Ambitieuze Sport- en Beweegnota Leiderdorp aangenomen door gemeenteraad

2

De Leiderdorpse Sport-en Beweegnota 2020 is deze week door de gemeenteraad aangenomen. De nota richt zich voornamelijk op het stimuleren van sporten en bewegen. De raad had in eerste instantie twijfels bij de haalbaarheid en meetbaarheid van het ambitieuze plan. Maar nadat sportwethouder Willem Joosten de doelstellingen nog een keer extra toelichtte en een extra evaluatiemoment toezegde, ging de raad akkoord.


Reanne van Kleef in gesprek met sportwethouder Willem Joosten over de nieuwe sport- en beweegnota na de voorbereidende discussie in het Politiek Forum.

De vorige sportnota van Leiderdorp stamt uit 2013. Daarin werd de focus vooral gelegd op het verzelfstandigen en gelijkwaardig behandelen van sportverenigingen. De hoofdambitie van de nieuwe nota is om meer Leiderdorpers blijvend te laten sporten en bewegen. Hóe dat wordt bewerkstelligd, wordt vooral overgelaten aan deskundigen, sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke partners en inwoners. De wethouder ziet daar een belangrijke rol weggelegd voor het Leiderdorpse sportakkoord dat op dit moment wordt ontwikkeld onder leiding van sportformateur Wouter de Groot.

Te ambitieus?
Bij de discussie in de Leiderdorpse gemeenteraad werd voornamelijk aangehaald dat de doelstellingen in het beleidsstuk mooi waren, maar ook erg ambitieus en moeilijk meetbaar. Er is zelfs in de nota te lezen dat niet alleen ‘de inwoner zelf’ van meer sporten profiteert, maar ook de maatschappij omdat bijvoorbeeld criminaliteit tegen wordt gegaan.

Sportwethouder Joosten over de kritiek op zijn ambitieuze plan: “Ik zie het eigenlijk als een compliment. We hebben een hele waslijst aan doelen en wat mij betreft kunnen het er niet genoeg zijn. Als het er twee waren geweest, dan had ik te horen gekregen dat het niet ambitieus genóeg was.”

Op de vraag of de doelen wel te bereiken zijn antwoordt Joosten: “Ik denk dat je veel zaken wel meetbaar kunt maken. Maar om nou echt te kunnen zeggen dat bepaalde doelgroepen zoveel procent meer zijn gaan bewegen, dat causale verband, dat kun je nooit exact weten.”


Sportformateur Wouter de Groot vertelt over de vorming van het Leiderdorpse Sportakkoord. Op 6 februari vond bij Alecto de eerste bijeenkomst plaats. Daar waren zo’n dertig vertegenwoordigers van Leiderdorpse sportverenigingen, onderwijs- en welzijnsinstellingen en ondernemingen aanwezig. Volgens De Groot zijn Leiderdorpers enthousiast om met elkaar aan een lokaal sportakkoord te werken.

Delen

2 reacties

  1. Rina Banning op

    Dit is het opheffen van een plek waar kinderen en jongeren terecht kunnen.Ook waar veel projecten en activiteiten van sociale en educatieve waarde gegeven worden.Een uitlaatklep voor hun gevoel.
    Zelf heb ik hier in 2001 gewerkt. En ik kreeg hier de kans om een Natuurdagboek op te stellen voor de kinderen. Er deden 50 kinderen aan mee.
    Waar is de gemeente mee bezig? Het is het kapot maken van mooi initiatief om ieder kind en jongere met elkaar in contact te laten komen d.m.v. sport en spel. De beste methode om sociale vaardigheden aan te leren.

  2. Is dit zoiets als een alternatief voor het feit dat de fysiotherapie uit het zorgpakket is geflikkerd en ze ons nu achter de computer vandaan willen trekken om te gaan bewegen, zodat er meer bespaard kan worden op b.v. de ouderenzorg? Mensen die allemaal vast kwamen te zitten door onvoldoende fysio en beweging?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline