Leiden wil kwetsbare vluchtelingenkinderen opvangen

66

Als eerste gemeente van Nederland heeft Leiden vanavond aangeboden om vluchtelingenkinderen op te vangen. Dat bevestigt burgemeester Lenferink tegenover Sleutelstad. Het Leidse stadsbestuur reageert met dat aanbod op een oproep van de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children die Nederlandse gemeenten vragen om zich te bekommeren om de kwetsbare vluchtelingenkinderen die onder erbarmelijke omstandigheden verblijven in provisorische kampen op de Griekse eilanden.

Chris de Waard in gesprek met de burgemeester Henri Lenferink over de opvang van vluchtelingenkinderen in Leiden.

“Ook Nederland moet verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de zich almaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije”, stellen de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children in een communiqué aan de Nederlandse gemeenten die door de organisaties worden gevraagd om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. “Dit lijkt in onze ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland bieden.”

Situatie mensonterend
Er leven inmiddels duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.

Al in oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. Ook burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. De oproep aan de Nederlandse gemeenten is om het Duitse voorbeeld te volgen.

Delen

66 reacties

  • Het zou gaan om vooral mannelijke Afghaanse jongeren van 14 tot 18 jaar. Grote kans dat die jongeren oorlogservaringen en -trauma’s hebben. Misschien ook wel zelf aan oorlogsmisdaden deelgenomen.
   Zijn het wel weeskinderen, of komt de hele familie zodra ze in NL zijn?
   Waar zijn hun zusjes gebleven?
   De Leidse jeugdzorg staat al onder druk en moet zwaar bezuinigen, als ik de krant moet geloven. Laat staan dat ze voldoende ervaring en capaciteit hebben om deze jongeren te begeleiden.
   Worden deze jongeren bij families geplaatst of in een tehuis?
   Heeft Leiden wel de capaciteit om deze jongeren goed op te vangen? Zelfs 10 containers kan de gemeente Leiden niet kwijt.
   In dit verband valt ook te verwijzen naar de verkrachtingszaken van Leidse studentes (onlangs in het nieuws).
   Met het zomaar binnenhalen van 25 getraumatiseerde Afghaanse jong-volwassenen uit een cultuur die haaks staat op de onze, wordt een onaanvaardbaar risico gelopen in deze studentenstad. Bezint eer ge begint.

  • Ach wat zielig,ja hoor soepkip maar neem je ze wel zelf in huis dan,want jij bent straks weg en zitten wij met de pestzooi

 1. Kinderen verdienen altijd hulp als ze dat nodig hebben! Goed dat Leiden deze kwetsbare kinderen laat komen.

  • Er zijn ook Nederlandse kinderen die erbarmelijk leven en samen met hun ouders een woning nodig hebben die voldoet aan hun wensen. Ik ken gezinnen die met 4 of 5 personen in een 3 kamerflatje wonen van 65 m2 . Die zogenaamde vluchteling kinderen hebben straks ineens wel ouders en familie.

    • Zo’n stom zinnige reactie lees ik zelden. Toch Gina,..misschien waren de kinderen er al voor men in dat huis terecht kwam.?

  • Engelien Dorp op

   Echt? Hebben we in nederland ook kinderen op een eiland, in een tent, zonder kleding en zonder eten?
   Waar dan???

 2. Frans Heemskerk

  ,Ja hoor komen eerst de kinderen en daarna de ouders en daarna de hele familie
  Krijgen ze weer op alles voorrang
  Ik ken die burgemeester van Leiden
  Andere mensen eerst en de bewoners van Leiden kunnen stikken !!!

  • Aha, je kent de burgemeester?! Nou, kom maar op met voorbeelden van wat hij nog meer verkeerd heeft gedaan dan.

 3. Nelly Brands

  Eindelijk een stad die begrijpt dat iedereen opvang nodig heeft , Leiden is al sinds zijn bestaan de stad van vluchtelingen , dus iedereen die hier naar reageert moet eerst zijn eigen DNA maar eens goed laten bekijken en dan praten ze wel anders
  Ik zeg kom maar op , er staat zat kantoorruimte leeg op omgebouwd te worden , laat de kinderen direct de taal leren en leid ze op als verpleegkundige dan hebben deze zeikers straks in ieder geval iemand die hun billen afveegt

 4. Suzie Muis-Kuijpers

  Voor alle mensen die zo zeuren: ik hoop ècht dat je nooit genoodzaakt zult worden met je kinderen je land te moeten verlaten voor een onzekere toekomst op een onduidelijke plek. En dat als je dan zelf sterft, je kinderen lieve mensen zullen treffen die ze opvangen. Het leven is niet altijd ikke ikke ikke

 5. Miranda Tiemeijer

  Hoop ivm juist met hun geloof dat er een veiligere plek in hun omgeving had geweest .nu worden ze in het diepe gegooit en met weer een lange reis richting NL en niet wetend wat er gebeuren gaat

 6. Marlin Ander

  Het is echt verschrikkelijk wat die kindjes moeten mee maken
  Maar dit zijn alleenstaande kinderen dus als straks de ouders zijn gevonden komt die hele club erachter aan en dan komt de wet naar boven dat kinderen recht hebben om hun ouders bij zich te hebben
  Dus weet niet of dit nou een goed idee is

  • Die kans bestaat natuurlijk, los van het feit dat de ouders ook vluchtelingen zijn. Maar de situatie is te erg, we staan er met heel de wereld machteloos naar te kijken, en die kinderen worden door niemand beschermd. Dit kleine beetje kunnen we nu doen. En als nog meer steden/landen het doen is het al wat meer dan een klein beetje.

   • Een Leids burger op

    Ook als je er nu meer zou toelaten blijft het toch dweilen met de vluchtelingenkraan wijd open. Maar als je ZELF wilt opvangen : ga je gang.
    En er zijn meer vluchtelingenkampen in de wereld waar de situatie schrijnend is….

    • Dat iets schrijnend is, is toch juist een argument om er iets aan te doen. Iedereen helpen kan niet, maar betekent dat dan dat je dan maar niemand helpt?

     • Een Leids burger op

      Nee, het plan is dan ook niet om niemand op te nemen, maar om 25 vluchtelingenkinderen op te nemen.
      .
      Nu zijn het nog lieve (getraumatiseerde) kindjes, maar straks als ze groot zijn een stelletje. onaangepasten waarvan er al genoeg binnengepamperd zijn…..
      Zoals ik al eerder zei: ook op Lesbos zit niet iedereen op vluchtelingen te wachten…

     • @Een Leids burger

      Nee je moet ze daar laten en dan over een jaar of 15 – 20 komen ze alsnog hierheen maar dan niet als vluchteling. :/

      Idiote reactie van je.

 7. Perry Schreuder

  Eerst komen de kinderen dan de ouders dan hebben ze huizen nodig dan krijgen ze een uitkering met alle voordelen die daarbij komen dan krijgen we weer een uitgeprocedeerde asiel zoeker die bij die 70 miljoen gaat horen die we dan weer kwijt zijn en ga maar door, waar eindigt dit ?. En een Turkse dictator die gewoon de grenzen open gooit en zegt gratis doorgang naar Europa jongens zij betalen wel

 8. Steef VonDo

  Er moet een soort codicil komen voor mensen die ‘GEEN hulp willen uit het buitenland wanneer Nederland wordt getroffen door een ramp of oorlog’ 👍🏼.

 9. Geraldine Vaas op

  Er zijn in de wereld veel en veel meer (wees)kinderen die hulp nodig hebben, waarom hebben we die dan niet eerst geholpen? Deze kids worden nu alleen geholpen omdat er aandacht voor is in de media, een slecht argument om alleen deze groep te helpen.
  Waarmee ik overigens niet zeg dat we niets moeten doen.

 10. Ik heb bij dak en thuisloze jongeren gewerkt in Den Haag. Daar zaten vluchtelingen bij uit Irak en Eritrea. Ze hadden hier helemaal niemand behalve hun straat vrienden. Door uitzichtloosheid overmatig blowen gecombineerd met de waanzinnige trauma’s kwamen ze in psychoses terecht.
  Een Haagse psychiater zei me eens dat wij helemaal geen psychologische hulp kunnen bieden bij oorlogstrauma’s eenvoudigweg omdat we de kennis niet hebben.
  Voordat we kinderen uit oorlogsgebieden opnemen is het daarom van grootste belang dat we de verantwoordelijkheid nemen voor die kinderen en daar goede gezinnen bij zoeken!
  En niet zomaar weer wat politiek corrects roepen dat anderhalve stem kan opleveren!!

  • Endegeest. Stichting ’40-’45. Professor Bastiaanse, hé remember Desiree ?

   • Tuurlijk, hij van de LSD therapie haha.
    Maar hij was allang dood toen ik met die psychiater sprak over één van mijn gevluchte cliënten.

 11. Tineke Ceelen Stichting Vluchteling zegt: Ouders sturen hun kinderen vooruit om asiel aan te vragen. Hoezo verweesde kinderen? En hoeveel ouders plus gezinsleden komen er nog achteraan? En uit welke landen komen deze mensen? Het lijkt goed te scoren als je kinderen inzet voor je acties. Stof tot nadenken!

  • Een Leids burger op

   Ik neem aan dat je Tineke Geelen zal bedoelen?
   Deze mevrouw heeft kennis van zaken.
   .

   En het zal inderdaad niet alleen bij de komst van deze kinderen blijven zoals ook al door anderen is opgemerkt. En wat ook goed scoort is je paspoort weggooien voor kansloze economische asielzoekers: dat bemoeilijkt uitzetting in ernstige mate.
   Roepen dat men vluchtelingen (kinderen) moet opvangen en solidair moet zijn is makkelijk als je zelf niet voor de gevolgen hoeft op te draaien.

 12. Cees Mentink op

  Ik sluit mij van harte aan bij alle reacties die de komst van deze kinderen
  toejuichen.
  Leiden, Stad van Vluchtelingen, wat ben ik trots op jou!

 13. Marry Wie

  Ze kunnen niet een voor de Nederlandse kinderen zorgen 😱😱 en dan nog zo veel hulp behoevende getraumatiseerde kinderen erbij 🤔🤔 zal wel weer om een hoop geld gaan 😱😱😱

  • Voor welke Nederlandse kinderen zorgen we niet dan? Graag voorbeelden noemen of ben jij ook zo’n zielige roeptoeter?

 14. Bob van Veen op

  Is een moslimland niet beter om ze op te vangen? Daar hebben ze allemaal dezelfde gebruiken, spreken ze dezelfde Arabische taal. Oh wacht…….. Daar is geen gratis geld, huis en inboedel.

 15. DeHeerGroen op

  Lenferink is een deugdominee… en hij geniet altijd ook zo van de aandacht

  • Echt? Waar zitten doe kinderen dan in tentjes, zonder voedsel, kleding en verzorging??

 16. Gelukkig is het een idee van de gemeenteraad en niet speciaal van Lenferink…

  • Omdat het college dit besluit heeft genomen krijgt Lenferink de schul..? Wat een simpele ziel is Klaar.

 17. Piet Pekelharing op

  Burgemeester Lenferink op 1’25”: “We hebben de Republiek Leiden nog niet uitgeroepen.”

  Waar wacht je nog op?

  • Een Leids burger op

   Ik denk dat hij dat niet letterlijk zal bedoelen.
   Maar dat gemeenten wel eerst toestemming van het (konink)RIJK moeten krijgen om vluchtelingenkinderen op te vangen. 🙂

 18. Als er iets gedaan wordt voor de katten zijn er altijd mensen die gaan roepen dat de honden het ook moeilijk hebben. Die roepers zijn altijd mensen die noch voor de katten, noch voor de honden ooit iets gedaan hebben.

 19. Nee je moet ze daar laten en dan over een jaar of 15 – 20 komen ze alsnog hierheen maar dan niet als vluchteling. :/

  Idiote reacties hier.

 20. Emel Lagas

  Ons kikkerlandje EN ons stadje zijn vol! Genoeg mensen jong EN oud die het verre van goed hebben hier in onze stad of Nederland! Maar nee daar worden de ogen voor gesloten dat wil men niet horen….. Wat al eerder gezegd wordt EERST eigen “problemen” aanpakken zoals te korten in de jeugdzorg bejaardenzorg ziekenzorg de asielaanvragen die veel TE lang in die adminstratieve molen zitten starters op de woningmarkt helpen etc etc ik kan wel een heel lang lijstje typen maar pas als dat onder controle is dan zou men wellicht deze kinders kunnen helpen…
  Wij zijn TE vaak het braafste kind in de klas (lees EU) wij doen maar alles moeten maar alles laat nu maar eens n ander land als 1e t voortouw nemen of in dit geval n stad in welk land dan ook…. Er is nog zat te doen eerst in ons stadje maar zeker ons landje!!!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline