Leiden wil inwoners inspireren met verduurzaming gemeentelijk vastgoed

9

De komende 10 jaar worden 25 panden van de gemeente Leiden verduurzaamd. Deze ‘eyecatchers’ worden gebruikt om aan inwoners te laten zijn dat het goed mogelijk is om panden te verduurzamen. Hieronder vallen ook gebouwen als de Stadsgehoorzaal en de Leidse Schouwburg. De gemeente heeft zichzelf als doel gesteld alle het eigen vastgoed voor 2050 ‘Paris Proof’ te maken. Dit betekent dat gebouwen dan zo zijn aangepakt dat de duurzaamheidsdoelstellingen uit het VN-klimaatakkoord van Parijs gehaald zijn.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het verduurzamen van gemeentelijke panden.

De gemeente Leiden heeft nog 95 panden in eigen bezit. Met een ‘routekaart‘ is het pad uitgestippeld van de verduurzaming voor 2050. Er worden verschillende maatregelen genomen. Op veertien panden worden vierduizend zonnepanelen gelegd. Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking: “Als boodschap stralen we naar de stad uit ‘Elk Leids dak een zonnepaneel‘. Dus dat doen we ook hier. Daarnaast kun je ook denken aan isolatie en installaties die worden bekeken op duurzaamheid. Zo pakken we alles mee. Met als voornaamste speerpunt natuurlijk de energietransitie, maar we kijken meteen of we het kunnen combineren met klimaatadaptieve maatregelen, biodiversiteit en groen.”

Leidenaren betrekken
Naast de reductie aan CO2-uitstoot, is ook het betrekken van Leidenaren een belangrijk speerpunt. Spijker: “We laten zien dát panden verduurzaamd kunnen worden en hoe je dat kunt doen. Wat kom je tegen, hoe kun je dat oplossen en hoe kun je op een goede manier verduurzamen? De Stadsgehoorzaal en Schouwburg nemen we dan ook echt op korte termijn onder handen. Juist om te laten zien wat er gebeurt als je zo’n pand gaat verduurzamen”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze gebouwen worden als eerst onder handen genomen.

Delen

9 reacties

    • Inwoners kunnen zelf wel onderzoeken hoe ze hun pand kunnen verduurzamen daar hoeft de gemeente niet eerst zijn eigen panden voor te verduurzamen. Geef de inwoners een zak met geld voor hun eigen woning in plaats van met onze centen de gemeentelijke panden aan te pakken. Wat heeft die mevrouw Spijker toch vaak vreemde ideeën.

  1. Een setje nieuwe speakers voor de Stadsgehoorzaal zou ook een hele goede investering zijn!

  2. Nee, ‘inspireren’ is wat naief gedacht misschien. Maar als de gemeente de eigen gebouwen niet zou aanpakken en wel de Leidenaren stimuleren om maatregelen te nemen, zouden veel inwoners (zeker de types die hierboven hun zegje doen) meteen weer roepen: juh gaat eerst zelf maar eens je eige gebouwe verduurzame!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline