Lenferink langstzittende burgemeester van Nederland: “niets om trots op te zijn”

36

De Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) is vanaf 15 maart de langstzittende burgemeester van Nederland. Op die datum neemt Peter Tange na twintig jaar afscheid van Wormerland, waarna de Leidse burgemeester met bijna zeventien dienstjaren de volgende is op de lijst. Lenferink vindt het echter niets om trots op te zijn, zegt hij in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester. “Dit is voor mij geen bijzondere situatie. Het is een leuk weetje en dat is het enige”, is alles wat Lenferink erover zegt.

Henri Leferink is sinds 2003 burgemeester van Leiden en inmiddels bezig aan zijn derde termijn van zes jaar. Als die in 2021 ten einde loopt, is hij achttien jaar burgemeester van de stad. Daarmee is hij nog niet de langstzittende burgemeester in de recente geschiedenis van Leiden; dat is Cees Goekoop die van 1980 tot 1999 burgemeester was van de stad. Later dit jaar zal de Leidse gemeenteraad zich buigen over een eventuele herbenoeming van Lenferink als burgemeester, die op dit moment nog vier jaar verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd.

Delen

36 reacties

    • Nou, gezien je taalfouten heb jij je school flink verziekt…
      Maar je mag ook mét taalfouten even aangeven wat jij allemaal misdaan heeft hoor, graag wat voorbeelden.

    • Als je als burgemeester de problemen negeert en je oogkleppen opzet, en verder alleen de ‘ zelf benoemde elite’ faciliteert, ja dan zie je niet wat een puinhoop hij ervan gemaakt heeft. Een voorbeeld, onlangs breed uitgemeten in de krant, de Slaaghwijk. Duizenden onderzoekjes verricht bakken geld er tegen aan, wat heeft het opgeleverd,..niets!! Schuttersveld, wat is het niet voor een puinhoop, er zit totaal geen lijn of synergie in.Professorenwijk, vroeger wilde je er wonen, ik heb er 47 jaar gewoond, je herkent het niet meer. Afschuwelijke torens neergekwakt. En laat ik het maar niet hebben over de behandeling die burgers krijgen. Ik stel voor dat er een maximale termijn komt voor burgemeesters, dan had Leiden er misschien weer bovenop gekomen?

      • Rob de Graaf op

        Je mag best dingen benoemen die je minder goed vind, maar dit is een rijtje van onzinzaken. Slaaghwijk – niks duizenden onderzoekjes, is jarenlang een probleemwijk geweest zoals iedere stad er wel een heeft, gaat nu redelijk. Schuttersveld is niks mis mee, verkeersituatie is soms rommelig vanwege stedenbouwkundige activiteiten verderop, wat bedoel je met lijn en synergie? Er zijn weinig wijken zo ongeschonden (zelfs voor Nederlandse begrippen) als de Professorenwijk. En natuurlijk zijn er boosburgers die zich benadeeld voelen, sommigen zullen het ook echt wel zijn, nou, dat zijn dan verbeterpunten, maar laten we niet doen alsof de halve Leidse bevolking eigenhandig door de burgemeester gevierendeeld wordt.

      • Yvonne beels op

        En jij denkt dat een burgemeester daar allemaal alleen verantwoordelijk voor is en besloten heeft? Dan heb jij wel een heel verkeerd beeld van (gemeente)politiek.

    • Ron Flippo op

      Leiden is Leiden niet meer, als Leienaar heb ik reeds 3 jaar geleden Leiden verlaten en heb daar nog geen spijt van. Indien in terug ga is het naar Leiderdorp.

  1. Gerard van Hees op

    Dominique, Jan en Johannes, als jullie dan toch de moeite nemen te reageren, ik ben wel benieuwd naar jullie argumenten.

    • Vertel, wat heeft hij allemaal fout gedaan dan? Of ben je zo’n zielige roeptoeter?

    • JaapdeVries op

      Een gekozen burgemeester zal ook niet snel rechts zijn, mevrouw Montagne, want deze stad is/stemt – of u het nou wil of niet – overwegend links van het midden. Zolang een burgemeester uw goedkeuren niet kan wegdragen, en wat kan eigenlijk wél op uw goedkeuren rekenen, kan ik rustig slapen.

    • Henk van Dam op

      Er waren destijds 2 kandidaten, een VVD-er en een PVDA-er, de Leidse burgers hebben toen voor Lenferink gekozen, Beetje domme opmerking dus Natalie, maar dat doe je wel vaker hier.

        • JaapdeVries op

          Staat buiten kijf, maar ook ‘niets om trots op te zijn’. Het is nou niet bepaald een prestatie.

  2. Marijke van Vuren op

    Uitstekende burgemeester, mag van mij blijven tot zijn pensioen!

  3. Rob de Graaf op

    Paar keer ontmoet, vond het een aardige geinteresseerde man. Als ondernemer is het voor Leiden lang niet zo slecht als hier wel eens geroepen wordt. En Leiden is er in veel opzichten vooruit gegaan sinds hij aantrad. Dat kun je natuurlijk niet allemaal op de verdiensten van een burgemeester gooien, net zomin als alles wat niet goed gaat de schuld van de burgemeester is.

  4. Allert Goossens

    Ik lees kritiek op een burgemeester van mensen die niet eens kunnen spellen. Wat is Facebook toch een speelplaats voor schoppers en kneuters. Lenferink is een prima burgemeester en Leiden is een prachtstad.

  5. De heer Lenferink heeft het overwegend heel goed gedaan als burgemeester. Hij is niet verantwoordelijk voor alles wat volgens de criticasters minder goed zou zijn gegaan in de stad. Dat is op de eerste plaats de gemeenteraad. Die kan wel of niet instemmen met collegevoorstellen en de begroting en eigen voorstellen, moties en amendementen wel of niet aannemen.
    De afbrekende en niet of nauwelijks onderbouwde kritiek komt hier hoofdzakelijk van schuimbekkende lieden die op school blijkbaar slecht hebben opgelet, maar in de meeste gevallen nog net in staat zijn om een Facebook-account te openen. Dat medium gebruiken ze om hun frustraties en boosheid met de wereld te delen. Daar is echter vrijwel niemand erin geïnteresseerd.

  6. En slechts twee dure ambtskettingen kwijtgeraakt . Nooit meer wat over gehoord.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline