Science071: Nieuw onderzoek naar geweld binnen de jeugdzorg

2

Deze week in Science071: Na een alarmerend rapport van de commissie De Winter naar geweld in de Jeugdzorg besloot het kabinet de slachtoffers te compenseren met vijfduizend euro. Mariëlle Bruning is hoogleraar jeugdrecht en reageert op dit besluit als onderdeel van de commissie De Winter. Verder beantwoord Daan de wetenschapsvraag over alle stormen in Nederland en vertelt Douwe je alles over een unieke heidebeek, sterren die samensmelten en een tijdelijke tweede maan rond de aarde.

 

Mariëlle Bruning is hoogleraar Jeugdrecht en was onderdeel van de commissie die onderzoek deed naar geweld in de jeugdzorg vanaf 1945. Het kabinet besloot na hun alarmerende rapport een compensatie van 5000 euro per persoon in te stellen voor de slachtoffers. De commissie liet weten blij te zijn met de compensatie maar betreurt dat er geen structurele maatregelen zijn aangekondigd. Mariëlle Bruning vertelt over haar werk bij deze commissie en over een nieuw rapport dat maandag 2 maart werd gepubliceerd. Het nieuw rapport heet ‘Kind in proces’ en pleit voor een grotere stem voor het kind in juridische processen rondom jeugdzorg. Zo zouden kinderen, begeleid, al vanaf 8 jaar een stem moeten krijgen tegenover hun ouders in plaats van 12 jaar. 

 

De wetenschapsvraag van de week gaat deze week over de vele stormen die ons land teisterden in de maand februari. Hoe komt dat het bijna elk weekend weer raak was en we van onze fiets geblazen werden? Komt dit door klimaatverandering? En kunnen we nog meer stormen verwachten de komende tijd? Redacteur Daan geeft antwoord op al deze vragen!

 

Deze week praten Nour en Douwe je bij over het wetenschapsnieuws! Ze hebben het over onder andere over de uitzonderlijke heidebeek op de Hoge Veluwe en de nieuwe mini-maan. 

 

Douwe en Nour hebben ook weer een paar leuke weetjes verzameld, zodat je op een feest of verjaardag nooit met een mond vol tanden staat!

 

 

Delen

2 reacties

  1. petra hoogeveen op

    Het wordt tijd dat kinderen een stem krijgen tegenover hun ouders, vind ik een vreemde opvatting. Het wordt tijd dat kinderen een stem krijgen is meer dan waar. En dan niet van 8 of 12 jaar, maar zodra ze in de “hulp”verlening terecht komen.
    Jeugdzorg blijkt maar al te vaak ouderszorg en het kind heeft hier GEEN stem in. Vreemd!!!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline