Monique Lamers treedt per direct terug als wethouder van Voorschoten

2

Tijdens de raadsvergadering in Voorschoten heeft wethouder Monique Lamers (GroenLinks) haar ontslag aangekondigd. Ze liet weten niet verder te kunnen als ‘regievoerder’ en stopt per direct. Lamers voelde te weinig politieke steun voor haar visie op onder meer klimaatmaatregelen en heeft in overleg met haar fractie besloten om terug te treden. GroenLinks zoekt de komende tijd naar een opvolger.

Lamers gaf in haar afscheidsspeech aan grote uitdagingen te zien. “Het gaat niet goed met de lucht, de grond en het water en alles wat daar van afhankelijk is”, zei ze aan het begin van de maandelijkse raadsvergadering. Lamers heeft er echter geen vertrouwen in dat Voorschoten die uitdagingen als zelfstandige gemeente aankan. “De illusie dat Voorschoten zelfstandig kan blijven, staat een realistische koers in de weg. Verandering zal hoe dan ook plaats gaan vinden. Er is gebleken dat ik nu niet voldoende regie kan voeren op dit gebied.”

Weinig politieke steun
De fractie van GroenLinks laat in een verklaring weten dat er te weinig politieke steun was voor het beleid dat Lamers wilde voeren. “Ze hechtte veel waarde aan een degelijke aanpak van de energietransitie en de verduurzaming van Voorschoten. Zij voorzag dat ingrijpende keuzes daarin onvermijdelijk zijn maar dat vraagt om een brede steun in de raad. De fractie van GroenLinks en de wethouder moesten in de afgelopen periode constateren dat zij in toenemende mate moeite had die steun te verkrijgen. Om te voorkomen dat het zou leiden tot een stilstand op juist de terreinen die de wethouder zo nauw aan het hart lagen, is in overleg besloten tot haar terugtreden.”

Na het vertrek van Lamers sprak fractievoorzitter Albert Deuzeman tot de raad. “Ze heeft breed vertrouwen nodig, maar dat draagvlak is moeilijk te vinden in deze coalitie. Het lukt deze coalitie niet de doelen van het coalitieakkoord uit te voeren”, aldus Deuzeman. Toch betekenen de woorden van de fractievoorzitter en het vertrek van de wethouder van de partij niet dat GroenLinks het vertrouwen opzegt in het coalitieakkoord. “GroenLinks blijft zich onverminderd committeren aan het coalitieakkoord en steunt het college”, aldus de partij. Er loopt al een nieuwe procedure voor het vinden van een nieuwe kandidaat wethouder. Raadslid Johan van Rixtel liet desgevraagd weten geen kandidaat te zijn.

Achttien jaar actief
Monique Lamers werd in 2002 lid van GroenLinks. De moord op Pim Fortuyn was destijds de reden voor haar om politiek actief te worden. Ze zat sinds 2006 in de gemeenteraad van Voorschoten en was sinds 2008 fractievoorzitter. Na de verkiezingen van 2018 werd ze wethouder in het college van burgemeester en wethouders in Voorschoten. De fractie van GroenLinks zegt dankbaar te zijn voor Lamers’ jarenlange betrokkenheid en grote inzet. “De fractie is trots op hetgeen wethouder Lamers voor Voorschoten heeft bereikt, en is haar grote dankbaarheid verschuldigd voor haar jarenlange betrokkenheid en grote inzet”, aldus de partij.

Delen

2 reacties

  1. John Steegh op

    Heel spijtig. Een bevlogen vrouw met hart voor Voorschoten. Het zal niet eenvoudig zijn een opvolger te vinden met net zoveel hart voor het dorp en zeker met net zoveel kennis van wat speelt in de gemeente. We zullen haar missen, wat ook de beperkingen waren; niemand is onmisbaar, maar het verlies van sommigen hakt er steviger in dan bij anderen.

  2. Blijft raar dat GroenLinks dan wel in coalitie blijft geloven. Kennelijk is er intern bij GroenLinks heibel

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline