest. Onder het mom van de veiligheid van de Kooi. Bull Shit.

  • Waarom lang genoeg ?dat kunnen we dan ook gaan zeggen van de aso bewoners die overal hun vuil neer pleuren hun hond overal laten schijten en het niet opruimen bij dit woonblok heb ik nog nooi vuilnisberg gezien ook geen honde strond kunnen we die dan ook wegsturen ?

 3. Gemeentebestuur, wethouder en ook gemeenteraad laten zich kennen als onbetrouwbare partners en regelgevers. Wat is de preciese reden van dit uits…eh..afst..uitstel? Druk uit die keurige wijk? Natuurlijk gaat blijken uit zwaar wetenschappelijk onderzoek dat de Verdamstraat niet goed is, dus komen de woningen heel ergen anders. Iedereen blij: de professorenwijk, de schijterige wethouder, het populistische vvd-raadslid, het bange college, de niet optredende raad. Verliezers; de bewoners van de woonunits, de onderlaag, de kansarmen. Bravo, sociaal-voelend gemeentebestuur.

 4. Dominique Hoogervorst

  Jezus… Hoe moeilijk is ‘t.
  Sloop eerst de ene school en bouw een flat.
  Stop daar de mensen van die woningen in
  En je kan dat terrein volbouwen
  Wat dit onnodige onderzoek al kost had je veel mensen van kunnen laten eten
  Zelfs in smurfen land snappen ze dat

  • Yvonne Geels op

   en wie moet die flat dan gaan bouwen? en hoe gaan deze bewoners de huur daarvan betalen?
   om maar een paar kleine detailvragen te stellen……

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline